Nivelsiteet revenneet

Sis. mainoslinkkejä

Jees, että sellaista täällä tänään! Nivelsiteet kakkana oikeasta nilkasta. Olen jo jonkin aikaa kiikuttanut menemään väärällä diagnoosilla ”siinä on venähdys” ja ihmetellyt, kun nilkka ei parane. Uuden lääkärikäynnin ja asiantuntijan vaihtamisen jälkeen selvisi, että nivelsiteethän siellä ovat revenneet ja arpikudos kasvanut.

Olen vähän sellaista tyyppiä, että niillä mennään mitä on. Jossain vaiheessa meinaa kuitenkin kärsivällisyys loppua. Ei tässä ole täysipainoisesti pystynyt treenaamaan pitkään aikaan ja ihan nukkuessakin nilkassa tuntuu välillä ikävältä. Juuri kun oikea polvi alkoi olemaan kunnossa (leikattiin n. 2,5 vuotta sitten), aloitti toinen polvi oireilun. Tällä hetkellä en pysty esimerkiksi ojentamaan kokonaan vasenta jalkaani jännittääkseni etureittä. Epäilen, että siellä on samaa rustovauriota kuin oikeassa polvessakin – taitaa olla peruja luisteluajoilta.

Urho ja Ida

Tähän sitten kaupan päälle vielä oikean nilkan nivelsiteiden repeäminen, niin saadaan ainakin riittävästi kapuloita rattaisiin. Treeneissä on päässyt jo pidempään käyttämään mielikuvitustaan, aivan kuten joskus ihan normiarjessakin, että saa hommat pelittämään.

Mutta haavereita sattuu ja elämä on toisinaan tällaista. Turha on jäädä tuleen makoilemaan tai säälipisteitä keräilemään. Olen kuitenkin iloinen siitä, että nyt sain tietää mikä nilkkaa oikeasti vaivaa ja voin aloittaa tarvittavat kuntoutukset. Ahkeralla kuntoutuksella on onneksi vielä toivoa saada jalka kuntoon ilman operoimista ja se mahdollisuus on aina iso plussa. Kuitenkin, mikäli nilkka ei tästä kahden kuukauden sisällä ala paranemaan, on sen viimeisen vaihtoehdon vuoro.

Kelit ovat onneksi suosineet nyt viime päivinä ja näin näyttäisi olevan myös tänään – aurinkoista päivää kaikille!

Polvihaaverista voit lukea täältä ja nilkkatapaturmasta täältä.

nivelsiteet revenneet
Converset

Tsekkaa edellisen tekstin vinkit selkätreeniin: Etkö saa selkään tuntumaa? Ota nämä 10 kikkaa käyttöön!

Ida Jemina

20 vastausta artikkeliin “Nivelsiteet revenneet”

 1. Moi

  Mulla meni kanssa oikean nilkan nivelsiteet viime syksynä. Ja jännevauriotakin epäiltiin aluksi. Äksidentin jälkeen nilkka oli hetken kipeä ja kipu lieveni parissa päivässä, pystyin kävelemään ilman kipua, jonka takia jatkoin treenailua enkä mennyt heti lääkäriin vaikka olis ehkä kannattanut. Muuten kesti treeniä hyvin, mutta kovat hypyt ja juokseminen teki todella kipeetä. Lääkääriin kun päädyin niin heti lähete magneettikuvaan ja en edes magneettikuvan tuloksia ollut kerennyt kuulemaan kun lääkäri oli jo laittanut lähetteen leikkaukseen. Leikkaus meni hyvin, jänne ei ollutkaan rikki, ainoastan kudosta tms.. ja nivelsiteet korjattiin. (Ilman leikkausta olis ollu 6-12kk pelkkää kävelyä eikä mitään raskasta liikkeitä eikä hyppyjä jalalle ja silti olis todennäkösesti joutunu leikkaamaan)

  Pari kk leikkauksen jälkeen pääsin jo juoksemaan ja nilkka on fyssarin mukaan jopa parempi kuin aiemmin 😀 Luonnostaan löysät nilkat, mitkä helposti pyörähtää, niin nyt on ainakin toi oikeanpuoleinen ’normaalilla’ tasolla 😀 Muuten olis varmaanpeace of cake, mutta nyt hajos vasemmasta säärestä sääriluu ja niin kauan kun se on paketissa, oikea nilkka rasittuu ja kipeytyy – koska leikkauksesta kuitenkin on niin lyhyt aika… Mutta näillä mennään mitä on 😀 Ei nää vammat ikinä kivoja oo.

  Tsemppiä sulle, toivottavasti lähtis paranee ilman leikkausta! 🙂

  • Aijaijai 🙁 sikana tsemppiä toipumiseen Eveliina ja kiva kun tulit jakamaan omia kokemuksia! Vammat on aina hanurista mutta sitä terveyttä osaa kyllä niiden jälkeen arvostaa taas ihan uudella tavalla. Pikaista paranemista sinnekin!

 2. Tsemppiä! Täällä toinen nilkkavaivainen. Mun vasen nilkka on mennyt rikki hitaasti mutta varmasti lantion alueen toimintahäiriön takia, kun en saanut ajoissa apua vaivoihin. Lopputuloksena tulehtunut peroneus-jänne, useat nivelsiteet todella heikossa jamassa ja nestettä ja vähän kulumaakin nivelissä. Kortisonipiikin jälkeen kävellen, varovasti kyykäten ja uiden jatketaan elämää, mutta nyt sentään ei öisin ja seisoessa tarvii kärsiä kivuista. Lantiokin on ihan ok 😉 Elämä jatkuu.

  • Tsemppiä kohtalotoverille! Toivottavasti siitä lähtisi nyt pikkuhiljaa paranemaan <3

 3. Kiva, että jaat myös tällaisia juttuja täällä blogissasi, sillä et todellakaan ole ainut kaiken maailman ihme vaivojen/vammojen kanssa eläjä. Miulla on keväästä lähtien ollut molemmat polvet suhteellisen paskana ja oireita on alkanut ilmenemään myös muissa nivelissä. Vieläkään ei ole selvinnyt, että mistä kiikastaa, kiitos julkisen terveydenhuollon, joka on suoraan sanottuna ihan perseestä. Onneksi nyt syksyllä on vihdoin viimein aika erikoislääkärille. En ole silti tuudittautunut ainoastaan terveydenhuollon henkilöstön näkemyksiin tilanteestani, vaan olen itse etsinyt aktiivisesti tietoa liittyen vaivoihini. Olenkin saanut oireitani helpottamaan ravinnolla, kehonhuollolla, kuuntelemalla kehoani ja liikkumalla järkevästi 🙂 Kyllä tästä vielä noustaan, periksi ei anneta! Tällaisten juttujen kautta oppii aina itsestään ja kehostaan taas hitusen enemmän. Paljon tsemppiä siulle kuntoutukseen!!

  • Kurja kuulla Laura! Hienoa, että sait ajan erikoislääkärille ja että oireet ovat hieman helpottaneet! Pidä tuo loistava asenne!:)

 4. Moi!

  En oo ikinä ennen rohjennut kirjoittamaan, mutta nyt on pakko. Mä niin oon ollu samassa jamassa, yksi uusi kohtalotoveri ilmottautuu.

  Olen luonnostaa yliliikkuva ja jokainen kehostani löytyvä nivel on jollain tavalla löysä. Yläaste aikoina kuitenkin nilkkani (varsinkin oikea) alkoivat oireilemaan pahastikkin ja saattoivat mennä ihan normaalissa kävelyssäkin. Joka kerta terveyskeskukseen mentäessä sain käteeni kyynärsauvat ja diagnoosina oli myös ”se on vain venähtänyt, paranee 2vk sisällä”. Nilkka parani, mutta en ehtinyt elää kuin pari uutta viikko, kun kyynärsauvat olivat jo palanneet.

  Tätä jatkui ainakin vuoden ajan, jonka jälkeen sain lähetteen isompaan sairaalaan. Sielä kirurgi kertoi leikkauksen olevan vaihtoehto, joka ei välttämättä edes korjaa ongelmaa, joten se unohdimme sen.

  Löysimme kuitenkin uuden spesialistin, joka määräsi minulle nilkkatuet, jossa liike oli vain nilkan koukistus ja ojennus. Sivuttais suuntaisia liikkeitä ei siis pystynyt tuet jalassa tekemään. Minun piti käyttää tukia 2kk yötä päivää, joka on nivelsiteiden todellinen toipumisaika. Nivelsiteeni eivät siis olleet kertaakaan vuoden aikana pääseet paranemaa, vaan tuoreen vamman vuoksi venähtivät aina vain uudestaan ja uudestaan. Nilkkatuki jakson jälkeen alkoi nilkkojen tukilihasten kuntoutus VAROVASTI, mutta loppujen lopuksi työ oli kaiken sen vaivan arvoista. Nilkkaongelmat lähtivät pois ja niitä pystyy käyttämään jo ihan kunnolla.

  Jossain vaiheessa nilkkaan tuli uusi vamma (joka ei siis johtunut löysistä nivelsiteistä) ja sääressä olevan jänteen kiinnitys repesi. Loppujen lopuksi sitä oltiin sielä leikkauspöydällä, kun muuta vaihtoehtoa ei ollut. Leikkauksessa huomattiin yhden nivelsiiteen olevan kokonaan poissa pelistä, eikä sitä siis enään takaisin saatu. Leikkauksen jälkeen nilkastani kuitenkin tuli niin jäykkä, ettei samanlaisia sijoiltaan menoja ole enään tullut.

  Joka tapauksessa suosittelen ehdottamasti hyvien nilkkatukien kokeilua nyt 2kk ajan, ennen kuin otat viimeisen oljenkorren käyttöön. I feel you ja uskon vahvasti, että tämä voisi auttaa sinuakin.

  Ps. Sain polven rustovammaan ortopediltä myös hyviä liikeharjotteita, jotka ovat auttoivat toipumisessa. Toki karu totuus on, etten vieläkään pitkää matkaa voi juosta, eikä rikki mennyt rusto tule takaisin. Toivotaan, että lääketiede keksii vielä joskus tähänkin hoitokeinon!

  Pps. Ihana blogi 💪💕

  • Moikka ja kiitos kun jaoit oman tarinasi! Ihanaa, että sillä oli onnellinen loppu vaikka pitkään jouduitkin kärvistelemään. Kiitos myös vinkeistä ja kehuista 🙂

 5. Pystyn niin samaistumaan tohon sun tilanteeseen. Itselläni nimittäin nilkassa murtuma ja jalka kipsissä. Kepeillä mennään ja jalkaa joudutaan operoimaan vielä tällä viikolla. Harmittaa ihan hirveästi,että treenaamaan ei vielä kuukauteen pääse. Mutta elämä on tällaista ja ainakin osaa terveyttään arvostaa tämänlaisten koettelemusten jälkeen! Tsemppiä ja voimia sulle ! 🙂

  • Totta puhut emppu! Paljon tsemppiä ja pitkää pinnaa sinnekin! 🙂

 6. Voi ei! Onneksi nyt sait oikeaa diagnoosia ja vammaa pääsee hoitamaan ”sinä itsenään”, jolloin hoito menee varmasti paremmin perille!

  Tykkään kovasti sun blogista ja tavastasi kannustaa ihmisiä! Et tuputa omaa elämäntyyliäsi parhaana mahdollisena, vaan annat vaihtoehtoja ja uusia näkökulmia.:) Sulla on kiva tapa kirjoittaa ja osaat motivoida hurjasti! Lisäksi kaikki treenivinkit on aina alottelijalle tosi tärkeitä, ja niitä sulta löytyy mielin määrin.:)

  Tulin kyselemään sellaista asiaa, että saako kuntopyörällä vedettyä HIIT-treeniä seuraavana päivänä treenata jalkoja, vai pitääkö jalkojen antaa palautua rasituksesta mielummin se seuraava päivä? Eli jos teen keksiviikkona HIIT:in, voinko tehdä torstaina jalkatreeniä?:)

  Kiitos paljon, jos vastasut! Tsemppiä sulle nivelsiteen kanssa ja hyvää syksyn alkua!:)

  • Sanos muuta! Olen kyllä iloinen siitä, että sain viimein oikean diagnoosin niin tietää mikä nilkkaa vaivaa ja osaa tehdä tarvittavat kuntoutukset.

   Kiitos tuhannesti! Ihan huikeeta kuulla tällaisia fiiliksiä blogista <3¨

   Kyllä voit tehdä jalkatreenin seuraavana päivänä! No worries, anna mennä vaan!:)

 7. Heips!

  Vieläkö teet treeni- ja ruokaohjelmia netin kautta muille? Laitoin sähköpostia toissapäivänä, joten mietin että onkohan se tullut perille. 🙂

  • Heippa Elisa! Maili tuli perille kiitos! 🙂 vastailin sulle sitä kautta 🙂

 8. moikka! sulla on ihana blogi ja mulla on pitkään pyörinyt mielessä et haluisin tietää enemmän aineenvauhdunnan toiminnasta ja esim. miten tunnistaa onko se hyvässä kunnossa (nopea tai hidas) ja mitä voisin tehdä sen parantamiseksi. Netistä oon paljon googlaillu mutta tulee jokapaikasta vähän ristiriitaisia juttuja, joten voisitkohan tehdä siitä vaikka postauksen joskus 🙂 ? olisi tosi kiva.

  • Moikka Iiris! Kiitos <3 Pistetään toive korvan taakse 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta