Uuden vuoden lupailija: Tee näin ja pääset varmasti elämäsi kuntoon!

Sis. mainoslinkkejä

Nyt on taas se aika vuodesta, kun salit täyttyvät uusista ja toki myös vanhoista harrastajista! Usein tähän liittyy suuri riski siitä, että harrastus jää helposti pian alkuinnostuksen jälkeen unholaan. Toki näin kiistatta tuppaa monessa tapauksessa käymään, mutta toisaalta ne alkavalle vuodelle ajoitetut lupaukset voivat parhaimmillaan johtaa myös pysyvään elämänmuutokseen ja huikeisiin tuloksiin!

Pari onnistumiseen tai epäonnistumiseen vaikuttavaa asiaa nousee mieleeni ylitse muiden, joiden kanssa kannattaa pysytellä tarkkana – näin virtaa riittää luultavammin liikuntaharrastukselle vielä hiihtolomienkin jälkeen.

uusi-vuosi-tavoitteet

Aseta sopivan kovat tavoitteet – mutta pidä odotukset realistisina

Simppeliä ja osittain itsestään selvää, mutta tähän on helppo kompastua. Tavoitteiden asettaminen vaikka kuinka korkealle ei välttämättä tuota ongelmia, mutta liikuntaharrastuksen jatkuvuuden kannalta odotusten pitäminen tosimaailman taajuudella voi olla kinkkisempi homma. Siinä missä parhaimmillaan kehitystä tulee kohisten, on myös hyvä muistaa kaiken kehityksen kannalta oleellisin avain: pitkäjänteisyys. Yhtäkään näyttävästi rakennettua fysiikkaa ei ole muovattu hetkessä. Liikunnan pitäminen projektina kannattaa muuttaa suhtautumalla muuttuneeseen elämäntyyliin muuttuneena elämäntyylinä. Voinko päästä ihannemittoihini? Todellakin voit, kunhan jatkat riittävän pitkään. Voinko saada kauniisti lihaksikkaan vartalon? Todellakin voit, jos vain jatkat niin kauan kun sen saavuttaminen vaatii. Millä tahansa pitkäjänteisellä liikunnalla saavuttaa pitkässä juoksussa merkittävästi parempia tuloksia, kuin vain väliaikaisella ja ohimenevällä projektilla. Keskinkertaisellakin vuosikausien treenillä peilistä katselee merkittävästi atleettisempi heijastus, kuin vaikka kuinka laadukkaasti toteutetun viikoissa laskettavan projektin lopputulos.

Tästä syystä harrastuksen mielekkyys on korvaamattoman tärkeää. Harva jaksaa jatkaa jotakin vastenmielistä vielä vuosienkin kuluttua, mutta jos tykkää siitä mitä tekee, alkavat aikamääreet menettää merkitystään – silloinhan vain tekee sitä mitä tykkää tehdä! Jos salilla pumppaaminen ei maistu viikkojen yrittämisenkään jälkeen, mutta ryhmäliikunnoissa tuntee olonsa mukavaksi, kannattaa näistä valita mieleisempi. Mikäli veri vetää kiipeilyseinille, mutta kuntosalin crosstrainer ei kiehdo, kannattaa suunnata lähimpään boulderointiluolaan keikkumaan ja jättää paikallaan polkeminen sitä paremmin sietäville.

Aloita lähtöviivoilta ja keskity olennaiseen – älä haksahda oikopoluille

Toinen pitkäjänteisyyttäkin sivuava onnistumisen edellytys on olennaisiin asioihin keskittyminen. Tähän liittyy vahvasti myös kunkin harrastajan kohdalla yksilöllinen tilanne ja edistyneisyys. Keskittyykö erittäin edistynyt treenaaja jossain määrin eri asioihin, kuin juuri raudanliikuttelu-uransa aloittanut? Kyllä, ja ihan syystäkin. Kuitenkin, kaikki pitkälle pötkineet ovat käyneet aiemmin ne samat aloittelijan vaiheet ja asiat läpi. Edistyneilläkin treenaajilla samat perusperiaatteet pyörivät pääosin edelleen kokonaisuuden perustana, jotka astuivat kuvioon jo varhaisessa vaiheessa. Toki hommaa sitten höystetään joskus yksityiskohtaisemmilla erikoisuuksilla, mutta vasta kun se on tarpeen. Esimerkiksi jo alkuvaiheessa on hyvä opetella tärkeimmät perusliikkeet, kuten vaikkapa kyykyt ja maastavedot. Alkuun on hyvä keskittyä niiden kohdalla tekniikan opettelemiseen. Toisaalta, ne samat liikkeet kuuluvat edelleen myös edistyneempien jumppaajien arsenaaliin, vaikkakin jo rutinoituneemmissa merkeissä. Sama koskee myös ruokavaliopuolta, jossa yksityiskohtien hierominen jää yhtälailla tehottomaksi jos peruspilarit ovat vielä kaavoitusvaiheessa. Jos haluat tietää miten ruokavaliota kannattaa lähteä rakentamaan lue tämä postaus.

uuden-vuoden-lupaus
Legginsit täältä

Jos liikuntataustaa ei ole kauheasti, kannattaa lähteä liikkeelle sopivalla tahdilla. Nuppien vääntäminen välittömästi kaakkoon ei tue järkevästi progressiivista treenaamista ja saattaa myös vaikuttaa ratkaisevan kielteisesti harrastuksen jatkuvuuteen. Liian suuri äkillinen muutos entiseen voi uuvuttaa nopeasti niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kannattaa lisätä kierroksia pikkuhiljaa, jolloin lenkkipolut ja kyykkytelineet houkuttelevat paljon todennäköisemmin vielä kesälläkin.

Itse en tehnyt varsinaisia lupauksia uudelle vuodelle, mutta yhden lupauksen voin antaa. Lupaan, että mikäli päätit nyt aloittaa saliharrastuksen ja pysyt päätöksessäsi jatkamalla tästä vuosien päähän, niin tulokset ovat aivan huikeita. Unelmien vartalon tai huippukunnon saa vain itse tekemällä ja siihen voi omilla päätöksillään vaikuttaa kaikkein eniten. Joten jos tuli lupailtua, niin ei muuta kun tekemään sitä – tästä aina sinne hamaan tulevaisuuteen saakka!

Mahtavaa uutta vuotta ja hyviä treenejä toivotellen,

IJ

Edellisessä postauksessa: Tsekkaa tämä killeri olkapääliikesarja!!

Ida Jemina

12 vastausta artikkeliin “Uuden vuoden lupailija: Tee näin ja pääset varmasti elämäsi kuntoon!”

 1. Moikka. Valmennatko tai toimitko ptnä? Ois uusi valmentaja hakusessa niin tiedänpä sitten ottaa yhteyttä, jos valmennat ja sulla on paikkoja vapaana.

  • Täällä myös yksi kiinnostunut! Onko jotain s-postia mihin voisi laittaa pari kysymystä sun ohjelmista/valmennuksista? 🙂

  • Moikka jasmi ja Jensba! Kyllä valmennan, mutta valitettavasti kädet ovat tällä hetkellä täynnä enkä voi ottaa uusia asiakkaita. Pian tällä saralla on kuitenkin tulossa jotain uutta, joten pysykää kuulolla! 🙂

 2. Moikka! Suunnittelen tässä itselle viikon treenejä. Pääsen 2 kertaa viikossa salille, treenaan toisena päivänä yläkropan ja toisena jalat. Haluaisin pitää kuntoni hyvänä ja samalla myös saada lihasta peppuun, reisiin ja yläkroppaan. En tiedä miten minun kannattaisi alkaa rakentaa ohjelmaa, kannattaako esimerkiksi aerobista vetää salitreenin kanssa samana päivänä ja kuinka monta kertaa viikossa yleensäkin? Ja minkätyyppisiä kotijalkatreenejä suosittelisit? Kannattaako minun treenata jalkoja ja peppua kotona vaikka kolme kertaa viikossa ilman kuntosalilaitteita? En tiedä mistä aloittaa rakentamaan itselle sopivaa ohjelmaa, jotta liikuntaa tulisi kuitenkin joka päivälle vähintään tunti. Olen maailman kiitollisin, jos annat edes jotain vinkkejä.

  • Moikka Tuuli! Jos pääset salille kaksi kertaa viikossa, niin suosittelen joko 1- tai 2- jakoista ohjelmaa. Aerobista voit tehdä fiiliksen mukaan salitreenien lisäksi. Kotijalkatreenejä voit kurkkia näistä postauksista: Kiinteämmät reidet kehonpainolla ja Tehokas pepputreeni kotona. Muista, että kehitys tapahtuu levossa, joten huolehdi myös välipäivistä!

 3. Mun suurin ongelma on toi pitkäjänteisyys näissä harrastuksissa ja projekteissa. Joskus vuosia sitten lopetin lenkkeilyn siihen, kun jaksoin vihdoin hölkätä 10 kilsaa putkeen. Sittemmin oon jo monta kertaa kyllästynyt saliin just sillon, kun tulokset on alkaneet näkyä. Ihan hullua, eikö?

  Nyt on varmaan jotenkin pakko alkaa keksiä mun kahteen lemppariliikuntamuotoon jotain koukkuja, jotta jaksan niitä läpi vuoden, niin tuulessa kuin tuiskussakin. Eri blogien lukemisen ansiosta olen nyt keksinyt, ettei sinne salille ole pakko mennä hinkkaamaan jotain ohjelmaa läpi vaan siellä voi tehdä muutakin! Voin joku päivä vetää vaikka vaan kehonpainotreenin tai mitä vaan muuta, mikä poikkeaa normaalista.

  Täytyy omassa blogissa huutaa apua keväämmällä siinä kohtaa, kun olen saanut jotain aikaiseksi ja meinaan heittää hanskat tiskiin justiin sillä tärkeimmällä hetkellä 🙂

  • Moikka Mari! Siinä kohtaa tosiaan monesti on jo painanut menemään pitkään, kun kehitystä alkaa näkyä. Tällöin voi kokeilla ottaa pientä taukoa, mutta jos treenikärpänen ei meinaa siltikään enää purra, niin vaihtelu treeneissä voi virkistää 🙂 Tekeminen kannattaa kyllä pyrkiä pitämään itselleen mielekkäänä, se on kaikkein tärkeintä – tsemppiä treeneihin!

 4. Hei! Minulla on hieman erityislaatuinen ongelma joka varmasti ärsyttää monia fitnesspimuja. 🙂 Täälläkin blogissa on näkynyt postaus jossa annetaan ohjeita tuntuman saamiseen tuonne takaliston puolelle mutta minullapa takapuoli ottaa vähän liikaakin tuntumaa perus jalkatreenissä. Eli siis haluaisin rakentaa nimenomaan reisiin lisää lihasta joka on jo itsessään aika hankalaa kotona treenatessa mutta varsinkin siksi kun kapeampi kyykkykin ottaa enemmän pehvaan kuin etureisiin esim. Vinkkejä? Olisiko joitakin liikkeitä ns vain reisille?Kiitos kovasti jos jaksat vastata! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta