Sisäreisien kiinteytys – Miten eroon sisäreisilöllyköistä?

Minkälaisilla liikkeillä sisäreisistä saisi kiinteät? Ovatko jotkut liikkeet tehokkaampia kuin toiset ja miten sisäreisiä kannattaisi treenata? Olisiko parempi tehdä perusliikkeitä vai eristäviä liikkeitä?

Nämä ovat hyvin yleisiä kysymyksiä, joita minulle esitetään usein. Niinpä tänään vastailen etenkin meitä naisia monesti askarruttaviin kysymyksiin liittyen sisäreisien kiinteytykseen. Luonnollisesti reisien sisäosista löytyy jonkin verran rasvaa ja se on ihan normaalia. Toisilla jaloissa sitä on enemmän ja toisilla vähemmän. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse tyytyä isoihin sisäreisilöllyköihin, joten ryhdytään tuumasta toimeen ja mennään itse asiaan. Lähestyn vastausta kahdesta eri kulmasta.

Yleensä kun kysytään millä liikkeillä sisäreisiä kannattaisi treenata, on kysyjän toiveena saada kiinteämmät ja kapeammat jalat. Sisäreisien kiinteytys tarkoittaa käytännössä sitä, että alueelta poltetaan rasvaa pois. Tällöin tie kiinteyteen ei kuitenkaan käy ensisijaisesti sisäreisiliikkeiden vaan keittiön kautta. Tämä johtuu siitä, että rasva palaa vain jos toteutunut energiankulutus on suurempaa kuin ravinnon kautta käyttöön saatava energiamäärä. Yhtälailla kuin vatsapalikat tehdään keittiössä, on kiinteiden sisäreisien kanssa sama juttu. Tähän ei ole kiertoteitä. Ei auta, että hinkkaa lähentäjälaitteessa sisäreisiä kiinteytymisen toivossa, jos ei olla ruokailuiden puolesta miinuksella. Paikallista lihaksen ja ihon välistä rasvanpolttoa ei käytännössä tapahdu eikä ilmiötä ole olemassa sellaisena kuin se mielletään vaikka kuinka pumppaisi sisäreisiä. Toisin sanoen jos alueelta löytyy liikaa löysää ja siitä haluaa eroon, on ainoa keino tähän laihduttaa eli syödä alle kulutuksen.

kiinteat sisareidet
Treenitrikoot täältä

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö treenaamisesta olisi hyötyä kiinteämpää ulkomuotoa havitellessa. Kiinteä tarkoittaa yhtä kuin lihasta ilman suurta määrää rasvaa sen päällä. Onkin toivottavaa, etteivät lihakset palaisi rasvan tavoin energiaksi ja tähän liittyen treeni on suuressa roolissa. Dieetilläkin on siis tärkeää treenata kaikkia lihaksia – myös reisiä. Sopivalla määrällä raskasta treeniä yhdistettynä järkevään ruokavalioon voidaan pitää yllä kiinteään olemukseen tarvittavaa lihasmassaa. Lisäksi liikunta ylipäätään kohottaa kulututasoa ja edistää siten rasvan palamista – myös sisäreisistä.

Eli lyhykäisyydessään: tie kiinteisiin sisäreisiin tapahtuu rasvaa polttamalla, jossa ruokavalio on avainasemassa ja liikunta tukevassa asemassa. Sisäreisien läskit eivät pala niiden treenaamisen ansiosta, vaan kokonaisvaltaisen laihtumisen myötä.

Entä jos haluaa kasvattaa lihasta eikä kaventaa reisiä? Sisäreisien treenaaminen lihaksen kasvattamisen ja suorituskyvyn parantamisen kannalta onkin sitten asia erikseen. Tässä tilanteessa onkin jo olennaisempaa miettiä millä liikkeillä tai millaisella treenillä saisi muokattua haluttua aluetta tehokkaasti, sillä lihaksen kehittäminen paikallisesti sitä kasvattamalla on mahdollista (toisin kuin rasvan polttaminen paikallisesti). Kummat ovat tällöin parempia liikkeitä, eristävät (esim. lähentäjälaite) vai kokonaisvaltaiset perusliikkeet (esim. raskaat kyykyt)?

Koska nämä asiat eivät ole missään määrin toisiansa poissulkevia, ei kannata tehdä vastakkainasettelua vaan hyödyntää molempia. Eli kannattaa tehdä perusliikkeitä ja lisäksi eristäviä liikkeitä. Jos taas olisi ihan pakko valita vain joko perusliikkeitä tai eristäviä liikkeitä, niin perusliikkeet toimivat yksinään eristäviä liikkeitä paremmin. Treenin kannattaakin aina rakentua perusliikkeiden varaan ja eristävillä liikkeillä voi sitten täydennellä kokonaisuutta.

sisareisi treeni

Yhteenvetona:

 • Kiinteät sisäreidet saa rasvaa polttamalla. Ruokavalio on tällöin asia numero yksi. Kaikenlainen liikunta tukee rasvanpolttoa lisääntyneen kulutuksen kautta ja siten myös sisäreisien kiinteytymistä JOS ruokavalio on laihtumisen kannalta kunnossa.
 • Sisäreisien kasvattamisessa ja lihasmassan ylläpitämisessä voi hyödyntää niin isoja perusliikkeitä kuin eristäviäkin liikkeitä. HUOM! Myös tällöin ruokavalio on kaiken kehityksen perusta.

Aiheeseen liittyen kurkkaa myös: Haluatko kiinteytyä? Lue ensin tämä.

Energisiä treenejä toivotellen! Edellisessä postauksessa kevyt jälkiruokaherkku.

Ida Jemina

21 vastausta artikkeliin “Sisäreisien kiinteytys – Miten eroon sisäreisilöllyköistä?”

 1. Hei pystyisikko tehä ehkä postausta miten voisi kotona treenata jos ei ole salille mahiksia mutta haluaa kiinteytyä? Eri liikkeitä tms 😀

 2. Sul on kyllä aina niin mahtavia ja selkeitä postauksia! Ja oot iteki niin ihanan pirtsakka, on kiva seurata sun blogia! 🙂

  • Voi kun kiva kuulla! Kiitos paljon Mia ja kiva kun tulit kommentoimaan:)

 3. Sulla on kyllä ihan huippu blogi!❤ Ihan mahtavia juttuja! Ootko kirjottanut postausta yleisimmistä salilla tehtävistä virheistä? Nii olis kiva tietää, kun olen itse nyt aloitaanut salilla käymisen☺

 4. Aktiivisen innokas lukia täältä hei! 🙂
  Olisi kiinnostavaa lukea kyykkypostausta, parhaat vinkit ja virheet liikkeessä! Sitä kun näkee nykyään niin montaa eri varisatiota että pääkin menee pyörälle

  • No hei! 🙂 Loistava toive! Tästä voisin joku päivä kirjoitella.

 5. Mulle tuli mieleen yksi hieman hölmöltä kuulostava kysymys ja ajattelin että sulta saisin varmasti vastauksen:
  Teen työtä jossa istun päivisin suurimman osan ja iltaisin treenien ja muun lisäksi kulutan paljon sohvaani mm. tv:tä katsellessa. Eli kokonaisvaltaisesti istun todella paljon. Treenaan kovaa ja syön kuitenkin tavoitteellisesti, mutta silti minusta on alkanut tuntua, että perseeni suorastaan levenee tässä ajan kuluessa. Olen kyllä toki saanut hieman rasvakerrosta kroppaan kasvatuskauden aikana, mutta nyt aloitin dieetin ja kesään mennessä tulisi olla karistettuna nuo rasvat pois. Ongelmana siis on että onkohan tuolla takalistossa enää mitään jäljellä tämän istumisen myötä ja onko mahdollista että se peppu tosiaan levenee liikaa istuvalla vaikka treenaakin tosissaan?:D

  • Itse oon tämän istumatyön (8-13h/päivä) kuitannut sillä, että 13h vuoroihin (n. 4km) kävelen töihin ja juoksen kotiin. Piristää mieltä ja luo toivoa siihen, ettei takaa näy missä asennossa työtään tekee 😀 ..
   8h päivinä ehtii salille.. 🙂

   Ja aiheeseen liittyen, olen huomannut myös tuon perusliikkeiden paremmuuden jo pelkästään juoksemalla. Vuosia olen salilla käynyt mutta esim. nuo lähentäjä-/loitontaja-laitteet ei tunnu juuri miltään verrattuna tähän, kun nyt olen ”oppinut” juoksemaan paremmin ja kipitän matkalla mäkiä ja hypin vesilammikoiden yli..

   Hyvä teksti! 🙂

  • Hah: Se varmasti piristää tosi paljon! Jep, perusliikkeet ovat huomattavasti eristäviä kuormittavampia ja kokonaisvaltaisempia ja sen takia treenit kannattaakin rakentaa niiden varaan. Energisiä juoksuhetkiä! 🙂

  • Riina: Ei ole hölmöä ollenkaan:) Jos on treenannut ja syönyt kunnolla, ei ne lihakset sieltä pepusta lähde mihinkään. Rasvaa tosiaan on voinut kertyä, mutta siitähän pääsee dieettaamalla:) dieetillä kuitenkin on mahdollista polttaa lihaksiakin pois, mutta sitä voi ehkäistä maltillisella ja fiksulla etenemisellä. Tsemppiä kevään karisteluihin!

 6. Mitä mieltä olet rasvanpoltto tableteista ja oletko koskaan itse käyttänyt? Itselläni juuri testissä ja ajattelin kysyä muidenkin mielipiteitä kyseisestä tuotteesta. Postauksesi ovat todella inspiroivia ja osaat hyvin tsempata lisää motivaatiota 🙂 !

 7. Hei! Ens alkuun kehun ihanaa ja inspiroivaa blogiasi oot paras! 🙂 mutta itse etsiskelen tällä hetkellä kotiin jonkinlaista kuntolaitetta ja ajattelin kysyä ammattilaiselta että onko järkeä ostaa kotiin crosstraineria? tuntuuko se missään loppujen lopuksi jos vauhtipyörän paino on vain 4 / 4,5 kg? Olisiko kuntopyörä kotiin järkevämpi jos tavoitteena on kumminkin rasvan polttaminen koko kropasta näin talvella kun lenkkeily jää helposti vähemmälle?

  • Heips ja kiitos ihanista kehuista! 🙂 Itse olen crossarilla ja kuntopyörällä tehnyt treenejä vain salilla, joissa vastuksen saa erittäin raskaaksi. Tuo mainitsemasi 4/4,5kg taitaa olla melkeinpä pienimmästä päästä vauhtipyörässä sen mitä olen eri vaihtoehtoja nähnyt. Olisi tietysti hyvä, ettei ihan ilmaa polje, jotta treenistä saa enemmän irti. Hutera ja liian kevyt laite jää helposti nurkkaan pölyttymään. Mikäli mahdollista, kannattaa käydä kokeilemassa eri vaihtoehtoja, jotta huomaa erot laadukkaiden ja laaduttomien laitteiden välillä.

 8. Heippa! Mun suurin ongelma on huonot loitontajat, eli mul on iha semmoset kuopat pepun sivuilla. Sivusta katsottuna mul on pyöree peppu mut suoraa takaata se näyttää littanalta ja vähä päärynän muotoiselta. Oon yrittäny tehä paljon loitontajia sekä laitteessa, taljassa että kuminauhoja käyttäen mutta ne ei tunnu auttavan.. syön siis yli kulutuksen eli ruoan määrä ei pitäisi olla ongelma. Onko sulla mtn hyviä vinkkejä sivupakaroille, miten voisin tehostaa niiden kehityksen?

  • Heippa Emilia! Suosittelen treenaamaan pakaraa kokonaisvaltaisesti isoilla raskailla perusliikkeillä, kuten hip thrustilla, kyykyillä, maastavedoilla yms. Perusmassan rakentaminen vaatii myös raskasta mekaanista kuormaa. Laitteilla ja kuminauhoilla voi sitten viimeistellä treeniä. Tsemppiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 26
Tykkää jutusta