Vastauksia lukijoiden kiperiin kysymyksiin

”Kuinka paljon olet miinuksilla dieetillä? Entä lyhyemmällä välidieetillä? Kuinka paljon suunnilleen syöt proteiinia ja rasvoja päivässä? Millainen on perus treeniviikkosi noin suunnilleen?” Mm. näihin ja muihin kysymyksiin vastailen tänään.

– Kuinka paljon olet miinuksilla dieetillä? Entä lyhyemmällä välidieetillä?

Pitkällä dieetillä käytännön tasolla miinuksella olen noin 500 tienoilla tai siitä vähemmän. Dieetin edetessä en enää ole niin paljoa pakkasella käytännön syistä. Siinä vaiheessa, kun ei ole enää niin paljoa poltettavaa eikä keho luovu rasvavarastoista niin helpolla, kulutuksen ja energiansaannin erotus kapenee.

Lyhyemmillä välidieeteillä voi olla reilumminkin pakkasen puolella olettaen, että välidieetti tarkoittaa noin 1-3 viikon pientä siistimistä. Parin viikon aikana kalorivaje ei vielä merkittävästi vaikuta treenitehoihin ja toisaalta aineenvaihdunnan taso ei tuossa ajassa ehdi käytännössä laskea.

– Voiko välidieetin jälkeen jatkaa heti rakennuskautta vai pitääkö silloinki pitää ns. reverse dieetti?

Myös välidieettien jälkeen voi pitää lyhyen siirtymäjakson. Mitä lyhyempi dieetti, sitä lyhyempi reverse ja päinvastoin.

ida jemina

– Kaunko dieettisi yleensä kestää?

Riippuu täysin lähtökunnosta ja siitä mitä dieetillä tavoitellaan.

– Mitkä ovat mielestäsi parhaat liikkeet, joilla voisi korvata kyykyn ja jalkaprässin (koska polvet ei näistä tunnu tykkäävän)?

Voit kokeilla erilaisia kyykkyjen ja prässien variaatioita sekä näin testata mikä tuntuu polvien kannalta luontevimmalta. Ihan ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin tarkistaa, että suoritustekniikka on kunnossa. Suurin syy polvikipuiluun löytyy tästä. Voi toki olla myös aiheellista käydä fyssarin paikkeilla, mikäli kyykkyliikkeen suorittaminen aiheuttaa kipua. Useimmiten liikkeistä ei kannata luopua vaan harjoitella liikkeitä polvien ehdoilla esim. pienillä painoilla/ilman painoja ja lähteä vahvistamaan polvea tukevia lihaksia. Polvivammat ovat hyvin yksilökohtaisia, mutta melko pahoistakin vammoista on mahdollista selvitä sitkeällä harjoittamisella. Ensikäden kokemusta tästä löytyy. Polvileikkauksen jälkeen vasta reilun vuoden päästä jalkatreenit alkoivat olla täysipainoisia, vaikka edelleenkin polven ehdoilla mennään.

– Millainen on perus treeniviikkosi noin suunnilleen?

Vaihtelee ohjelman sekä sen mukaan olenko kasvatuskaudella vai dieetillä. Yleisesti noin 4-5 treeniä viikossa. Dieetillä kuluttavampaa, rakennuskaudella ei juurikaan kulutukseen tähtäävää liikuntaa.

– Kuinka paljon suunnilleen syöt proteiinia ja rasvoja päivässä?

Tämäkin riippuu ollaanko dieetillä vai rakennuskaudella. Proteiinia noin 2-3 grammaa painokiloa kohden ja rasvaa noin 1 gramman verran.

icaniwill
ICANIWILL animal trikoot / Nike treenitoppi / Six Deuce trikoot House of Brandonilta

– Mistä otat yleensä hiilihydraatit?

Riisistä, pastasta, kaurahiutaleista, maltosta jne. Ihan peruslähteistä siis.

 – Mitä syöt aamupalaksi yleensä ja mitä suosittelet syötäväksi aamulla?

Tykkään puurosta ja myslistä. Niiden kaverina jotain maitotuotetta, heraa ja pähkinää. Esim. nämä ovat ihan hyviä vaihtoehtoja.

 – Tässä vähän randomimpi kysymys: Mikä on mielipiteesi arkeologiasta ja amerikkalaisesta jalkapallosta? 

Hauska kysymys! Arkeologia on kyllä erittäin mielenkiintoista vaikka ei minulle mikään jokapäiväinen harrastus olekaan. Amerikkalaisesta jalkapallosta taas en tiedä muuta kuin SuperBowl:n.

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia: Vastauspostaus 1 ja Vastauspostaus 2

Ida Jemina

21 vastausta artikkeliin “Vastauksia lukijoiden kiperiin kysymyksiin”

 1. Hei, millaista kuntouttavaa teit polvelle kuntoutuksen aikana? Itsellä kuntoutus juuri alkamassa..

  • Hei Linda! Kuntoutus alkoi siitä, että istuuduin penkille ja nousin siitä ylös. Paljon tsemppiä polvien paranteluun <3

 2. hei! onko mahdollista että olen liikaa miinuskaloreilla, haluaisin polttaa rasvaa muutaman kilon, mutta paino on junnannut jonkun aikaa. Syön päivässä 1500 kaloria, olen 170cm ja n. 62,6kg. Käyn salilla 6 krt viikossa lihaskuntotreeniä tekemässä. pitäisikö nostaa kaloreita, ja laihtuisinko siten?

  • Hei, painon jumahtaminen johtuu yleensä aineenvaihdunnan sopeutumisesta tieyttyyn energiansaantiin samalla aktiivisuusmäärällä. Näissä tilanteissa on tapauskohtaista kannattaako kaloreita liikuttaa alas vai ylöspäin. Myös makroilla on tässä oma roolinsa.

 3. Moi, voisitko tehdä postauksen polven kuntoutuksesta/polven tukilihasten vahvistamisesta? Mitä liikkeitä/lajeja suosittelisit? Myös erilaiset polviongelmat ja niiden syyt kiinnostavat sekä tietenkin ennalta ehkäisy yms.

  Sun blogi on yksi parhaista ja oon lukenut sun juttuja jo pitkään, mutta nyt vasta uskaltauduin kommentoimaan.

  Hauskaa kevättä! 🙂

  • Moi Sini! Kiva kun kommentoit ja mukava kuulla että olet juttuja jaksanut seurata jo pidempään 🙂 Voin tästä joskus omien kokemuksieni näkökulmasta kirjoitella. Kivaa kevättä sinnekin! <3

 4. Moikka! Tulisin kysymään muutaman kysymyksen liittyen treenaamiseen 😀
  Oon treenaillut tässä jo jonkin aikaa (n.vuoden säännöllisesti ja ´´kunnolla´´), ja tuntuu hiukan että olkapäiden kehitys on muuta kroppaa jälessä 😮 Mitä vinkkejä antaisit että saisin niihin vähän lisää kokoo ja pyöreittä. Olen siis nainen.
  Oon hinkannu perus vipareita joka suuntaan ja muitakin liikkeitäkin siis ja kuormittanu takaolkapäitä ja etuolkapäitä myös, mutta tuntuu että nyt ei enää tapahdu muutosta (tuntuu vain että olkapäät katoaa)… Mitä tehdä jotta saisin uutta poltetta?
  Millaisia liikkeitä, toistomääriä, sarjamääriä ja painoja suosittelet? Oon siis vähän kateissa mun olkapäiden kanssa 😀

  Kiitos jo nyt tuhannesti jos jaksat vastata <3

  • Moikka Terhi! Olkapäissä on tärkeää tehdä työ nimenomaan kohdelihaksella. Voit kokeilla tehdä hyvin eristävästi riittävän pienillä painoilla ensin ja lähteä sitä kautta varmistamaan, että työ menee oikeasti lihakselle. Jos ei tunnu olkapäässä, niin tekniikassa on silloin korjattavaa. Toisaalta on myös tärkeää, että mekaaninen kuormitus on riittävää ja treeni progressiivista. Siinä vaiheessa kun työn tekeminen lihaksella on varmasti hallussa, voit alkaa koventamaan treenejä. Olkapää on kolmiosainenjolloin sen monipuolinen treenaaminen useilla eri liikkeillä korostuu. Muista myös syödä lihasten kasvua ajatellen. Tsemppiä<3

 5. Sulla on kyllä mieletön motivaatio blogi! Oot huikeen kaunis, upea kroppa, postaukset ovat aina mielenkiintoisia ja hyödyllisiä, kiitos!(:
  Onko sulla vinkkejä tai voisitko joskus tehdä vaikka oman postauksen siitä, miten motivaatio säilytetään jo ollessa salilla? Hah, kuullostaa oudolta, mutta motivaatiosta puhuttaessa kerrotaan aina mitä tehdä ennen salia, että sinne saa lähdettyä, selailla motivaatiokuvia tai mitä treenin jälkeen tehdä että motivaatio säilyy. Itsellä käy usein niin, että lähden salille innoissani mutta teen alkulämmittelyt ja parit lihaskuntoliikkeet ja yht äkkiä tulee ajatus ”emmä jaksakaan enää” ja suihkun kautta kotiin. En saa motivaatiota juuri sielä salilla pidettyä yhtään, mikä tuntuu tosi oudolta:D

  • Kiitos tuhannesti Sofia! <3 Kokeile vaikka saada joku kaveri mukaan treenaamaan. Treenikaverin kanssa saa paljon enemmän treenistä irti salilla ja ei käy puurtaminen tylsäksi 🙂

 6. Ois kiva joskus kuulla millasilla painoilla treenaat tai millasia maksimeja sulla on!

  • Heips! Pidetään mielessä! Maksimeja en ole koskaan kokeillut, kun en voimalajeja harrasta.

 7. Hei! Kyselen tässä samaa, kuin muutama muukin, että tekisitkö joskus postausta siitä, kuinka treenata jalkoja polvia säästellen? Itselläni lapsesta lähtien ollut vikaa polvissa, mutta ei ole tarvetta leikata… Kaipaisin kuitenkin kipeästi apua treeneihin, joissa vamma vaivaa yleensä.. Olisi hienoa, jos voisit vähän antaa vinkkejä!

 8. Moikka!

  Tuli mieleen tosta hack-kyykky sekä jalkaprässi kysymyksestä että minulla on alkanut n. Puolen vuoden salitauon jälkeen juuri niissä laitteissa vasen puolisko selästä kipuilemaan, kipu ei ole ihan sietämätöntä mutta kyllä se häiritsee, en usko että välilevynpullistumasta olisi kyse koska silloin varmaankin ulisisin tuskasta 😀 mutta että voisikohan siellä jokin lihasjumi esimerkiksi kekkuloida? Tai sitten jos onkin vain heikot selkälihakset eikä kestä enään juuri sen tauon jälkeen? Tiedän ettet ole mikään lääkäri tai fysioterapeutti mutta tunnut minusta tietävän todella hyvin näistä asioista niin olisi kiva kuulla mielipiteesi ennenkuin lampsin lääkäriin. 😀

  • Moikka Niina! Voi hyvin olla kyse lihasjumista, jolloin kannattaa lähteä miettimään mistä se voisi olla peräisin. Olisi tärkeää löytää kivun aiheuttaja ja lähteä sitä kautta korjaamaan sekä seurausta että syytä seuraukselle jatkon kannalta. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa ovatko tekniikat pysyneet tauon jälkeen vauhdissa mukana. Paljon tsemppiä!<3

 9. Kiva postaus, löysin vasta äsken. Olen yli 50 ja treenaan 5 kertaa viikissa. Tässä iässä ei tapahdu kovin nopeasti muutoksia. Toki olen hyvässä kunnossa ikäisekseni. Tuntuu vaan , että ei oikein tapahdu muutosta. Helposti läski kertyy vatsalle. Omena lihavuus. Jalat luonnostaan ohuet. Painan 62 ja pituus 164. Voitko antaa kovaa treeniohjelma vinkiä lihasten kasvatukseen, pakara reidet ja allit. Allit vaan tahtoo roikkua, vaikka on jo hapaakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta