”Tuntuu että ihmiset ovat seonneet ruoan suhteen”

”Jostain syystä kun nykyään on muodissa toi fitness, niin liikkeitäkin halajaa mitä erikoisempia ja päätyy niin välillä unohtamaan ihan nuo peruspilarit. Sama koskee ruokaa, mistä tulikin mieleeni, että voisitkohan tehdä jonkinlaisen postauksen hyvästä ruokavaliosta samaan malliin? 🙂 Tuntuu että ihmiset (itseni mukaan lukien) ovat hieman seonneet ruokavalion, tai no ruoan ylipäätä, suhteen. Enää ei oikein varmana tiedä pitäisikö aamiaisella kokkailla kananmunan valkuaisia ja puuroa vai pitäisikö pöräyttää mehulingolla detox mehu ja smoothie ja vältellä maitoa ja viljaa, ja onko ruisleipä juustolla ja kinkulla jo mörkö ruokavaliossa. Saati voiko makaronilaatikkoa kutsua kunnon ruoaksi vai olisiko lautasella parempi olla parsaa ja seitiä… Mm. tälläisenä perus kuntosali, juoksu harrastajana, jolla on menneisyydessä kilpaurheilutausta, sitä luulee tietävänsä niin paljon hyvästä ruokavaliosta, kunnes huomaa että loppupeleissä on asian kanssa täysin sekaisin. Olisi kiva jos keksisit jotkut peluspilarit myös ruokavaliosta, miten syödä terveellisesti ja varsinkin mitä. (Saman postauksen voisi varmasti keksiä myös levosta, joka tuppaa nykyään unohtumaan liian helposti. )” Kommentti kokonaisuudessaan postauksessa: Tällä ohjelmalla aloitin saliharrastuksen.

Tänä päivänä oikeastaan kaikesta mahdollisesta on helppoa ja nopeaa hakea tietoa internetin syövereistä. Se tuntuu olevan kaksipiippuinen juttu – samalla hyvä ja huono.

Netti voi parhaimmillaan helpottaa elämää melkoisesti, ei muuta kun hakusana tekstikenttään ja menoksi. Tietoa on kuitenkin aika hajanaisesti saatavilla, murusia siellä ja palasia tuolla. Kokonaiskuvan hahmottaminen voikin muodostua haastavaksi, kun eri paikoista löytyy mahdollisesti jopa keskenään täysin päinvastaista asiaa.

ojennus

Salibuumin myötä myös ravintoaiheet ovat olleet jo jonkun aikaa tapetilla. Se on ehdottomasti hieno juttu ja vaikuttanut varmasti positiivisesti monien matkaan kohti omien salitavoitteiden saavuttamista. Toisaalta joukkoon mahtuu myös huomattavasti useimpien harrastajien kannalta melko epäolennaisia juttuja, jotka elävät netissä omaa elämäänsä toisinaan suhteettoman suurta roolia näytellen. Erilaisia ravintotrendejä on ylitulkittu mediassa ja nykyisemmin myös sosiaalisessa mediassa isolla kädellä oikeastaan aina – demonisoinnin kohteiden vain välillä vaihtuessa.

Mielestäni ennen minkään tason yksityiskohtiin paneutumista on tärkeää ensin zoomata hieman ulos ja lähteä liikkeelle perusteista. Kehonmuokkaajalle tärkeimpiä peruselementtejä ovat treeni (ärsyke), ravinto (rakennus-/polttoaine) ja lepo (kehitys). Eli kaikkia näitä tarvitaan riittävästi ja sopivalla laatutasolla, jotta tuloksekasta kehitystä näkyisi suorituskyvyssä sekä peilissä. Kokonaiskuvan hahmottaminen on hyvä aloittaa näiden kolmen aihealueen tärkeyden tunnistamisesta.

Näistä kehonmuokkaajan kolmesta peruspilarista tulee mieleeni vertauskuvallinen, yksinkertaistettu ja kärjistetty porras- esimerkki, jota voisi soveltaa tässä tapauksessa kuvaamaan esimerkiksi ravintoa. Aion käyttää taiteellisia lahjojani tämän asian havainnollistamiseen.

PORTAAT

Päästäkseen huipulle, on tämän portaikon jokaiselle askelmalle astuttava järjestyksessä. Tavoitteena on välttää sitä kuuluisaa hanuri edellä puuhun-etenemistä. Aloittelijan seistessä portaikon alapäässä on siis houkuttelevaa ja ihan mahdollista skippailla askelmia, mutta näissä rappusissa se johtaa vain etenemisen pysähtymiseen ja huipun saavuttamisen jäämiseen haaveeksi. Olen usein maininnut keskittymisestä olennaiseen ja se liittyy tähänkin esimerkkiin erittäin vahvasti.

Ensimmäiselle tasolle astuessa sillä hetkellä olennainen asia ei suinkaan ole esimerkiksi intrajuoman koostumuksen murehtiminen. Sen sijaan ihan ensimmäinen asia on tylsän yksinkertaisesti: syö riittävästi. Ei muuta. Eteenpäin jatkaminen onnistuu vasta, kun tämä homma on hanskassa. Simppeliydestään huolimatta omien kokemuksieni ja havaintojeni mukaan todella monen kehitys jää juuri tästä askelmasta kiinni. Riittävästi syöminen on siis ensimmäinen asia, josta lähdetään liikenteeseen ja sitten vasta noustaan seuraavalle tasolle miettimään hieman tarkemmin mitä lautaselle kasataan. Lihaksiston kehittäminen tavallista muhkeammaksi ei varsinaisesti kuulu kehon toiminnan sekä energian kanavoinnin puolesta ensimmäisiin prioriteetteihin ja siksi onkin tärkeää ottaa riittävästi energiaa ravinnosta. Tässä vaiheessa voi hyvin mennä puhtaasti maalaisjärjen voimin syöden tavallista ruokaa (liha, kala, kananmuna, maitotuotteet, riisi, pasta, kasvikset, pähkinät yms. ”tavallinen ruoka” josta kokonaisuus aina muutenkin rakentuu).

Seuraavalla askelmalla vastaan voisi tulla vaikkapa makroravinteiden lähempi tarkastelu. Edellisen askelman on siis tässä vaiheessa oltava kunnossa, koska hifeinkään makrojen säätely ei tuota tulosta jos ruokaa tulee kokonaisuudessaan auttamatta liian vähän. Ihmiselle tärkeimpiä makroravinteista ovat proteiinit ja rasvat. Kumpikin näistä sisältää elämälle välttämättömiä palasia. Lisäksi makrokolmikkoon lisätään vielä hiilihydraatit, jotka eivät ole välttämättömiä eloonjäämisen kannalta, mutta ovat salilla lihaskasvuun tähtäävälle harrastajalle varsin oleellisia (kehonmuokkaajan treeneissä tärkein polttoaine). Tässä kohtaa myös kuitujen sopiva saanti on aiheellista varmistaa. Lue myös aihetta sivuava aiempi postaus: Kuinka paljon sitä proteiinia pitäisi syödä?

Siinä kohtaa kun ruokaa tulee riittävästi ja ollaan varmistettu makroravinteiden saanti itselleen sopivassa suhteessa (hiilihydraattitoleranssi yms.), voi ottaa sujuvasti askeleen seuraavalle tasolle. Tällä askelmalla ajankohtaiseksi voisi tulla vaikkapa makroravinteiden lähteiden entistä tarkempi tsekkaaminen, esim. sopivan rasvahappoprofiilin viilaaminen ja myös mikroravinteiden (mineraalit ja vitamiinit) tarkempi sovittaminen kokonaisuuteen.

kulmasoutua

Näiden juttujen jälkeen seuraavilla tasoilla vastaan voisi tulla muun muassa ravinteiden ajoitusta ja urheilulisäravinteiden hyödyntämistä niissä paikoissa, joissa niitä oikeasti kaikkien edellisten askelmien jälkeen vielä tarvitaan jne.

On tärkeää muistaa, että perusasioilla pääsee todella pitkälle. Pelkästään hifistelemällä ei pääse käytännössä mihinkään. Perusasioilla + hifistelyllä pääsee sitten toki pisimmälle, mutta se tosiaan vaatii aina ensin perusasioiden hallitsemisen.

No mutta se siitä porrashöpötyksestä. Palatakseni alkuperäiseen kysymykseen: onko leipä tosiaan vanhan vihtahousun virittämä viheliäinen ansa tai säännöllinen puhdistuskuuri avain autuaaseen eloon ja olisiko makaronilaatikko syytä kumota kipakan terveyssaarnan kera vessanpönttöön? Nämä jutut liittyvät juuri niihin aiemmin mainittuihin ravintotrendeihin ja niiden ylitulkitsemiseen. Usein nämä trendit syntyvät jostakin ihan aiheellisesta pointista, joka kuitenkin koskee vain pientä vähemmistöä ihmisistä. Sitten kohu kulkee läpi sosiaalisen median rikkinäisen puhelimen lopputuloksen ollessa jotakin hyvin mustavalkoista ja koko kansakuntaa koskevaa hysteriaa. Toisaalta trendit voivat myös liittyä markkinamiesten kikkailuihin (esim. detox-kuurit yms), jotka saavat aikaan enemmän tai vähemmän kohinaa ja pöhinää. Tässä kohtaa se internetin kyseenalainen puoli nostaakin päätään ja homma muuttuu tarpeettoman sekavaksi.

Jostain syystä varsinkin fitnesspiireissä useat erityisruokavaliot ovat saaneet osakseen kohtuuttoman suurta huomiota, vaikka enemmistölle mahdollisesti tiettyjä ruoka-aineita merkittävästi karsiville tai jopa kokonaan eliminoiville elämäntavoille ei olisi terveydellisiä perusteita. Keliakiasta, maitoallergiasta, ärtyvän suolen oireyhtymästä yms. kärsii osa ihmisistä ja heidän kohdallaan erityisruokavalion noudattamiselle löytyy ehdottomasti terveydellisiä perusteita. Kuitenkin, mm. maidon ja leivän välttelyyn ihan vain varmuuden vuoksi törmää myös erittäin usein, ovathan ne ”kuulemma haitallisia”. Voivat ne toki olla haitallisia, mutta edelleenkin oikeasti vain vähemmistölle. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi edellä mainituissa maitotuotteissa ja täysjyväviljoissa on paljon tutkittuja terveyshyötyjäkin, joten siltäkin kantilta varmuuden vuoksi eliminoimista kannattaa pohtia ennen tekoihin siirtymistä. Esimerkiksi kehonmuokkaajan näkökulmasta maitotuotteet ovat proteiinikoostumukseltaan aikalailla parasta mitä voi suustaan alas laittaa ja sekin on huomionarvoinen etu. Tässäkin on kuitenkin syytä pitää kokonaiskuva mielessä, pelkän rahkan ja raejuuston kiskominen ei tietenkään ole suositeltavaa. Mikä tahansa on ylilyötynä haitallista. Liika veden juominenkin voi viedä hengen – vaikka on siitä nesteestä sopivasti käytettynä melkoisesti hyötyäkin.

Kohtuus kaikessa ja jos jostakin ruoka-aineesta saa selkeitä oireita, on silloin toki paikallaan kokeilla tilanteeseen sopivaa erityisruokavaliota. On myös hyvä muistaa, että erityisruokavaliot ovat nimenomaan erityisruokavalioita lievittämään joitakin terveydellisiä oireita, eivät ihmeratkaisuja esimerkiksi tuloksettoman saliharrastuksen muuttamiseen tuloksekkaaksi. Jos oireita ei esiinny ja kehitys junnaa, löytyy tilanteeseen usein selvästi perustavampaa laatua olevia korjaamisen kohteita treenin, levon tai ravinnon alueilta – ehkä jopa jo sieltä edellämainitun portaikon ensimmäiseltä askelmalta.

Edellisessä postaksessa herkullinen täytettyjen paprikoiden resepti.

Ida Jemina

36 vastausta artikkeliin “”Tuntuu että ihmiset ovat seonneet ruoan suhteen””

 1. Olipa hyvä teksti ja niin totta.itsellä on juurikin kompastuskivenä tuo eka porras.entisenä syömishäiriöisenä painon nousu on vieläkin mörkö.ja vaikka olen pitkä ja hoikka silti on niitä ”ongelmakohtia”kropassa ja pelkään että ne vaan pahenis bulkin myötä enkä pääsis niistä eroon ja oisin kahta surkeempi.
  Mutta eipä toi kehitys kyllä kummosta oo kun ei uskalla syödä.ehkä se pitäs rohjeta tai tyytyä nykytilaan:D

  • Kiitos! Omien kompastuskivien tunnistamisesta se homma lähtee liikkeelle! Nyt vain rohkeasti etiä päin 🙂

 2. Olipa kattava kirjoitus ajankohtaisesta aiheesta. Yhden jos toisenkin pää on varmasti enemmän tai vähemmän pyörällä näiden ravitsemustrendien ristiaallokossa… Joka tuutista syydetään koko ajan uutta tutkimustulosta ja näkökulmaa. Mielestäni kirjoitit järkevästi peruspilareista, joille on hyvä alkaa rakentaa toimivaa ja terveellistä ruokavaliota. Ja nimenomaan kohtuus kaikessa. Tämä ravintokeskustelu tuntuu välillä aiheuttavan ihan mieletöntä stressiä ja vievän aivan liikaa energiaa. Loppujen lopuksihan meidän olisi tarkoitus saada siitä ravinnosta energiaa, jotta pysyisimme virkeinä, terveinä ja tarmokkaina. Hyvä teksti!

  • Kiitos Nora! Totta turiset! Vähemmästäkin menee pää pyörälle. Perusjutut kaikessa ovat kuitenkin aina ne minkä varaan hommat rakentuvat vaikka ne eivät aina niin hienoilta ja muodikkailta jutuilta kuulosta 🙂

 3. Olet nähnyt paljon vaivaa postauksen kokoamiseen, kiitos siitä! 😉 ♡

  -B

 4. Olipa hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Voin itse todellakin todeta, ettei kannata tehdä suuria muutoksia ruokavalioonsa, jollei sille ole perusteltua tarvetta ja jollei todella tiedä mitä tekee. Kropan voi saada yllättävän nopeasti lukkoon liian vähillä kaloreilla ja jopa liian pelkistetyllä ruokavaliolla. Ihminen nyt vaan tarvitsee muitakin ravintoaineita, kuin mitä parsakaalista ja kanasta saa. Monipuolisuus on mielestäni tärkeää ja se, että kun kiinnittää ruokavalioonsa huomiota oppii myös pikkuhiljaa tuntemaan miten oma kroppa reagoi mihinkin. Itse en oikeastaan edes usko lisäravinteiden optimaaliseen imeytymiseen ja siihen, että elimistö hyödyntäisi tehdasvalmisteisia keinotekoisia tuotteita ( lukuunottamatta esim. Heraa) Pääosin olisi hyvä kiinnittää huomiota nauttimansa ruoan laatuun ja monipuolisuuteen, ainakin näin normi puntin nostajan näkökulmasta. Eli siis makaronilaatikosta ja jauhelihakastikkeesta saa juurikin niitä tärkeitä ravintoaineita kun niiden lisäksi pitää huolta, että syö monipuolisesti kaikkea muutakin, erityisesti kasviksia, marjoja ja myös hedelmiä. C- vitamiinin lisääminen pillereinä ruokavalioon on siis myös turhaa, jos ruokavalio on tasapainossa. Itse nautin vain d- vitamiinia purkista ja omega 3 : sta, koska syön liian vähän kalaa. Maitotuotteita käytän myös niukasti, koska lihas kasvaa ilman rahkaakin. Proteiinia saa monesta muustakin lähteestä ja liika rahkan syöminen saa suoliston ihan varmasti tukkoon. Loppuyhteenvetona voisi siis sanoa, että kuunnelkaa omaa kroppaanne, niin opitte tietämään onko tarvetta rajoittaa jonkin ruoka- aineen syömistä vai ei.

  • Kiitoksia Tepsu! Se on ihan totta, että kropan saa helposti tukkoon ja aineenvaihdunnan sekaisin, jos lähtee ruokia umpimähkään rajoittamaan. Monipuolisuus kunniaan ja ihan perusasiat samaten 🙂

 5. Tää ei nyt liity tähän postaukseen millään lailla, mutta tarvitsisin apua mun dieetin lopettamisen suhteen..
  Mulla kuitenkin tapahtui pieni moka tuon mun dieetin kanssa. Olin dieetillä n. 1kk, (oli vaan sellanen pieni tiristely).
  Jokatapauksessa, pudotin kaloreita aika roimasti lopussa. Ennen söin treenipäivinä n.2500kcal, mutta jalkapäivänä nälän vuoksi tuli sit syötyä jotain 3000kcal. Olin siis plussilla. ( ja olin plussilla siis varmaan vuoden, 4kk taisin keretä tuota 3000kcal syömään jalkapäivinä.)
  No jokatapauksessa, alotin dieetin syömällä n.2000kcal, ja jalkapäivänä 2200kcal.
  Puolessa välissä turhauduin, ja pudotin kalorit kaikilta päiviltä sinne 1700-1800kcal. Pidin kuitenkin kuukauden aikana kaksi herkkupäivää. Nyt aattelin tätä dieettiä jatkaa viikon-kaksi, ja sen jälkeen alottaa taas plussa kauden.

  Mutta kysymykseni kuuluu, että miten mun kannattas parin viikon päästä lähteä kaloreita nostamaan? Voisinko alottaa kaloreiden noston sinne 2300kcal? (siis ilman että näytän taas samalta kun ennen dieettiä)
  Jos oisin ollut pidemmällä dieetillä, en nostaisi niitä noin paljoa kerralla, mutta mitä mieltä sä olet kun dieetti oli kuitenkin vaan noin lyhyt? Vai pitäisikö niitä nostaa vielä vähemmän kuin kuitenkin mokasin tuon kaloreiden tiputuksen kanssa? Ja missä vaiheessa niitä kaloreita kannattaa sitten taas lisätä?

  Toivottavasti ehdit vastata <3

  • Kalorit voit nostaa samantien sinne kulutuksen tasolle ja siitä lähteä taas pikkuhiljaa kasvattamaan kokonaisenergiansaantia. Lyhyestä feidaamisjaksosta ei missään nimessä ole haittaa vaikka dieettijakso olisikin ollut melko lyhyt. Tsemppiä loppudieettiin <3

 6. Hei!

  Sulla on ehdottomasti paras blogi minkä tiedän, olen seuraillut kohta vuoden sua ja nyt luin vanhempiakin postauksia. Silmiini ei kuitenkaan sattunut postausta siitä aiheesta että miten tulisi syödä/treenata kun on ns. laihaläski 😀

  Olen käynyt salilla vaihtelevasti varmaan 6 vuotta, ja olen todella pienikokoinen. Lähtötilanne oli 158cm/42kg. Nyt painan jo 52kg, ja inbodyn mukaan nyt viimeisen vuoden aikana kun olen alkanut syömään kunnolla, rasvaa on kertynyt yli 2kg, lihastakin melkein kaksi kiloa. Haluaisin että vatsapalikat pilkottaisi mutta mietin sitä päivän polttavaa kysymystä että onko järkeä lähteä dietille jos painoa on muutenkin tosi vähän. Eikö tällaisessa tilanteessa rasvat sula siinä sivussa vaikka söisikin kokoajan reippaasti, kunhan kiinnittää huomiota proteiinien lisäämiseen?

  Toinen asia, inbodyn mukaan kaikki lihasmassa(lähes 2kg) on vuoden aikana minulla tullut YLÄKROPPAAN, kun taas kaikki rasva on tullut keskikroppaan. Tämä on mielestäni käsittämätöntä, sillä olen aina pyrkinyt kasvattamaan jalkoja, ja yläkropan olen tehnyt ns. ”siinä sivussa”. En ymmärrä miten voi olla mahdollista, olen toki ollut ihan säälittävä ruipelo yläkropastani, mutta miksi jalkoihin ei ole tullut grammaakaan lisää lihasta vaikka esim kyykkytulokset ovat parantuneet huimasti ja ennen-jälkeen kuvia vertailemalla jalat ovat selkeästi muodokkaammat 😀

  Tällasia mietiskelin, osaatko sanoa mistä voi johtua 😀

  • Heips Minna! Voi kiitos! Mukava kuulla, että olet pysynyt matkassa mukana jo pidempään! 🙂 Hienoa, että olet saanut tuloksia aikaan! Kehonkoostumusmittaukset perustuvat aina arvioon, joten jos peili ja kuvat näyttävät kehitystä selvästi tapahtuneen, sitä on myös tapahtunut. Joten ei siitä huolta! Rasva ei valitettavasti pala yli kulutuksen syömällä vaikka pienempi tyttö olisikin kyseessä. Dieetille on järkeä lähteä jos rasvaa on selkeästi ylimääräistä, muussa tapauksessa kannattaa keskittyä lihasten kasvattamiseen. Pelkälle puntarilukemalle ei kannata antaa liikaa painoarvoa 🙂

 7. Oletko käyttänyt suurempia nilkkapainoja treeneissä? En ole nähnyt sulta vielä postausta treenistä niiden avulla.. Itse hankin 7,5kg painot ja saanut paremmin tuloksia takareisiin kuin millään muulla treenillä. Mistä nuo punaiset trikoot on?

  • Vähän aika sitten juuri hankin 10kg nilkkapainot kotitreeneihin 🙂 Hienoa, että olet saanut tuloksia! Trikoot on Pierre Robertilta.

 8. Jes, mahtavaa! Vihdoinkin fiksu teksti fitness-maailman ravintokuvioista! Harrastan itse kilpaurheilua SM-tasolla, ja lukiessani fitness-blogeja mietin aina, että miksei niitä perusjuttuja ikinä mainita, kun ne kuitenkin ovat niin paljon oleellisempia kuin se, onko smoothiessa maca-jauhetta vai chian siemeniä. Kiitos tästä!

 9. Loistava kirjoitus, summaa myös sen miksi jäin kaikista maailman fitness-blogeista alunperinkin lukemaan tätä sinun; ei mitään höpöhöpöä ja poppakonsteja vaan järkeä ja kokonaisuuksia.
  Kiitoksia!

 10. Muuten ihan yes juttu, mutta en nyt menisi mainostamaan noin vahvasti, että ihminen ei eloonjäämisensä kannalta tarvitse hiilihydraatteja, esimerkiksi on tutkittu että aivojen kaikki osat eivät pysty hyödyntämään energianaan ketoaineita. Monet lukevat blogiasi, joten kannattaa tarkkaan miettiä minkälaisia asioita sanoo faktana.

  • Höpöhöpö! Selviytymisen kannalta riittävästi glukoosia voi muodostua myös mm. glukoneogeneesin kautta ja siihen ei tarvita hiilareita vaikka hiilihydraattien nauttimien onkin toki tehokkaampaa. Hiilarittomuutta en ole kuitenkaan kenellekään mainostanut tai suositellut vaan täysin päinvastoin.

 11. Hei te kaikki, joita nää ravintojutut mietityttää; suosittelen teille lukemiseksi Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino-kirjaa. Kirja sisältää todella asiantuntevaa tekstiä ravintoon liittyen, terveys edellä 🙂 Oletko muuten Ida Jemina törmännyt missään kyseiseen opukseen? 🙂

 12. Olen vuoden käynyt 5krt vkon sallia. Tulosta on toki tullut ainakin sarja painoissa ja vähän peilikuvassa. Paino ei ole noussut 165cm/ 58kg. On yllättävän vaikeaa löytää kalorimäärä jolla lihas kasvaa muttei mene rasvan puolelle. Suosin kuitenkin perusruokaa ja en juuri lisäravinteita käytä. Toki perus vitamiinit käytössä. Pitääkö painon nousta jotta lihas kasvaa? Pyrin syömään kolmen tunnin välein ja ihan perus kotiruokaa 😊

 13. Hei! Minulla ajoittuvat raskaat salitreenit väkisin nykyään aamuihin, siihen kuuden tietämille. Treenin jälkeen tietty palkkari ym, mutta osaisitko sanoa mikä olisi hyvä ateria siinä 1-2 tunnin jälkeen, kun siihen aikaan aamusta ei kuitenkaan vielä mikään kunnon kana/riisihomma vielä uppoa? Kiitos etukäteen jos ehdit vastata! 🙂

 14. Moikka, ruuasta ja dieetistä puheen ollen. Tälläin laihduttajana haluaisin kysyä kun se netin maailma on suuri ja joka sivulla sanotaan erilaista. Mitä mieltä olet karppaamisesta tai vhh-ruokavaliosta?
  Olen 154cm/59kg ja ongelmana on omena keskellä vartaloa. Muuten jaloista ja käsistä olen hoikka. Haluaisin saada vatsani pienemmäksi ja kiinteämmäksi. Käyn salillä 2 kertaa viikossa ja ajattelin joku päivä testata 10 minuutin vatsatreeniäsi kotona, mutta millainen ruoka valio sitten sopii tälläiselle?

  • Moikka Taru! Karppaaminen tai vhh-sopii monille laihduttamiseen. Kovatehoisesti treenaavalle sisällyttäisin ensisijaisesti hiilareita kuitenkin sen verran aterioille, että polttoainetta treeneihin riittää hieman paremmin. Riippuu paljon yksilöstä. Tärkeintä kiinteyttämisessä/laihduttamisessa on kuitenkin syödä alle toteutuneen kulutuksensa ja muistaa mielekkyys, jotta ruokavaliota pystyy pitkäjänteisesti noudattamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta