Minkä takia on hyvä erotella rakennuskausi ja dieetti?

fitnesstukku-vaatteet

Rakennuskausi, bulkki, offi, improvement season, plussakausi – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Näillä termeillä viitataan aikaan, jolloin tärkeimpänä tavoitteena on kasvattaa lihasta. Tällöin riittävä energiansaanti on kulmakivenä, jotta keho pystyy mahdollisimman tuloksellisesti kehittämään uutta lihasmassaa. Toisin sanoen pitää syödä tarpeeksi paljon ja yli kulutuksen.

Rakennus- ja kiristelykaudet kannattaa aina erottaa toisistaan selkeästi. Kun tavoitteena on kasvattaa lihasmassaa, niin silloin on huolehdittava riittävästä ravinnonsaannista -aivan kuten dieetilläkin tulee huolehtia, että aterioi alle toteutuneen kulutuksen. Mutta miksi plussa- ja miinuskaudet pitäisi erottaa selkeästi toisistaan – eikö olisi fiksumpaa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja laihduttaa sekä kasvattaa lihasta samanaikaisesti?

Valitettavasti naturaalitreenaaja ei voi laihduttaa ja kehittää lihasta samanaikaisesti, sillä nämä prosessit eroavat toisistaan niin merkittävällä tavalla. Ainoan poikkeuksen tähän tekee vasta salitreenejä aloitteleva harrastaja ja selvästi ylipainoinen henkilö. Näissäkin tapauksissa uuden lihasmassan kehittäminen alle kulutuksen syömällä on kuitenkin vain väliaikainen onni eikä kestä kuin rajallisen ajan. Toki myös tiettyjä lääkeaineita käyttävien urheilijoiden kohdalla tuo laihduttamisen ja lihaskasvun kombinaatio on mahdollinen, mutta tähän ryhmään ei paneuduta tässä yhteydessä sen enempää. On siis käytännössä pakko syödä hieman yli oman kulutustasonsa, jotta lihakset voivat kasvaa. Tästä syystä on vain joko rakennuskausia tai rasvanpolttokausia – ja ne kannattaa erottaa selkeästi toisistaan.

Selkeillä rakennus- ja dieettijaksoilla en kuitenkaan tarkoita sitä, että plussakaudella kannattaa lyödä yli ja syödä aina kaikki mitä kaapista löytyy ja vastaavasti dieetillä kituuttaa senkin edestä syöden hiirulaisen annoksia. Lihaskasvun kannalta ~250-500 kcal päivittäinen ylimääräinen energiansaanti on jo varsin riittävä määrä ja palvelee pitkällä tähtäimellä kehonmuokkaustavoitteita paremmin kuin sikabulkkaaminen. Milloin sitten kannattaa aloittaa rakennuskausi? Olisiko nyt hyvä hetki hankkia uutta pihviä hihaan vai pitäisikö ensin kuivatella kylkiä kapeammiksi? Lue: Bulkki vai dieetti?

fitnesstukku-housut

Oletteko muuten jo törmänneet tähän kuvissa näkyvään uuteen vaatemerkkiin? Kyseessä on *Star Nutriton Gear*, josta sain juuri lanseeratut ensimmäiset treeni- ja vapaa-ajan vaatteet. Alla naisten kokoelma, joista minulla on:

* Star Nutrition -99 Top
* Star Nutrition -99 Sweatpantsstar nutrition gear

Tykkään! Ei myöskään mitkään pöllömmän hintaiset, peukut siitä. Treeni-iloa niin bulkin kuin dieetinkin pariin! Tsekkaa edellisestä postauksesta herkkuresepti, tuuheiden hiusten salaisuus sekä kenelle, miksi ja mihin tarkoituksiin kookosöljy sopii.

Ida Jemina

14 vastausta artikkeliin “Minkä takia on hyvä erotella rakennuskausi ja dieetti?”

 1. Käytätkö sä jotain vyötä treeneissä? Entä ootko ikinä kokeillut mitään korsetteja tms:)? Ja voisitko joskus tehdä postauksen miten saada kapea vyötärö 🙂

  • Moikka A! Käytän tätä kevyttä vyötä tarvittaessa keskivartaloa kuormittavissa liikkeissä. Lähtökohtaisesti suosittelen aina opettelemaan liikkeet ensin ilman vyötä. Kun suoritustekniikat on varmasti hyvin hallussa, voi vyötä joskus käyttää työkaluna treeneissä. Se tukee keskivartaloa ja sen käytölle on toki paikkansa. Omissa treeneissä käytän vyötä kuitenkin suht harvoin, mutta se kulkee kyllä aina mukana niin on valmiina silloin kun sitä tarvitaan. Korsetteja tai vastaavia en ole käyttänyt 🙂 kiitos toiveesta!

 2. Moikka! Mitä kokoa on kuvassa olevat housut? Tietää vähän minkäkokoisia itselle tilailee…:)

  • Moikka Jenni! Mulla on xs, mutta nämä ovat aika kirpsakat mulle. S olisi ehkäpä oikeampi koko 🙂

 3. Entä jos syö kulutuksensa mukaisesti, ei yli eikä ali, ja käy kuitenkin 3-4 kertaa viikossa salilla? Itse haluaisin muokata kroppaani, en varsinaisesti hankkia lihasmassaa lisää (sitä löytyy jo tähän hätään riittävästi) enkä ole tällä hetkellä henkisesti valmis dieettiin. Sarjapainoja olen pystynyt nostamaan tällä tyylillä paljonkin. Mitä mieltä olet? Kiitos vastauksesta!

  • Heips Emmi! En tiedä mitä tarkoitat tuolla, että haluat muokata kroppaa, jos et halua lisätä lihasta etkä vähentää rasvaa. Voimatasoja voi tosiaan nostaa merkittävästikin ilman uuden lihasmassan muodostamista. Käytännössä tasan oman kulutuksensa mukaisesti syöminen on aika mahdoton tehtävä, johtuen useista eri muuttujista. Keho ei kanavoi energiaa uuden lihasmassan muodostamiseen jos sitä ei tule riittävästi, mikä tarkoittaa tosi elämässä hieman yli kulutuksen syömistä. Toisaalta liian vähäisellä kalorivajeella porskuttaminen johtaa kulutustason adaptaatioon nopeasti ja tällöinkään kehon koostumuksessa ei tapahdu juurikaan muutoksia.

 4. Vaatemerkki oli mulle ihan uusi tuttavuus ja harmaat pöksyt lähti tilaukseen 😀
  Kiitoksia mielenkiintoisesta ja asiapitoisesta blogistasi, sitä on ilo lukea!

  • Kiva jos löytyi uudet hyvät pöksyt 🙂 Kiitos itsellesi mukavasta kommentista Jonna 🙂

 5. Moi! Miten dieettiä kannattaisi lähteä toteuttamaan jos koskaan ei ole dieetannut ja mitä jättää pois ruokavaliosta? Haluisin siistiä kuntoa mutta en oikein tiedä miten lähteä dieettiä toteuttamaan? Ja onko jotain hyvää vinkkiä millä saisi parhaimman kuvan kokonais kulutuksesta ja energian saannista päivässä? Olen miettinyt kalorilaskureita mutta ruokien kalorimääriä on hieman hankala arvioida esim. koulun ruoka annoksista.

  • Moikka! Sen enempää ruokavaliostasi tietämättä on vaikea sanoa, miten sitä lähtisi muuttamaan. Suosittelen alkuun vähentämään mahdollisia herkkuja, syömään omatekemää perusruokaa mahdollisten eineksien sijaan ja kiinnittämään huomiota riittävään proteiinin saantiin. Peruna ja riisi eivät ole yleensä ne mistä homma kiikastaa vaan enemminkin rasvaiset kastikkeet, herkut ja muut vastaavat. Perusneuvona rasvanpolttamisessa on kuitenkin syödä alle toteutuneen kulutuksensa ja käytännössä tämä tarkoittaa pienempää määrää ruokaa – helpointa on siis aloittaa kaiken ylimääräisen karsimisesta. Tsemppiä sinne! 🙂 Seuraavassa kommentissa neuvoja kulutuksen arvioimiseen 🙂

 6. Miten laskea realistisesti oma kulutus? Kehonkoostumusmittauksestahan näen oman bmr:n, jos pidän sykemittaria päivän ja katson kulutetut kalorit, lisäänkö lukuun vielä bmr vai saanko sykemitarrilla mitattua kokonaiskulutuksen? 😀

  • Moikka Essi! Energiansaanti kannattaa ottaa tosielämästä ja se on periaatteessa melko yksinkertaista. Syö aivan kuten söisit nyt muutenkin ja seuraa kehonpainon kehitystä esim. parin viikon ajan, ottaen tietysti ylös muistiin ruokailuiden energiamäärät. Jos puntari ei liiku, syöt kulutuksesi verran. Jos puntarilukema nousee, syöt yli kulutuksesi. Jos se laskee, syöt alle kulutuksesi. Tällä tavoin saat selville suunnilleen sen hetkisen kulutuksesi tarkasteluajanjakson aktiivisuustasolla. Se puolestaan, kuinka paljon sitten pitäisi syödä, riippuu siitä mitä haluat tavoitella – pysytellä samoissa mitoissa, laihtua vai kasvattaa lihasta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta