Suosikkiliike olkapäille? Gluteeniton ja maidoton ruokavalio?…Q&A!

Sis. mainoslinkkejä

Urho Ja Ida J

Noniin! Tänään on vuorossa kysymyspostauksessa esitettyihin kysymyksiin vastailua! Käydään samantien kimppuun! Tässä seitsemän uteliaan uteluihin vastauksia:

Jauheliha jota syöt, onko se riistaa (hirveä yms.) vai onko se ihan kaupasta?

Ostan yleensä jauhelihat ihan normaalista ruokakaupasta. Olen kyllä joskus tilannut lihaa myös suoraan tilalta ja se on todella herkullista! Riistaa en kauheasti ole sen maistuvuudesta huolimatta valmistanut, mitä nyt kerran laitoin peuraa tulille. Kun kerroin tämän eräälle jenkkiläiselle kaverilleni, hän oli aivan kauhistunut siitä, että söin joulupukin apulaisen! Rapakon tuolla puolen pukki tosiaan liitelee öisillä taivailla peurojen vetämällä reellä. Joka tapauksessa, oli kyllä todella hyvää!

Millä motivoit itseäsi?

Tosi monet asiat, mutta erityisesti tavoitteet ja kehitys. Tulosten näkeminen motivoi itseäni selvästi enemmän, kuin esim. vatsamakkara vyötäröllä, josta pitäisi päästä eroon. Parhaan motivaatiobuustin saan siitä, kun tehdyn työn tuloksia alkaa näkemään. Tällä tavoin treenifiilikset myös tietyllä tavalla ruokkivat itseään.

Collegeasu: Hoodie / Sweatpants

Mikä on mielipiteesi vilja- ja maitotuotteista? Entä gluteeni? Kuuluuko sinun ruokavalioosi esimerkiksi leipää tai pastaa?

Kuuluu leipää, pastaa ja maitoa. Tästä postauksesta voit katsoa: Mitä mieltä olen gluteenittomasta ja maidottomasta ruokavaliosta?

Onko väliä syökö tavallista ”vaaleaa”, vai tummaa riisiä? Kumpaa itse suosit?

Syön vaaleaa, tummaa ja täysjyväriisiä. Riiseissä on eroja mm. ravinne- ja kuitupitoisuuden suhteen, mutta toisaalta jos syö monipuolisesti ja näitä tulee muistakin lähteistä riittävästi, niin käytännön elämässä ruokavalion isoon kokonaisuuteen suhteutettuna voi ihan hyvin hyödyntää myös vaaleampia vaihtoehtoja. Joskus tämä on jopa suorastaan tarpeellista, jos hiilihydraattia tulee rakennuskaudella niin paljon, että kuidun määrää täytyy alkaa toppuuttelemaan.

Mikä on keinosi päästä epämukavuusalueen ulkopuolelle treeneissä (onko sulla joku sana/lause mitä hoet tms.)?

Se, että mukavuusalueen ulkopuolella oleskeleminen on kehittävää. Joka kerta se tuntuu sananmukaisesti epämukavalta, mutta tämä kuuluu asiaan. Usein tulee hoettua lausetta ”vikan jaksaa aina”! Viimeisen setin kun jaksaa vielä tehdä kunnolla, niin sen jälkeen voi hyvin mielin huilia ja se palkitsee. Omalla tavallaan tämä tekee viimeisestä sarjasta henkisesti helpomman, kuin esimerkiksi viimeistä edeltävän, vaikka fyysinen suorituskyky onkin loppua kohden kasvavassa määrin koetuksella. Vikan jaksaa aina!

Suosikkiliike olkapäille?

Yksi suosikeistani on pystypunnerrus viistosti yhdellä kädellä, josta voi kurkata kuvan ja hieman ohjeita tästä postauksesta.

Kun mietit asiakkaitesi ja omaa treenitaustaasi, niin osaisitko sanoa että saako mm. Pakaroihin ja käsiin selkeää muotoa ja näkyvää lihaskasvua puolen vuoden aikana? Ja muutenkin ylipäätään kaikkialle lihaksistoon.

Ehdottomasti! Varsinkin aloittelijoilla kehitystä voi tapahtua tuossa ajassa huomattavasti. Pidemmällekin kehittyneellä voi myös puolen vuoden aikana tapahtua silmin nähtävää edistymistä, etenkin jos aiemmin tehdyt treenit ja ruokailut eivät ole aiemmasta harrastustaustasta huolimatta olleet parhaat mahdolliset (treeni on mennyt harakoille, ei ole keskitytty riittävästi lihaksen treenaamiseen, tekeminen ei ole ollut laadukasta ja progressiivista, ruokaa on tullut liian vähän jne.). Sitten kun laitetaan treenit kuosiin ja aletaan tankkaamaan kunnolla ruokaa, alkaa olemuskin kohentua kohisten! Oikein pitkään treenanneella ja pitkälle kehittyneellä lihaskasvu kuitenkin hidastuu selvästi ja lisäkehitystä näkyy peilissä selvästi aloittelijaa hitaammin.

Muihin mielenkiintoisiin kysymyksiin vastailin videon muodossa. Sen voit tsekata täältä: KYSYMYS-VASTAUS-VIDEO.

Mukavaa viikonloppua! Edellisessä postauksessa: Ikuinen ongelma nimeltään..

Ida Jemina

11 vastausta artikkeliin “Suosikkiliike olkapäille? Gluteeniton ja maidoton ruokavalio?…Q&A!”

 1. Moi! Kun painan tällä hetkellä 59 kiloa, niin eikö rasvaa tulisi saada 1g/painokilo eli mun tapauksessa 59g rasvaa per päivä? Saan rasvaa tällä hetkellä kookos- ja oliiviöljystä, munasta, kalaöljykapseleista, cashew pähkinöistä ja kerran/pari viikossa lohesta. Mutta mulla on tosi vaikeeta saada tota kaikkea rasvaa kertymään, vaikka sitä tulee myös pieniä määriä lihoista, kanasta, puurosta jne. Kuinka paljon noita öljyjä pitäs käyttää päivässä? Syön nyt 5g oliiviöljyä lounaalla ja päivällisellä sekä 5g kookosöljyä aamupuurossa. Pitäskö syödä vielä lisää niitä? Cashewta tulee päivässä 20g, illalla yksi kananmuna. Ja kapseleita syön 2 kpl aamulla.

  • Moikka! Riippuu vähän hiilihydraatin määrästä, mutta jos syöt paljon hiilaria, niin reilu 1g rasvaa/kg on sopiva lähtökohta. Jos rasvaa tulee kokonaisuudessaan liian vähän, niin sitten vaan pikkuisen enemmän pähkinää, avokadoa, öljyjä jne 🙂

 2. Moikka! Voisitko tehdä jonkinlaista what I eat in a day-postausta, kun jatkuvasti sitä kuulee, miten on syötävä riittävästi, mutten oikein hahmota paljonko ’riittävästi’ tai ’paljon’ on. Tietenkin jokaisen on löydettävä itselle sopiva ruokailurytmi ja energiamäärä, mutta tollaisten esimerkkipäivien tsekkailu olisi tosi mielenkiintoista!

 3. Moi! Oot puhunut airmmin siitä että lihaskasvu ja rasvanpooltto ei ole mahdollista kuin alottelioilla ja aineita käyttävillä. Osaatko sanoa mihin kehonkoostumkuksen muutos sillon perustuu? Olen itse käynyt tavoitteellisesti salilla 3 vuotta ja tällä hetkellä on meneillään elämäni kolmas dietti. Dietin valmistelu ja aloitus on tehty suunnitelmallisesti: rakennuskaudella ruokaa on tankattu ja aineenvaihdunta saatu pörräämään korkealla tasolla ja diettiin on panostettu 100%: ei lipsumisia, alkoholi pannaan ja herkkuja on syöty kerran 3 viikossa kohtuudella kuitenkin niin että niille on jätetty hieman kaloreita päivän hiilihydraateista. Treeniohjelma on vaihedettu sykettänostavampaan saliohjelmaan ja kaloreita on tiputettu vähitellen, kuitenkin niin että on selkeät miinukset ja painon pitäisi järjen mukaan tippua vähintään sen puoli kiloa viikossa. Tiputtelin kaloreitakin yhdessä välissä lisää kun ajattelin että ehkä olen ollut isommilla plussilla massakaudella kun luulin, eikä tämä varmaan ole riittävä kalorivaje. Paino kuitenkin tippuu erittäin huonosti miinuksista huolimatta (mutta tippuu kuitenkin, hitaasti ja hyppäyksittäin noin reilun 2 viikon välein kerralla), vaikka senttejä ropisee ja peilikuva näyttää jo huomattavasti timmimmältä.

  Kaikki diettini ovat olleet yhtä hankalia vaikka hyvään kuntoon olenkin aina päässyt.

  • Moikka! Mahtavaa, että tulosta on syntynyt ja kehonkoostumus on edennyt toivottuun suuntaan 🙂 Yleisesti ottaen rasvanpolttoa ei ole mielekästä tavoitella lihaskasvun kanssa samanaikaisesti, mutta on tosiaan siitäkin huolimatta tilanteita, joissa näin voi tapahtua. Jos rasvamassaa on runsaasti, voi lihasta kehittyä dieetilläkin tai mikäli lihaskasvupotentiaalia on riittävän paljon (harrastuksen alkutaipaleella urheilevat tai lääkeaineita hyödyntävät). Genetiikalla ja kehontyypillä on myös ratkaisevan paljon merkitystä sen suhteen, kuinka pitkään lihasta kertyy helposti, jolloin alun räjähdysmäinen kehitys voi jatkua toisilla pidempäänkin. Toisaalta treenin ja ruokailun laadun parantuessa yhtäkkisesti (esim. laadukkaan valmennuksen tms myötä) voi myös syntyä melkoista kehitystä, jos aikaisemmin ei ole harrastamisesta huolimatta saatu kehitystä ihan niin hyvällä hyötysuhteella irti. Loputtomasti lihas ei kuitenkaan kalorivajeella kasva kenelläkään. Dieetin edetessä myös näyttää isommalta, kun muskelit tulevat esille rasvojen alta ja tämä usein lisää illuusiota kalorivajeen aikana kehittyneestä lihaksistosta. Kohdallasi voi periaatteessa vielä olla kehittymisvaraa sen verran, että maltillisella vajeella kehitystäkin tapahtuu 🙂

 4. Tuli sellainen asia mieleen, että lasketaanko/lasketko/suositteletko laskemaan esim. viljoista saadut protskut päivän proteiinimääriin vai onko ne vaan ns. ”ylimääräistä” proteiinia. Eli jos 56kg naisena tähtään päivittäin n. 100-110g proteiinia niin laskenko tuon määräin vain lihasta, kananmunista, rahkasta yms saadun proteiinin mukaan vai laskenko myös puuron ja riisin yms proteiinit mukaan?
  Kuitenkin jo puurosta ja leivästä saatan saada päivittäin kymmeniä grammoja proteiinia:D

  • Moikka! Toki proteiinit huomioidaan kokonaisuudessaan jo senkin takia, että kaikki makroravinteet vaikuttavat kokonaisenergiansaantiin. Toisaalta varmistan aina, että aterioilla suurin osa proteiinista tulee biologisesti korkea-arvoisista lähteistä (kuten esim. maito-, liha-, kala- tai kananmunatuotteet), jotta satsin leusiinipitoisuus nousee riittävälle tasolle (~0,05g/painokilo). Kaikki siis lasketaan, mutta lähteelläkin on toki väliä 🙂

 5. Aivan upea tämä sinun blogisi! Löysin jo paljon vinkkejä, mutta en ainakaan itse löytänyt tietoa millainen venyttely kannattaa tehdä treenin jälkeen? Ja kannattaako mielestäsi ylipäätään venytellä?

  • Heips Silja! Treenin jälkeen lyhyet venytykset ovat poikaa! Myöhemmin voi tehdä pidempiä venytyksiä lämmittelyineen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta