Tavoitteena lihasmassan kasvatus? Lue vinkit näkyviin tuloksiin

Hemulihei! Eilen sain toiveen siitä, että kertoisin vinkkejä liittyen aiheeseen lihasmassan kasvatus sekä toisaalta myös asioita, joita taas kannattaisi välttää.

Ansku
Moikka! Blogisi on aivan mahtava :)! Olet ihanan hyväntuulinen ja asenteesi on ihana – ei voi kun ihailla:) Monia vinkkejä olen sinulta täältä napannutkin ja siksi odottelen aina innolla uusia juttuja. Jos toiveita postauksiin saisin ehdottaa niin toivoisin lihasmassan kasvatukseen vinkkejä 🙂 esim juuri sellaisia asioita mitä suosittelisit tekemään, jotta tuloksia alkaisi näkyä ja minkälaisia asioita välttäisit ( ihan sekä ruokailun että kuntoilemisen puolella).
Hyvää kevään jatkoa!:)

Ei kun tuumasta toimeen! 

Lihasmassan kasvatusSuosittelen näitä:

+ Treenaa riittävän kovaa! Salille on tehotonta mennä toistamaan liikkeitä, jotka eivät tunnu koskaan missään. Treenit ovat treenejä, joten silloin kuuluu myös työskennellä. Kehittyäkseen lihasten on saatava riittävästi ärsykettä, jotta ne pääsevät kehittymään sekä korjautumaan entistä vanhemmiksi ja isommiksi. Harjoittelun ja kokemuksen myötä treenejä pystyy vetämään koko ajan yhä kovempaa ja kovempaa – sekä fyysisesti että henkisesti.

Kovalla treenillä en tarkoita joka setissä failureen ja pitkälle siitä yli tappamista, vaan riittävän kasvuärsykkeen tuottamista. Alussa kyse onkin ehkä siitä, että uskaltaa treenata riittävän kovaa. Se voi tarkoittaa sitä, että naama ei pysy välttämättä ihan peruslukemilla, hikoiluttaa, puuskuttaa ja ei ehkä näytä niin edustavalta. Siitä päästäänkin olennaiseen vinkkiin: Astu pois mukavuusalueeltasi – treeni ei saa aiheuttaa vääränlaista fyysistä kipua, mutta ei sen mukavaltakaan pidä tuntua.

Tässä kohtaa on myös hyvä ymmärtää, että samat lihaskasvun mekanismit pätevät niin miehillä kuin naisillakin, tietysti sillä erotuksella, että naisten kohdalla fysiologiset edellytykset lihasten kehittymiselle luonnollisin keinoin ovat todella huonot. Nopeaa kehitystä on siis jo lähtökohtaisesti vaikeaa saavuttaa, mutta kunnollisella treenillä alkaa peilissäkin ajan myötä näkyä ja tuntua. Kauniit ja naiselliset lihakset saakin ehdottomasti tehokkaimmin sekä nopeimmin tekemällä oikeasti tulosta tuottavaa treeniä – ns. ”tyttöjen treeni” eli minuuttien pituiset sarjat lähentäjälaitteissa ja muut pikkupainoilla hetkuttelut kannattaakin vaihtaa ”bodaustreeniin”. 

+ Keskity ensisijaisesti raskaisiin perusliikkeisiin. Treeniä voi sitten täydennellä eristävillä liikkeillä, mutta sen ei kannata rakentua pelkästään niiden varaan.

+ Treenaa lihasta. Rautojen heiluttelu ei johda parhaaseen lihaskasvuun, jos tehty työ ei mene perille. Liikkeet voivat mennä harakoille esimerkiksi puutteellisen suoritustekniikan takia. Voimalajit ovat myös asia erikseen, joissa suoritus tapahtuu oikeaoppisesti mahdollisimman taloudellisella tekniikalla. Lihaksenkasvattajan kannattaa kuitenkin keskittyä siihen, että liikesuoritus tapahtuu kohdelihaksilla – ei millä tahansa energialla.

Älä siis tiputa tai heijaa, äläkä käytä lyhintä mahdollista liikerataa. Tee liikkeet raskaimman kautta.

+ Lepää, lepää, lepää! Tämä on tärkeä muistaa ihan oikeasti, sillä lihasmassa kehittyy levossa – ei salilla! Lihas saa kyllä salilla tarvitsemansa kasvuärsykkeen levossa tapahtuvaa kehitystä varten, mutta sen jälkeen pitää lihaksille antaa mahdollisuus kehittyä ja korjaantua.

+ Laatu korvaa määrän treeneissä, joten treeneihin kulutettu aika ja salikertojen määrä ei ole itseisarvo. Panosta niihin treeneihin, jotka teet ja muuten voit ottaa rennosti. Mieluummin sopivasti kunnolla, kuin enemmän hutiloiden.

+ Kun lihasmassan kasvatus on tavoitteena, on syötävä tarpeeksi ja yli kulutuksen. Treeni menee harakoille, jos kroppa ei saa tarpeeksi rakennus- ja polttoainetta. Tässäkin pätee rohkeus – uskalla syödä. Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun pitää jatkuvasti huolen riittävästä ravinnonsaannista. Kasvua ei voi tapahtua, jos ei syö.

+ Ennen lisäravinteiden käyttöä, tarkastele omaa päivittäistä syömistäsi. Onko se kunnossa ja tukeeko se tavoitteita? Varmista riittävä proteiinin-, rasvan- ja hiilihydraatinsaanti.

+ Lämmittely ja lihashuolto. Vaikka nämä asiat kuuluvatkin lähinnä epäsuoriin lihaskasvua edistäviin asioihin, ovat ne erittäin oleellisia. Lihaksen kasvattaminen on vuosikausia kestävää pitkäjänteistä työtä ja vammoista toipuminen on aina kehityksestä pois. Keskinkertaisellakin puurtamisella ilman vammoja pääsee pidemmälle vuosien mittaan, kuin täydellisellä tekemisellä säännöllisesti kuukausikaupalla sairaslepoa vietellen. Elämässä ja urheillessa voi sattua sekä tapahtua parhaistakin yrityksistä huolimatta, joten sitä suuremmalla syyllä niitä kaikista turhimpia haavereita kannattaa välttää parhaansa mukaan.

LIHASMASSAN Kasvatus

Suosittelen välttämään näitä:

Liikaa treenaaminen. Etenkin alkuinnostuksissaan voivat välipäivät helposti unohtua.

Selvästi edistyneemmän treenaajan ohjelman suora kopioiminen. Se ei luultavasti vie parhaisiin mahdollisiin lopputuloksiin – lähtötilanne, lihaskasvupotentiaali, suoritustekniikat ja työkapasiteetti ovat eri tasoisilla harrastajalla hyvin erilaiset.

Hifisteleminen. Perusasiat kunniaan! Lihaskasvun onnistuminen ei jää kiinni pinjankaarnasta ekstraktoidusta superfoodpölystä tai vuoristokukkien soluhengityksestä uutetusta neitsytantioksidanttisuihkeesta, vaan paljon perustavampaa laatua olevista asioista.

Laihtumisen tavoitteleminen lihaskasvun kanssa samanaikaisesti. Lihasten kasvattaminen ja laihduttaminen eivät valitettavasti kulje hyvin käsikädessä näiden prosessien ollessa aika ristiriitaisia keskenään. Niiden samanaikainen saavuttaminen on mahdollista ainoastaan täydellisille aloittelijoille, huomattavan ylipainoisille ja tiettyjä lääkeaineita käyttäville urheilijoille. Alle kulutuksen syödessä kroppa kanavoi kasaan raapustamansa energiat ihan muuhun käyttöön kuin elintoimintojen kannalta epäoleellisen suurien lihasten paisutteluun. Jotta lihakset kasvavat tehokkaasti on siis käytännön tasolla pakko syödä hieman yli oman kulutustasonsa.

Treenaaminen aina samalla tavalla. Ai miten niin? Treenaa progressiivisesti eli nousujohteisesti. Yksi yleisimmistä progressiomenetelmistä on sarjavastuksen lisääminen treeneissä, jota erityisesti saliuran alkuvaiheessa on helppoa hyödyntää. Samalla ohjelmalla ei myöskään voi kehittyä loputtomasti ja siksi onkin tärkeää vaihtaa ohjelmaa siinä vaiheessa kun edellinen on lypsetty kuiviin.

Toisaalta koko ajan ei kannata olla vaihtamassa ohjelmaa ja liikkeitä. Pysy suunnitelmassa. Älä tee sitä sun tätä. Kokonaisvolyymin kasvattaminen ja tasapainoinen treenaaminen onnistuu helpoiten seuraamalla jonkinlaista punaista lankaa.

Lihaskasvun kolme kulmakiveä ovat treeni, ravinto ja lepo. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia näitä kolmea tarvitaan eikä yhden suhteeton korostaminen johda mahdollisimman tehokkaaseen kehittymiseen. Usein yksi näistä saa liian korostetun painoarvon, nimittäin treeni. Vastaavasti lepo on usein liian vähän arvostettu elementti. Tähän loppuun vielä havainnollistan asiaa silmiä hivelevän paint-piirrokseni kautta, koska tämä pyhä kolminaisuus on lihastenkasvatuksen pohja.

lihas Massan Kasvatus

Ensimmäisen kolmion jannulla patti kasvaa, koska hän muistaa treenin lisäksi myös syödä ja levätä. Toisen kolmion kaveri taas on jättänyt levon ja ruokailun vähemmälle huomiolle, jolloin lihaskasvukin on ollut pienempää.

Mikäli rakennuskausi pohdituttaa ja mietit kuinka paljon kannattaisi olla plussalla sekä mistä ne ylimääräiset kalorit kannattaisi ottaa, lue: Bulkki- eli rakennuskausi – näin vältyt pahimmilta virheiltä

Mahtavia treenejä kaikille! Edellisessä postauksessa toivepostaus omasta tarinastani: Vaikeuksien kautta voittoon?

Ida Jemina

44 vastausta artikkeliin “Tavoitteena lihasmassan kasvatus? Lue vinkit näkyviin tuloksiin”

 1. Heippa!
  Olen 17 vuotias aloittelijatyttö kuntosalilla.
  Treeni sujuu suhteellisen hyvin, mutta tavoitteena olisi isommat pakaralihakset eikä mitään suurta kehitystä tapahdu. Olen yrittänyt ruokavalioon jo kiinnittää huomiota joten kysyn sulta mitkä olisi ne hyvät pakaroita suurentavat treeniliikkeet mitä kannattaisi tehdä:)?
  Ps. ihana blogi. Luen aina kun tulee uusia postauksia:)

 2. Hei Ida Jemina! Pidän blogistasi, sillä tekstisi ja kuvat ovat selkeitä sekä kiinnostavia.
  Osaisitko neuvoa minua jalkatreeniin liittyvässä ”ongelmassa”. Olen tehnyt kyykyt enimmäkseen tuettuna ja melko vähän käyttänyt prässiä. Ongelmani on, että kyykätessä vapaalla tangolla sekä jonkin tyypin prässilaitteissa, tuntuu työntövaihe lonkissa tai tuossa taitekohdassa (nivusissa? :D), vai laskenko liian pieneen kulmana.. 😮

  • Heips Tt! Todella kiva kuulla, kiitos! 🙂 Vastauksen kysymykseesi voit käydä kurkkimassa täältä

 3. Moi Ida Jemina! Kiitos kiinnostavista postauksista. Kaipaisin vinkkejä olkapäiden treenaamiseen. En saa olkapäitä juurikaan kipeäksi treenaamalla. Olen tehnyt niille pystypunnerruksia sekä vipunostoja sivuille ja eteen, ja lyhyitä sarjoja niin painavilla painoilla, että painot nousevat lopussa juuri ja juuri tai eivät ollenkaan. Jälkikipua ei vain tule seuraavana päivänä, vaikka treenissä tuntuma on ihan hyvä ja lihakset väsyvät. Pitäisikö lihaskipu saada aikaiseksi, vai kehittyvätkö olkapäät ilman sitä? Painojen nousu ei ole ollut kovin kummoista toistaiseksi (olen käynyt salilla kolme kertaa viikossa nyt neljä kuukautta).

 4. Olen löytänyt muutama viikko sitten sinun blogisi ja saanut kipinän salihommiin jälleen.Muutama vuosi sitten olin hyvässä vauhdissa saliharrastuksen kanssa,mutta tuli lapsia ja harrastus jäi lasten myötä.Sitten tuli selkävaivaa niin pahasti että selästä löytyy välilevyn repeytymä ja pari pullistumaa,liikkuminen siis se vähäinenkin jäi kipujen kanssa kärvistelyyn(erittäin väärin selälle).Nyt olen siinä pisteessä että jotain on tehtävä,vasemmalta puolelta on lihasvoima jalasta kadonnut niin että pienikin liikkuminen saa lihakset kipeäksi ja siis tarkoitan todella kipeäksi.Miten tästä lähteä rakentamaan lihasvoimia jalkaan ja
  siitä eteenpäin?repeytymä ja pullistumat on vanhoja mutta ajoittain vaivaa ja en tahtoisi selkää särkeä uudelleen..vatsa ja selkälihasten treenaaminen tottakai on ykkönen mutta olisi kiva kun treeni olisi balanssissa:)

 5. Tämä on juuri tämän hetken ongelmani. Kärsin aika pahasta rautakammosta. Salilla olen nyt käynyt vuoden ja nyt tahtoisin saada lisää voimaa. Ongelmia lisää toki välillä kipeytyvät kädet (tenniskyynärpäät) joten kaikki perusliikkeet eivät ole mahdollisia. Mutta mikä olisi hyvä neuvo painojen valintaan jos tahtoo lisää voimaa? En tiedä yhtään miten valitsisin painot ja montako toistoa pitäisi sitten tehdä kovemmilla painoilla. Pitääkö pyrkiä tekemään sarja loppuun vai just niin pitkälle ettei enää liike mene puhtaasti loppuun.

  Jalkavoimaa uskallan paremmin kokeilla, mutta yläkroppa treeni ja kädet jotenkin pelottaa kun sitä tuntumaa ei osaa hahmottaa niin hyvin.

 6. Haluaisin kovasti kasvattaa jalkoja ja pyrstöä, mutta samalla haluan päästä mun mahasta eroon. Ongelmana siis on että kun ne kaikki rasva kerääntyy lähinnä tohon keskivartaloon niin ei siks haluais syödä yli kulutuksen mut ei kyllä tunnu nuo koivetkaan oikeen kasvavan 😀

 7. Moi! Kun kirjoitit tuosta että laihduttaminen ja lihaksen kasvatus ei yleensä onnistu yhdessä, rupesin miettimään erästä asiaa. Itse treenaan pääasiallisesti lihaksen kasvatusmielessä, mutta ylimääräistä on vatsan seudulla. Onko siis mahdollista saada rasvaa palamaan keskivartalosta, mutta samalla kasvattaa lihaksia muualla kropassa? Ruokavalioni on pääosin puhdasta kotiruokaa ja herkuttelen harvoin.

 8. Moikka

  Sulle näyttää satelevan kysymyksiä kysymyksien perään, mikä kylläkin vain kertoo, että oot oman alasi ammattilainen. 🙂 Mullakin kysyttävää, kun oma tietämys ei tilanteeseeni riitä. Olen käynyt salilla ties kuinka monta vuotta ja saanut työllä ja tuskalla varsinkin etu- takareisiin sekä pakaraan hyvin lihasmassaa, yläkroppa taasen ottanut aina ärsykettä hyvin vastaan, kun aiemmin harrastin monta vuotta itsepuolustuslajeja. Ongelmani onkin nykyisin se, että aloitin 2 vuotta sitten melko nopeatempoisen tanssilajin ja viimeisen vuoden ajan olen käynyt tanssitunneilla suht ahkerasti, 3-6krt/vk. Huomaan, ettei kroppa meinaa oikein millään palautua, jos ylitän 2 salikerran viikossa näiden ”aerobisten” treenieni lisäksi. Kuinka kannattaisi toimia tässä tilanteessa tai kuinka sinä toimisit, jos tavoitteena kuitenkin olisi edes hitaasti tapahtuva lihasten kasvatus?

 9. Moikka ja kiitos mahtavasta blogista! Sitä on tullut luettua jo jonkin aikaa 🙂
  Kuulisin mielelläni mielipiteesi minua askarruttavaan ogelmaan. Olin viime keväänä elämäni parhaassa kunnossa niin kestävyys- kuin myös voimatasoilla. Kroppani näytti omaan silmään hyvältä, siinä oli lihasta ja selluliittikin oli kadonnut lähes täysin omasta ongelmakohdasta eli jaloista. Syksyllä aloitin uudelleen opiskelut ja 12 tuntisten lukurupeamien jälkeen en jaksanutkaan treenata enää yhtä kovaa. Kropan muoto säilyi pitkään samana, mutta näin kevään tullen olen huomannut rasavan kertyneet salakavalasti takaisin. Kerroit tekstissä, että samaan aikaan ei voi laihduttaa ja kasvattaa lihasta, mutta miten tulisi syödä (plussalla vai miinuksella), jos haluan pitää painon samana mutta polttaa rasvaa ja kasvattaa reiteni ja pyllyni taas samoihin mittoihin, missä ne olivat vuosi sitten?

 10. Moikka! Todella hyödyllinen postaus, kiitos hyvistä vinkeistä 🙂
  Minua jäi kuitenkin mietityttämään eräs asia lihasten kasvatuksen ja laihdutuksen ”mahdottomuuden” suhteen. Nimittäin, minulla on suht normaali rasvaprosentti ja mahani ei ole mikään pyykkilauta. Kuitenkin minulla on myös paljon lihasta siellä jossain alla piilossa. Varsinainen laihduttaminen ei ole mitään, mitä haluan ja vaa’an lukemat eivät kiinnosta. Se mikä minua kiinnostaa on, että onko mahdollista puhtaalla ruokavaliolla vähän yli kulutuksensa syömisestä huolimatta ”muuntaa” esim mahan päällä oleva rasva lihakseksi? 😀 ehkä tosi sekava kysymys tämä, muttakun mun mielestä reippaista syömisistä huolimatta huomaan sekä lihaskasvua, että muutoksia mun mahan muodoissa..

 11. Moi ja kiitos kivasta kirjoituksesta! Tässä tuli hyödyllistä tietoa aloittelevaan kuntosaliharrastukseeni. Olinkin jo epäillyt, ettei minulla onnistu samaan aikaan laihdutus ja treenaus 🙂

  • Moikka Kiia! Kiitos itsellesi kommentista ja mukavaa, että sait kirjoituksesta vastauksia kysymyksiisi! 🙂

 12. Moikka, huippu teksti! 🙂 Mulla on mahdollisuus käydä salilla max. 2 kertaa viikossa säästösyistä, ja haluisin kuulla kehittyneen saliharrastajan mielipidettä ns. bulkkiin näin vähäisillä treenikerroilla. Tuntuu turhalta bulkata viikon jokaisena päivänä, kun lihastreenejä ei oo montaa, haluun ehdottomasti välttää lihoamisen, mutta saada hyödyn irti salin puolelta ja auttaa lihaskasvua. Toimiiko sellainen, että syö normaalisti viikon muina päivinä, mutta treenipäivinä menee plussakaloreille?

 13. Kysymyksiä on jo tuossa liuta, mutta lisäänpä omani…

  Työikäisille suositellaan päivittäiseksi aktiivisuudeksi 10 000 askelta. Tuon päälle tulisi siis vielä kerryttää kuntoliikunta (onko se sitten kestävyystyyppistä tai lihaskuntoharjoittelua). Miten kehon muokkaukseen tai lihaskasvuun tähtäävän treenajan tulisi suhtautua tuohon muun aktiivisuuden tavoitteeseen? Jos kunnon punttipirkko tai bodaripentti käy rykäisemässä jalat tai muun tiuka setin, pyrkiikö hän silti tamppaamaan vuorokauden aikana 10 000 askelta?

 14. Iso kiitos sulle tästä postauksesta! 🙂 Yllätyin kun toteutit toivepostaukseni – ja vielä näin nopeasti. Luin postauksen juuri ennen salille lähtöä ja voi kyllä oli niin ihanaa lähteä treenaamaan tämän ansiosta, Kiitos! 🙂

 15. Millaisia plussia suosittelet naiselle, jos haluaa maltillisesti bulkata? 🙂

 16. […] Lihasten kasvatus – postaus herätti paljon kommentteja sekä kysymyksiä. Monet saattavat pyöritellä samanlaisia kysymyksiä päässään, joten ajattelin, että voisi olla ihan hyvä koota niistä oma postaksensa. Tänään pureudutaan siis mm. ylläoleviin aiheisiin sekä moniin muihin askarruttaviin asioihin. […]

 17. Halusin kysyä, että onko mahdollista että jos on hieman pyöreämpi eli painoa on noin 58 kiloa ja olen 160 senttimetriä pitkä
  onko mitenkään mahdollista että tämä läski muuttuu suoraan lihakseksi ilman aerobista? vai onko minun pakko ensin laihduttaa ja sitten muuttaa lihakseksi?
  Olen ihan hukassa! En löytänyt sopivaa vastausta joten päätin kysyä tässä 🙂
  Minulla on kestävyyttä myös salilla ja jaksan tehdä kovilla painoilla.
  Olet kai pt, missä olet pt:nä? Vai teetkö yksityisesti?

 18. […] Kuinka usein kevennettyjä jaksoja sitten kannattaisi pitää? Tämä riippuu hieman ohjelmasta, tapauksesta ja tilanteesta, mutta karkeasti yleistäen noin 6-10 viikon välein kevennys on paikallaan silloin, kun sitä tuntee tarvitsevansa. Kun keho on päässyt palautumaan, päästään entistä kovempiin tuloksiin. Levolla on väliä! Katso taiteellinen piirrokseni: Tavoitteena lihasten kasvatus? Lue vinkit näkyviin tuloksiin. […]

 19. Onko totta,että lihasmassan kasvu nostaa perusaineenvaihdutaa? Miten saan kotona kasvetettua lihasmassaa,kun en pääse salille!

  • Moikka Anitta! Lihasmassan lisääntyminen vaikuttaa aineenvaihdunnan tasoon. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että mitä enemmän lihasta, sitä enemmän kulutusta.

 20. […] DOMS – ilmiö kuuluu yksilöstä riippuen enemmän tai vähemmän tavoitteellisen treenaajan elämään, mutta sen merkityksellisyyden ylikorostaminen tai järkyttävien lihaskipujen tavoittelu joka kerta salilla ei ole kaikista olennaisimpaan keskittymistä. On tärkeää katsoa yksittäisten asioiden lisäksi suurempaa kokonaiskuvaa ja treenata monipuolisesti, laadukkaasti, progressiivisesti sekä pitkäjänteisesti. Pelkkä treenin jälkeinen lihaskipu ei siis yksinään riitä indikoimaan harjoittelun laadusta tai siitä, saavutetaanko tehdyllä treenillä kehitystä. Jälkituntemuksia ei kannata pitää absoluuttisena mittarina harjoittelun onnistumisesta, sillä ne eivät sellaisenaan sovellu siihen tarkoitukseen. Toisaalta, lihaskipujen ainainen poissaolo on tosiaan oletettavasti seurausta liian löysästä tekemisestä. Lihasarkuus voi viitata treenien kautta aiheutetun rasituksen päätyneen oikeaan osoitteeseen ja se on toki hyvä tietää työn menneen perille. On kuitenkin oleellisempaa tuntea treenin aikana, että harjoitettavat lihakset työskentelevät kunnolla, kasvattaen samalla ajan mittaan tehtyä kokonaistyömäärää, kuin murehtia liikoja jälkimainingeista. Mikäli tavoitteenasi on lihasmassan kasvatus, lue tästä postauksesta vinkit näkyviin tuloksiin. […]

 21. […] On tärkeää muistaa, että kehityksen kolme peruspilaria ovat treeni, ravinto ja lepo. Jos näistä yksikin on epäbalanssissa tai liian ylikorostettuna suhteessa muihin, ei tekeminen tuota mahdollisimman hyvää tulosta. Laadukkaasti ja nousujohteisesti (sekä luonnollisesti riittävän kovalla teholla) neljä kertaa viikossa salilla tunnin verran treenaava henkilö saavuttaa suurella todennäköisyydellä selvästi parempia tuloksia kuin seitsemänä päivänä 3h kerrallaan silmät vaahdossa kroppaansa rankaiseva höyrypää.  Syy tähän liittyy juuri edellä mainittuihin kolmeen peruspilariin – lihas kasvaa levossa, ei salilla. (Tästä voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksesta: Tavoitteena lihasmassan kasvatus? Lue vinkit näkyviin tuloksiin) […]

  • Kiitos Nora! Kiva että pidit postauksesta ja blogi maistuu! 🙂

 22. Moikka! Ihan ensiksi haluan kittää sinua hienosta blogista. Olen kamppaillut rankan ylipainon kanssa vuosia, ja sun blogi oli lopulta se, mikä antoi motivaation terveellisempään elämään. Puolisen vuotta sitten aloitin elämäntapamuutoksen ensin ruokavaliorempalla ja juoksemisella (treenasin kymppiin, jonka juoksinkin onnistuneesti alkukesästä). Tämänkin ajan lueskelin blogiasi ja tuskastelin salipelkoni kanssa. Nyt kesällä sitten uskaltauduin viimein salille (personal trainerin kanssa). Olenkin todella innoissani uudesta harrastuksesta, kun olen päässyt alkujännityksestä eroon. Blogisi on siis auttanut minua sekä yleisesti terveellisempään elämään ja sitten myös saliharrastukseen.

  Painoindeksini on tässä puolen vuoden aikana pudonnut 42:sta 38:aan. Matka normaalipainoon on siis vielä pitkä, mutta olen päässyt hyvään vauhtiin. Tästäpä seuraakin varsinainen kysymykseni. Kirjoitit, että aloittelijat ja reilusti ylipainoiset, kuten minä, pystyvät samaan aikaan laihtumaan ja kasvattamaan lihasta. Kuinka kauan tämä kehitys on mahdollista? Onko jotain summittaista rasvaprosenttia tai jotain, jossa tällainen kehitys pysähtyy? Pyrin pitämään energiavajeen noin -500/-700 kcal suuruisena, jotta laihtumista tapahtuisi, mutta jotta lihasmassa kasvaisi kuitenkin.

  Lisäksi jos ehdit/jaksat/haluat, jonkinlainen kohdennettu ”salitreeni ylipainoisille” -postaus olisi kiva: mitä kaikkea pitää huomioida, kuinka ruokavalio suhteutuu treeniin ja ylipainoon jne. Veikkaan, etten ole ainoa ylimääräisten kilojen kanssa kamppaileva lukijasi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 28
Tykkää jutusta