Sokeririippuvuus – eroon makeanhimosta

Ikuisuusongelma? Ei onneksi! Makeanhimosta eli sokeririippuvuudesta voi oikeasti päästä eroon ja nyt kerron miten siinä itse onnistuin. 

Olen oikeastaan ihan pienestä pitäen ollut karkkihiiri. Lauantait olivat maailman parhaita päiviä, kun silloin oli namipäivä ja sai lauantaipussin. Muistatteko ne siniset pussit, jotka sisälsivät erilaisia nameja? Oli vaahtosieniä, suklaanappeja, salmiakkiautoja, karkkiaski, pieni Tupla-patukka, tikkari, ksylitolipurkkaa jne. Ne autot olivat ihan parhaita eikä oikeasti maistuneet salmiakilta vaan olivat väristä huolimatta hedelmäkarkkeja. Ah mitä muistoja! Kuka haluaa fiilistellä 90-luvun lauantaipussin sisällöllä mun kanssa? 😀 

sokeri riippuvuus


Joka tapauksessa, namit kyllä maistuivat ja onneksi vanhempani olivat karkkipäivästä tiukkoina. Sitä noudatettiin oikeastaan ihan koko kotona asumiseni ajan. Teinivuosina saatoin syödä ensin karkkipussin ja sitten vielä suklaalevyn. Ja ei tuntunut missään. En tuntenut sellaista tunnetta kuin ”töks” vaan makea maistui. Se ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut minulle ongelma, sillä söin herkkuja vain tiettyinä päivinä ja liikuntamääräni olivat todella suuret luisteluharrastukseni myötä.

Myös aikuisiällä olen ollut perso makealle. Kun karkkipäivää ei enää ollutkaan, vaan herkkuja pystyi käydä ostamassa koska vaan, niin tuli myös tehtyä. Yhtenä päivänä vähän namia, toisena jätskiä, kolmantena vähän toista jätskiä jne. Nyt kuitenkaan herkuttelu ei enää ollutkaan niin huoletonta kuin ennen. Olin kiinnostunut hyvinvoinnista ja treenasin tavoitteellisesti salilla. Ravinto ja sali kulkevat vahvasti käsi kädessä. Siksi ei tuntunut hyvältä syödä usein jotain epäterveellistä. 

eroon makeanhimosta


Monet sanovat, että säännöllinen syöminen auttaa makeanhimoon. Varmasti se joitakuita auttaakin, mutta omalla kohdallani ei, sillä söin jo säännöllisesti. Myöskään herkkujen korvaaminen jollain vähemmän epäterveellisellä ei ollut ratkaisu. Kumman sitä nyt mieluummin söisi, suklaapatukan vai banaanin? No suklaan tietty. Ei toimi. Herkkupäivän pitäminen kerran viikossa taas auttoi siihen, ettei herkkuja syönyt joka päivä, muttei siihen etteikö niitä olisi tehnyt mieli. 

Tänä päivänä tilanne taas on toinen. Makeaa ei tee mieli eikä sitä tule juurikaan syötyä. Miten tähän päästiin? Vaikka se ärsyttävältä saattaa kuulostaakin, niin vastaus on yksinkertainen: lopettamalla sokerin syöminen. Lopettaminen ei ollut helppoa sillä alkuun makeaa teki mieli ja ajatukset kävivät milloin missäkin namuissa. Jäätelömainokset tv:ssä tuntuivat pahalta ja tunsin vain kuinka kuola valui suupielestä. Se mikä sai minut kuitenkin lopettamaan sokerin syönnin, oli se, että otti suoraan sanottuna päähän olla sokerikierteessä. Ärsytti, että joka päivä teki mieli jotain makeaa ja ärsytti että niitä tuli syötyä. 

irti makeanhimosta


Sokeri on siitä ikävä, että mitä enemmän sitä syö, sitä enemmän sitä tekee mieli. Jos kroppa ja mieli ovat tottuneet saamaan sokeria, ne myös haluavat sitä. Onneksi yhtälö toimii kuitenkin myös toisin päin. Jos kroppa ja mieli eivät saa sokeria, ne eivät myöskään sitä halaja.

Bullshittiä! Ajattelin ennen. Todelliselle karkkihiirelle maistuu aina pikku namuset ja uskoin, etten koskaan voisi sanoa, etteikö tekisi mieli herkullista Berliini-munkkia. Tämäkin suoranainen ihme kuitenkin tapahtui. Yhtäkkiä huomasin olevani tilanteessa, jossa en oikeasti halunnut syödä jäätelöä tai karkkeja. Sen sijaan mieli tekikin jotain ihan muuta, kunnon ruokaa. 

En sano, etteikö herkut edelleen maistuisi suussani hyviltä. Tottakai ne maistuvat (vaikka ei itse asiassa lähellekään niin hyviltä kuin ennen). Niitä ei kuitenkaan erityisemmin tee mieli syödä ja voin ihan rauhassa katsella jäätelömainoksia tv:stä ilman sen kummempia tuntemuksia. Voin myös istua kahvipöydässä ilman, että sormet syyhyävät kakkua. Makeaan on siis muodostunut neutraali suhde. 

kromi laihdutus


Jos nyt alkaisin taas syödä säännöllisesti karkkia, sitä alkaisi taas tehdä mieli. Sokerikierteen saa katki, kun ei yksinkertaisesti syö sitä. Mikä sitten auttaa pysymään erossa sokerista, kun makeanhimo on alkuun niin suuri?

1. Pidä mielessäsi se syy, jonka takia haluat makeanhimosta eroon. Se voi olla laihdutus, terveellisempi ruokavalio, rahan säästäminen yms. Itselläni se oli ärsytys siitä, että oli koukussa sokeriin. Halusin eroon kierteestä.

2. Muista, että palkinto odottaa. Joku kaunis päivä huomaat, etteivät herkut käy enää mielessä ja niitä ei välttämättä tee edes mieli syödä.

3. Kokeile syödä kromia. Monet ovat kertoneet sen auttavan makeanhimoon. Itse käytän tätä valmistetta. Kromi auttaa säätelemään verensokeria toimien yhteistyössä insuliinin kanssa.  Suomessa kromia on hyvin vaikeaa saada tarpeeksi ravinnosta ja siksi on hyvä käyttää kromi-ravintolisää. 

4. Kun makeanhimo iskee, älä luovuta! Se laantuu kyllä, kun olet ylittänyt pahimman piikin. Lisäksi mitä pidempään olet ollut syömättä sokeria, sitä helpommaksi tie koko ajan muuttuu.

5. Etsi hyvänolontunnetta jostain muusta kuin sokerista. Mene piikkimatolle makaamaan, saunaan rentoutumaan tai urheilemaan. Piikkimatto antaa aivan sairaan euforiset tunteet ja urheilun jälkeen taas ei enää tee mieli herkkuja.

Tärkeintä kaikessa on, ettei luovuta. Vaikka aluksi tuntuisi siltä, että ei tästä tule mitään, niin aivan varmasti tulee kun jatkat tarpeeksi pitkään. Toisilla siihen saattaa mennä vähemmän aikaa, toisilla kauemmin. Lopputulos on kuitenkin sama: ei enää makeanhimoa.

Toivottavasti kertomuksestani ja vinkeistäni oli joillekin apua. Omia vinkkejä ja kokemuksia makeanhimon peittoamiseen voit lisätä kommenttiboksiin.

Edelliseen tekstiin pääset tästä: Salikuulumisia – näin treenaan tällä hetkellä

Ida Jemina

54 vastausta artikkeliin “Sokeririippuvuus – eroon makeanhimosta”

 1. Toi on niin totta! Ei yhtään suklaata/sokeria/herkkuja ja pääsee eroon koko mielihalusta. Itselläni toi irtaantuminen helpottuu huomattavasti raakasuklaan avulla. Paketillinen muotteihin ja aikansa napostelua, mutta lopulta ei tarvitse enää edes suklaata raakanakaan.

  • Olen kuullut muiltakin että he ovat käyttäneet raaka-suklaata karkkihampaan kolotukseen. Kiitos vinkin jakamisesta 🙂

 2. Heippa, tavoitteenani on saada tosi litteä maha, kuinka kauan siihen menee kun treenaa 3-4krt viikossa salilla ja syö terveellisesti? Minulla on siis vielä pieni pömppömaha… Voisitko tehdä sellaisen postauksen missä on vinkkejä millaisia erilaisia aerobisia voi tehdä, ei siis näitä perus juoksu ja kuntopyärily yms….

  • Tosi vaikea sanoa kun en tiedä liikunta- ja ruokailutottumuksistasi enempää, mutta kyllä se sieltä lopulta tulee kun jaksaa tehdä pitkäjänteisesti töitä sen eteen. Ruokavalio on tässä avainasemassa. Erilaisia treenipostauksia on kyllä tulossa 🙂

 3. En näe syytä miksi lopettaisin karkin napostelun. Ne nyt vaan on aivan hel*tin hyviä joten miksi en nauttisi niistä. Hautaan tässä jokainen on menevä jokatapauksessa.

  • Sittenhän sinun ei kannata lopettaa karkkien napostelua. Ei siitä eroon pääse jos sitä ei oikeasti haluakaan.

 4. Jos lopettaa sokerin syömisen, pitäisikö vähentää runsaasti myös hedelmien ja marjojen syömistä? Koska niissäkin on sokeria?

  • Hyvä kysymys. Marjoissa ja hedelmissä on kyllä sokeria, joka on kuitenkin luonnollisessa muodossa toisin kuin vaikka karkkien glukoosi-fruktoosisiirappi. Lisäksi ne sisältävät kuituja, vitamiineja, hivenaineita yms ja ovat terveellisiä, eivätkä aiheuta samanlaista sokeripiikkiä kuin karkit. Eli jos marjojen ja hedelmien syöminen ei ole överiä, en näe syytä niiden runsaaseen rajoittamiseen.

 5. Kiitos paljon tästä tekstistä. Osui juuri oikeaan aikaan, sillä aloitin nyt elokuussa karkkilakon, jota aion jatkaa ainakin koko elokuun ja toivottavasti vielä siitä eteenpäin ja ajan kuluessa alan vähentää myös muita herkkuja. 🙂 Sokerikoukku on inhottava.

  • Hei jes tsemppiä paljon! Alku on haastavin mutta sitten alkaa pikkuhiljaa helpottaa. You can do it <3

 6. Hei! Jos haluaa päästä eroon makeanhimosta ja sokerin syönnistä niin riittääkö että jättää pois vain kaikki herkut vai tulisiko myös lopettaa mehujen, jogurttien ym. sokeria sisältävien tuotteiden syönti ja juonti?

  • Moikka! Kannattaa jättää pois. Makeanhimosta eroon pääseminen helpottuu eikä herkkuja tule vahingossa korvattua muilla sokerituotteilla.

 7. Ihan loistava postaus!! Kahden pienen lapsen äitinä kroppa on muuttunu enemmän kuin olisin osannu kuvitellakaan ja suuri syy on varmasti se kun on antanut itselleen luvan syödä ”mitä vaan”! Ja väsyneenä on tullut valittua ennemmin se sohva ja karkkipussi kuin lenkki! Saahan siitä karkista niin hyvän mielen niin pienellä vaivalla.. Karkkia on aina tehnyt mieli! Tavoitteenani on saada hyvä kroppa ja päästä sokerikoukusta vihdoin eroon! kannattaako siis suorilta kädeltä jättää vaan kaikki herkut pois? Tuota kromia pitää käydä! 🙂

  • Kiitos! Siinä on hyvä tavoite! Helpointa on kun jättää kaikki pois. Jos juuri sokerikoukusta haluaa eroon on se oikeastaan ainoa keino. Se on vähän kuin laastarin pois ottaminen. Kerralla kuin repäisee kunnolla niin on paljon helpompaa kuin hiljalleen nytkyttämällä:) ota toki kromi avuksesi! Tsemppiä Anni!

 8. Vanha postaus, mutta vinkiksi muille: kun karkkihimo iskee, juokaa vettä. Vaikka 0.5-1 litraa! Tulee samalla lisättyä juomista ja häivytettyä makeannälkää.

 9. Huh! Olin jo melkein lähdössä Filmtowniin hakemaan irttaripussin, kun iski taas kauhee karkkihimo.. Mutta kiitos sinun postauksen, tämän luettuani peruutin ajatukseni lähteä ostamaan karkkia! 8)
  Taidanpas sittenkin tehdä postaamasi vatsalihastreenin tässä kotosalla tv:n ääressä! 🙂
  Sinulla on ihan huippublogi, jäin heti koukkuun kun tänään luin ensimmäisen postauksen! Niin paljon tuo motivaatiota ja oppii uutta! KEEP GOING <3 Olen niiiiiin motivaattorin tarpeessa!! 😀

  • Hyvä Henna!! Loistavaa! 🙂 that’s the way to go!

   Hei kiva kun löysit tänne ja jää ihmeessä seurailemaan:) tsemppiä treeniin!

 10. Hei, nyt vasta eksyin tälläseen blogiin, kun etsin pieniä kotireeni vinkkejä. Ja tosiaan tää sokerin himo on mulle ihan hirvee ongelma. Oon aina ollu hoikka ja hyväkuntonen, niinkun edelleen, mutta en kyllä voi sanoa elämäntyyliäni terveelliseks 😛 Sokeria pitäis vähentää ja peppua vähän reenata, mutta täällähän näyttää olevan apua kaikkiin ongelmiin 🙂 Tarttee lähtee hiljalleen kokeileen 🙂

  • Moikka Julia! Kiva kun eksyit ja päädyit tänne:) Ota ihmeessä näitä ja muitakin vinkkejä käyttöön. Tsemppiä ja treeni-iloa!

 11. itekki onnistunu pääsemää pienistä ja vähä isommistaki paheista eroo vaa lopettamalla niitten syömisen. en kieltäny niitä iteltäni kokonaa mut sit ku salin jälkee käy aina kaupas ni ei tuu ostettuu niitä herkkuja ku ei vaa tee mieli 😀

  • Mahtavaa! Treeni on kyllä parasta lääkettä herkkuhampaan kolotukseen! 🙂

 12. Mä olen semmonen hullu karkkihiiri että vaikka olen ollut vuoden karkkilakolla niin ei ole auttanut, aina on tehnyt yhtä paljon mieli ja aina on ollut yhtä vaikea kieltäytyä, ja aina se karkki on maistunut yhtä hyvälle 😀 Mulle on parempi tässä tapauksessa totaalikieltäytyminen (vaikka en sitä haluais uskoa :D) koska jos syön esim. kerran viikossa karkkia, nii se himo on ihan jäätävä koko viikon… Taidan olla karkkinisti 😀

  • Hihi! Senkin karkkinisti! 🙂 No mutta hyvä jos olet kuitenkin löytänyt sulle parhaan tavan toimia niin ei joudu aina koko viikkoa kärvistelemään. Mukavaa sunnuntaita Frida!:)

 13. Moikka!
  Kyselisin oletko koskaan törmännyt minua vaivaamaan ongelmaan. Ajattelin otsikon nähtyäni mahdollisesti löytäväni ratkaisun, mutta en kuitenkaan.
  Väittäisin olevani täysin hiilihydraattiriippuvainen. En kuitenkaan haluaisi siihen uskoa, sillä koko elämäni ajan aiemmin olen syönyt ihan ilman mitään ongelmia viljatuotteita jne. Kuitenkin kevään aikana homma lähti aivan käsistä ja esimerkiksi aiemmin olleet pari palaa leipää muuttuivat jopa pussilliseen kerrallavetäisyyn. En oikeastaan himoitse sokeria ennenkuin ”aloitan” vetämään jotain hiilaripitoista, kuten leipää, pastaa, riisiä tai perunaa. Jos kuitenkin menen jotain näistä syömään, niin ei kovin kauaa mene ennenkuin ajatukset harhailee sinne astetta raskaampaan mättöön. 😀
  Hyvin yksinkertaisestihan tähän varmasti sopisi ”lopeta hiilareiden syöminen” -ohjeistus, mutta uskonpa ettei se sovi minulle ollenkaan. Harrastan säännöllisesti juoksua ja lihaskuntoakin siinä ohella, joten ilman hiilareita ei ainakaan tuosta juoksusta oikein mitään tule. Kokeiltu on ja hiilareiden vähentäminen pilasi ensinnäkin treenit ja sen jälkeen palautumisen. En tosiaan voi syödä edes perus kaurapuuroa ilman tuhottomia herkkuhimoja.
  Saan myös mielestäni ihan hyvin rasvaa (käytössä mm. oliiviöljy, avokado, pähkinät, voi, margariini, chia..) lisäksi syön proteiininlähteenä kalaa, lihaa, kananmunaa, juustoa ja maitotuotteita + nyt viimeaikoina mukaan on tullut myös pari lisäproteiinivalmistetta puddingin ja patukoiden muodossa kun uskoin proteiinin vähyyden olleen jotenkin mahdollinen syypää. Monipuolisesti tietenkin kaikkea väriä päälle kasviksista, marjoista, hedelmistä ja juureksista. 😀
  Haluaisinkin siis kysyä mitä sinä olet mieltä, voisiko ratkaisu löytyä jostain muualta kuin totaalikieltäytymisestä? Inhoan semmoista ajattelutapaa yli kaiken enkä todellakaan ajattele että hiilarit olisi mitenkään pahoja, ongelmanahan tässä on se ainainen överiksi vetäminen. Toi ”karppilinja” nimittäin tuon liikunnan huonontumisen lisäksi aiheutti väsymystä, päänsärkyä ja vatsaongelmia. Lisäravinteina minulla on B-activen poretabletti, joka sisältää vitskut B1, B2, B6, B12, C, niasiini, pantoteenihappo, foolihappo, biotiini sekä kivennäisaineet kalsium, magnesium ja sinkki, jos keksit jonkin mahdollisen puutostilan.:D
  Sanonpa vielä että syön aivan vatsani täyteen, joten kyse ei ole mistään kieltäytyminen-nälkä-hirmunälkä-ahminta kierteestä. Olen myös kokeillut sitä kuuluisaa kohtuutta ja yksinkertaisesti antanut olla menemättä yli vaikka sen puuron jälkeen, mutta nälästä tuntuu tulevan loputon vaikka olisinkin oikeasti kylläinen. Eikä mikä tahansa ”terveellinen” juttu sitä sitten tyydytäkään. Eilen hyvä esimerkki, ”vähän” leipää jälkkäriksi kylläiseen vatsaan niin eipä kauaa tuntunut kylläiseltä vaan tilaa tuntui löytyvän vaikka mille.
  En ole koskaan tehtävikseni vältellyt hiilareita, joten en koe että kyse olisi jostain pään sisällä lojuvasta ongelmasta. Joskos olen vain herkistynyt, mutta nyt kun tavoitteena olisi tosiaan saada viime vuoden farkut taas mahtumaan jalkaan niin näitä herkutteluövereitä ei vaan voi enää tulla. Olen niin kyllästynyt olemaan jatkuvasti turvoksissa eikä ihonkaan kunnossa ole kehumista ollut tänä vuonna vrt. vuoden takaiseen.

  • Moikka Minnie!

   Valitettavasti näillä tiedoilla tältä istumalta on hankala tarjota mitään yksinkertaista ratkaisua. Totaalinen hiilihydraatista kieltäytyminen ei varmastikaan olisi ratkaisu, eikä sitä kyllä urheilevan ihmisen kannata pois jättääkään. Kuitenkin, runsas sokerin syöminen lisää sokerinhimoa – onkin paikallaan pitää kaapit tyhjinä karkeista ja muusta vieroitusjakson ajan. Sitten jos ei oikeasti pysty hillitsemään vaikka mitä tekisi, voi syy löytyä henkiseltä puolelta johon kannattaa hakea konsultaatiota alan ihmiseltä. Toki nälänsäätelyjärjestelmäkin voi syystä tai toisesta mennä sekaisin jonka seurauksena saattaa tuntua ”loputonta nälkää” – siihen kuitenkin vaaditaan yleensä pitkä ja äärimmäisen raju näännytys (esim. kireä bodykisakunto), josta toipuminen tapahtuu yleensä hitaasti ajan kanssa.

   Tosi paljon tsemppiä!

 14. Sokeririippuvuudesta on mahdollista päästä eroon. Itse olen pienestä asti tottunut karkkiin, keksiin ja pullaan, mutta täysi-ikäisenä laktoosi-intoleranssin puhjetessa aloin katselemaan syömisiäni. Pikkuhiljaa jäi pois paitsi jukurtit, jäätelöt, pullat ja suklaat, myös muukin makea. Nykyään en edes tykkää makeasta, näin on ollut jo pikälti yli kymmenen vuotta.
  Joskus saatan syödä muutaman irtokarkin tai konvehdin, mutta isompi määrä makeaa aiheuttaa ajatuksenakin jo kuvotusta.

  • Moikka Sanna! Aivan upeaa! Kiitos kuin jaoit kokemuksiasi, ne rohkaisevat varmasti muita vielä sokerin kanssa painivia!

 15. Heippa! Eksyin blogiisi toissa päivänä kun etsin vinkkejä pakaratreeniin. Jäin sitten lukemaan muutenkin postauksiasi ja löysin hyviä vinkkejä. Täällä yrittää siis opiskelijapariskunta tehdä pientä elämänmuutosta terveellisempään (ja kiinteämpään kesäkuntoon) päin. Salilla tulee käytyä 3-4 kertaa viikossa, mutta tietenkin ruokavalioonkin pitäisi tulla vähän muutosta. Tällä hetkellä syömme sinänsä monipuolisesti ja semi terveellisesti tavallista kotiruokaa. En kuitenkaan tiedä, pitäisikö nyt karsia ruokakermat ja voit ym. pois, vai ovatko pahaksi? Sokeria käytän omasta mielestä liikaa ja haluaisin siitä eroon. Kannattaako tällöin sokeri korvata makeutusaineella vai pitävätkö myös ne yllä sokeririippuvuutta? Ja jos sokeri kannattaa korvata, mikä olisi hyvä vaihtoehto (merkki tms.). Lopuksi vielä täytyy kehua blogiasi. Pikaisen tutustumisen jälkeen tykkään paljon. Yleensä olen vain ärsyyntynyt kuntoilublogeihin kun tuntuu että monissa jotenkin kirjoittaja nostaa itsensä jalustalle ollessaan kovassa kunnossa (ainakin omasta mielestään=D). Sinun neuvosi tuntuvat paljon asiallisempaan sävyyn kirjoitetuilta. Kerrot faktat faktoina, mutta kannustavasti ja inhimillisesti. Tuntuu että suhtaudut asioihin maalaisjärjellä. Esim kaikkea herkuttelua ei tarvitse lopettaa, vaan käyttöön voi ottaa terveellisemmät vaihtoehdot. Ja välillä ne epäterveellisetkin on okei. =D Kiitos hyvästä blogista, jään seuraamaan innolla.! =)

  • Heippis! Mukava kuulla, että olet blogista löytänyt hyödyllisiä juttuja! Mahtavaa, että olette yhdessä tuumin ryhtyneet elämäntapamuutokseen! Mikäs sen parempaa kuin treenipartneri, jolla on samansuuntaiset tavoitteet! Ruokakermojen yms marinadien käyttöä en dieetillä suosittele. Myös voista voi äkkiä tulla hurja määrä kaloreita lisää, joten sen käytössä kannattaa olla maltillinen. Itse käytin makeutusaineita ja en huomannut sen vaikuttavan mitenkään negatiivisesti sokerista eroonpääsemiseen. Esim. pepsi max toi vain kivasti mahantäytettä – kannattaa kokeilla miten omalla kohdalla toimii ja tarvittaessa sitten katkaista kaikki makea jos tuntee sen olevan paras ratkaisu.

   Juuri näin! Sen kultaisen keskitien löytäminen on avainsana, jolloin kaikista herkuista ei tarvitse koko elämäksi luopua. Sokerihimosta eroonpääsemisessä taas totaali tauko voi olla paikallaan, jolloin himot pikkuhiljaa alkavat helpottamaan. Alkuun saattaa olla vaikeaa, mutta koko ajan homma muuttu helpommaksi, kun ei anna sokerille pikkurilliä:) Isot tsempit molemmille!

   Kiitos kommentistasi ja tervetuloa blogiin!

 16. Ajattelin etsiä vinkkejä sokeririipouvuuden selättämiseen… kotiäitinä ja yrittäjän vaimona, on vähän päässyt käsistä tämä mässyttely… yritän pitää herkuttomia päiviä, jolloin lopputuloksena aivan älytön päänsärky, kun elimistö huutaa sokeria. Mä kypsyttelen päätöstä vielä hetken ja kerään voimia, mutta kesän kynnyksellä lupaan että vähennän merkittävästi karkin/ pullan yms syöntiä, ja keskityn taas ihan vain itseeni. Kiitos vinkeistä, tulee tarpeesen!!!

  • Eipä kestä! Loistava tavoite! Ei kun härkää kiinni sarvista ja tsemppiä kesään! 🙂

 17. Heippa!! Tuon on kyllä niiiiiiin TOTTA!! Hieman asian vierestä menee mutta PIZZA!! tuossa alku vuodesta aloin dieetille joka johti enemmänkin terveellisiin elämäntapoihin,, edelleen karkki hammasta kolottaa ja annan sille periksi kerran viikossa, mutta! pizzaa meni ennen ainakin kerran viikossa, no se lauantai on niin haetaanpa pizzat.. kunnes aloin tälle dieetille ja pizzahan ei terveelliseen ruokaan kuulu, noh! äitienpäinä koitti ja lähdettiin porukalla pizzalle, ei siis kerta kaikkiaan mennyt alas, oli ihan törkeen pahaa! siis tämän paikkakunnan parhaimmat pizzat saa tästä paikasta ja siis EI, ei todellakaan, ihan karseeta, sen rasvan maisto niin törkeen selkeesti, ei se muulle ees maistunutkaan kuin rasvalle! 😀 tämä karkki asia on paha! olen 3 viikkoa ollut putkeen syömättä karkkia, huomaa karkkilakon kulkiessa että eka viikko on aika paha kun siihen on niin koukussa, mutta toinen menee ja paremmin, 3 viikko on jo että ei muistakkaan koko karkkia. (paitsi sillon kun La pojalla on karkki pv niin mulla kuola valuu)…siis elimmistö niin janoaa sitä karkkia kun sitä kerran viikossakin tulee että aivan älytöntä,melkeen sama asia ku alkoholiholisti, niin minä olen karkki holisti :’D sitten kun ”tankkaat” kerran viikossa, niin olet kuin kauhessa darrassa puolet viikosta kun on sokeria pikkuriikkisen tullut vedettyä, kunnes on taas La ja saat herkutella 😀 olo on väsynyt yms karseeta ettei powerit meinaa viikon ekaan treeniin ees riittää 😀 Tuo karkin syöminen kannattaa kyllä lopettaa tai ees nauttia pikkusen sitä kerran kuussa, ihan yli arvostettua skeidaa, mutta hyväähän se kyllä on :/ Todellakin nostan peukkua sulle että ihmisellä voi ollakkin nuin mahtava itse kuri! 🙂

  • Moikka Tiia! Kiva kun tulit jakamaan kokemuksia! Voin kuvitella fiilikset tuon pitsan suhteen! Se on kyllä jännä juttu, että kun tulee taukoa rasvaisesta tai makeasta ruoasta niin sitten ne eivät enää välttämättä maistukaan niin ihmeellisiltä. Itsellä kävi sama juttu berliinimunkin kanssa. Ihan olisi tehnyt mieli mennä pyytymään rahat takaisin kun ei ollutkaan niin hyvää 😀 Hyviä havaintoja sinulla ja varsin tuttuja myös itselle! Kiitos kommentista ja tsemppiä karkkihimojen selättämiseen! 🙂

 18. […] Vaikka suhtautumiseni herkkuihin on muuttunut vuosien mittaan aikalailla, totta ihmeessä pidän herkuista edelleen. Ei suklaa yhtäkkiä muutu pahanmakuiseksi tai jäätelö kammottavaksi. Niitä ei kuitenkaan tee mieli mättää usein tai ylettömiä määriä. Täältä voit käydä lukemassa omaa tarinaani ja neuvoja liittyen sokeririippuvuuteen: Eroon makeanhimosta. […]

 19. Hei! Sun blogista kyllä löytyy tosi monpuolisesti tietoa liikunnasta ja ravinnosta! Siks tää onki niin lemppari! 🙂
  Dieetillä oon niin taistellu sokerihimoa vastaan! :0 tuntuu että ei siinä mitään järkeä oo kun kroppa huutaa niitä irtokarkkeja:D nyt voisin kyllä kokeilla olla hetkeen aivan ilman sokeria, jospa helpottais pikkuhiljaa:) ei varmaan kannata syödä ollenkaan mitään proteiinipatukoitakaan koska niissä kumminki sokereita on?

  • Voi vitsit, kiva olla lemppari 🙂 Kannattaa ehdottomasti kokeilla, niin voi olo helpottaa! 🙂 mitään missä on lisättyä sokeria ei kannata tänä aikana nautiskella. Tsemppiä dieettiin!

 20. Itse päätin lopettaa sokerin käytön tammikuun alusta myös. Tänään ollut ensimmäinen oikeasti vaikea päivä, jonka vuoksi päädyinkin googlettamaan motivaatiota sokerin syömisen lopettamisesta. Aiemmin tosiaan tuli itsekin syötyä makeaa päivittäin. Jotenkin oudolla tavalla helpottaa, kun lukee että tollanen perus jumppapumppa sporttimammakin on ollut samanlainen possu kun meikä. 😀 Kiitos!

  • Hahaa hyvä jos siitä saa vertaistukea! 😀 Tsemppiä sokerilakkoon!! Siitä se lähtee! 🙂

 21. Moikka!

  Yritän parhaillaan itsekin päästä sokerista eroon. Tai no, aloitan ensin luopumisen karkeista, leivonnaisista ja jälkiruuista. Mutta tuli kysymys mieleen: Synttärini ovat reilun kuukauden päästä ja lapsesta saakka syntymäpäiville on kuulunut karkit, jäätelöt, keksit, erilaiset kakut jne. Nyt haluaisin kuitenkin ”terveelliset synttärit”, olisiko siis ideoita mitä kahvin kanssa sukulaisille tarjoaisin?
  Nykyään puhutaan paljon raakasuklaasta ja raakakakuista, mitä mieltä olet niistä ja niiden terveellisyydestä?

 22. Googlailin ohjeita sokerinsyönnistä eroon pääsemiseksi ja oli iloinen yllätys kun päädyin tänne blogiisi. Ensinnäkin kiitos yleisesti super hyvistä postauksista, säännöllisen epäsäännöllisesti käyn aina lueskelemassa kerralla useamman postauksen 😀 Tällä hetkellä tosiaan tavoitteena päästä eroon sokerista, tarkemmin jäätelöstä ja mutakakusta mun kohdalla. Mulla ei ole minkäänlaista kattoa sille kuinka paljon pystyn syömään ja nyt viime aikoina makean syönti ei ole jäänyt vaan viikonlopuiksi vaan siirtynyt myös arki-iltoihin tv:tä katsellessa. Oma itsekuri ei kuitenkaan näytä riittävän syömisen lopettamiseen, aina perustelen sillä että on stressiä ja kokeita tulossa ja pientä hemmottelua pitää saada. Ärsyttää kuitenkin kun treenaan tällä hetkellä ihan suhteellisen paljon ja kaikki nämä ylimääräiset kalorit hidastaa pahasti hyvien tulosten saavuttamista. Tällä hetkellä kuitenkin kaikki herkut kaapeista loppu, joten jos sitä ei lisää ostaisi niin ehkä sitä pystyisi sillä tavoin vierottamaan itsensä pois sokerista ja pääsemään himosta eroon. Ja ehkä sen jälkeen kun mahdollisesti pääsen sokerista eroon voisin käydä yleisesti ruokavalion kimppuun, jotta treenituloksista tulisi entistä paremmat. Tällä hetkellä en kyllä oikein tiedä mistä pitäisi aloittaa ja mitä pitäisi tehdä, mutta ehkä se siitä 🙂

  • Kiitos Laura, kiva kun käyt lukemassa ja olet tykännyt! Siitä on kyllä hyvä lähteä, että pitää kaapit tyhjinä – silloin on selvästi epätodennäköisempää repsahtaa sokerinhimon yllättäessä. Ehdottomasti kannattaa panostaa monipuoliseen ruokavalioon ja riittävään syömiseen, niin herkuttelukaan ei aidosti enää houkuttele kunnon ruoasta kylläisenä samalla tavalla!

 23. Kiitos tästä tekstistä! Auttoi mua tosi paljon ja inspiroiduin tästä. Olen ollut jo parisen vuotta sokerikierteessä ja nyt haluan toden totta eroon siitä. Neuvojesi avulla pääsen varmasti kierteestä eroon. Iso kiitos!

 24. Moi! Itse olen sairauden vuoksi hiilihydraatittomalla ruokavaliolla, ja entiset lauantain karkkipäivätkin on pois. Melko nopeasti pääsee sokerikierteestä irti jos vain haluaa. Ruokaohjeistukseni mukaan käytän täysirasvaisia maitotuotteita ja voita/kookosöljyä ruoanteossa; maistuu tietenkin hyvälle ja kylläisyys tulee nopeammin kuin vähärasvaisilla tuotteilla eli tulee syötyä vähemmän! Paljon tsemppiä kaikille 😊

  • Heips Pauliina ja kiitos kommentista! Mahtavaa, että uusi ruokavalio on toiminut hyvin 🙂

 25. Hei! Olen nyt noin vuoden ajan joka päivä napsinut karkkia enemmän ja vähemmän. Painan nyt 61,7 kg ja haluaisin enimmistä kiloista eroon. Riittääkö, jos kävisi pari kertaa viikossa lenkillä (n. 4km lenkkejä) ja lopettaisi herkut kokonaan? Onnistuisiko laihtuminen sillä tavalla?

  • Moikka Sofia! Todennäköisesti onnistuu. Jos herkuista on aiemmin kertynyt runsas määrä energiaa, niin jo niiden poisjättäminen auttaa asiaa. Lisäksi liikunta buustaa kulutusta 🙂

 26. Hiemab vanha postaus, mutta lueskellessani heräsi kysymys, että kauanko sulla kesti päästä eroon tosta sokerikierteestä? Ite olin vuoden herkkulakossa, mutta nyt taas tekee mieli joka päivä jotain hyvää.. Ja herkkulakko johti siihen että tuli sitten toisinaan ahmittua muuta ruokaa liikaa kun ei niitä herkkuja saanut

  • Moikka Iina! Jaa-a se on hyvä kysymys! Tästä on jo niin kauan aikaa, etten osaa sanoa. Nämä asiat menevät välillä vähän aalloissa, joten älä liikaa stressaa! <3

 27. Jäi auki, että syötkö makeaa ikinä tai jos syöt, niin miten pidät itsesi kurissa, ettei siitä taas tule enemmän sääntö kuin poikkeus? Tiedän kokemuksesta, että tuo täyskieltäytyminen toimii paremmin kuin ainakaan mitkään aiemmin kokeilemani strategiat. Ongelma kuitenkin tulee, kun sadannen kerran antaa kahvin ohessa tulevan Fazerin sinisen takaisin kassalle. Tai kun ei voi taaskaan koskea kaverin synttärikakkuun. Olisi kiva löytää tapa, jolla voisin joskus harvoin syödä vaikkapa suklaata ilman, että olen kuukauden sisällä taas koukussa. Viimeksi kun olin suklaalakossa puoli vuotta (suklaa on ainoa, joka tuottaa minulle ongelmia), niin vaaka näytti silti lopulta enemmän kuin aloittaessa. Syitä toki on monia, mutta tuntui, että suklaariippuvyydesta eroon pääsemisellä ei lopulta ollut vaikutusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 42
Tykkää jutusta