Dieetin jälkeen – laihdutuskuurin lopettaminen

Kaikki on varmaan kuullut, kuinka laihdutuskuurin jälkeen kilot tulevat usein takaisin hetkessä – pahimmillaan korkojen kera. Aina sanotaan, ettei voi palata entisiin elämäntapoihin dieetin päätyttyä. Tämä on helppo käsittää niin, ettei siis kannata heti dieetin jälkeen syöksyä karkkipussin ja sokerilimupullon ääreen. 

No ei tietenkään kannata. Se on ehkä ilmiselvin virhe mitä voi tehdä, muttei suinkaan ainoa. Itse asiassa kenenkään ei kannata noin vain palata aikaan ennen dieettiä niin kuin yleisesti on tapana ja tämä koskee jokaista, huolimatta siitä millainen ihminen on kyseessä. Erittäin moni fitnessharrastajakin on syyllistynyt tähän karuun virheeseen.

dieetin lopettaminen

Älä lopeta dieettiä seinään

 

Ongelmia syntyy lähes varmasti, kun dieetti mielletään ajanjaksona, joka loppuu tiettynä päivämääränä ja sitten saa taas syödä. Tämä ajattelutapa kannattaa unohtaa nyt saman tien ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Dieettiä ei siis kannata lähestyä matkana pisteestä A pisteeseen B, jonka jälkeen se loppuu. Se ei valitettavasti toimi niin. 

Miten dieetti sitten kannattaa päättää? Kerron ihan kohta. Ensin kuitenkin pieni perusasioiden kertaus, niin kaikki ymmärtää mistä puhutaan ja miksi puhutaan.

On tärkeää ymmärtää, että aineenvaihdunta ei toimi samalla tasolla kokoajan. Sama henkilö voi kuluttaa energiaa jonain ajanjaksona merkittävästi vähemmän tai enemmän kuin toisena. Ihminen on äärimmäisen sopeutumiskykyinen ja niin on myös ihmisen aineenvaihdunta. Kulutustaso ei kuitenkaan heittelehdi äärilaidasta toiseen sattumanvaraisesti. Siihen vaikuttavat pääsääntöisesti ruokavalio, lepo ja treenin laatu sekä määrä.

Dieetillä aineenvaihdunta sopeutuu rajoitettuun kalorimäärään verrattain nopeasti. Tästä samasta syystä paino ei putoa ikuisuuksia sillä kalori- ja treenimäärällä, jolla ensimmäisillä viikoilla rasva paloi iloisesti. Eli dieetin edetessä aineenvaihdunta alkaa hiljalleen sammuttelemaan valoja jatkuvan kalorivajeen takia, eikä toimi enää yhtä nopeasti. Tämä korostuu varsinkin pitkillä dieeteillä, joissa kehon rasvaprosentti vedetään alhaiseksi. Yleistäen voisikin sanoa, että mitä rajumpi ja pidempi dieetti, sitä suurempi virhe on palata dieettiä edeltäviin elintapoihin välittömästi laihdutuksen päätyttyä.

dieetin loppuvaihe
Oh no, ei näin!


Laihduttamisen myötä kulutustaso siis laskee, joskus jopa todella merkittävästi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö, joka on voinut syödä ennen dieettiä esim. 3000 kaloria päivässä lihomatta, voikin dieetin päätyttyä syödä enää vain 1700 kaloria päivässä lihomatta. Tilanne on siis oman kulutustason suhteen muuttunut oleellisesti. Tämän takia läskit tulevat dieetin jälkeen hetkessä takaisin, useimmiten korkojen kera, jos siirrytään välittömästi takaisin vanhoihin tottumuksiin. 

Aineenvaihdunta sopeutuu siis laihduttaessa verrattain nopeasti vähäiseen energiansaantiin, mutta toimiiko sama periaate myös toiseen suuntaan jos syöty energiamäärä kasvaa? Kyllä, mutta sopeutuminen on hitaampaa tähän suuntaan. Alhaisiin kalorimääriin tottunut kroppa ei pidä dieetin jälkeen kiirettä sopeutuakseen korkeampaan energiamäärään – pikemminkin viivyttelee!

dieetin jälkeen
Hohhoijaa, jo riittää moiset höpinät – siirryttäisiinkö käytäntöön?

 

Hiljaa hyvä tulee

 

Jotta voitaisiin välttää dieetin jälkeistä rajua lihomista, on siis syytä siirtyä korkeampiin kalorimääriin hiljalleen. Pitkään hyvin vähän energiaa saanut kroppa varastoi uskomattoman nopeasti rasvaa, jos rauhallista siirtymävaihetta ei toteuteta. Muun muassa fitness-/bodykisaajat saattavat hankkia käsittämättömiä määriä painoa hyvinkin lyhyessä ajassa, jos kisan jälkeinen syöminen on karannut käsistä. Monet valmentajat ovat kertoneet nähneensä useiden kymmenien kilojen kertymistä kuukaudessa. Ja ei, se ei ole vain nestettä.

Vaikka kisaajat ovatkin äärimmilleen vedettyine dieetteineen ääriesimerkkejä, toimii sama periaate myös vaikka kesäkuntoa tavoitteleviin treenaajiin. Dieettiä ei kannata päättää kuin seinään, vaan mieluummin päättää se siirtymävaiheella, jonka aikana energiamääriä lisätään vähän kerrallaan vaikka viikoittain ja annetaan sitä kautta aineenvaihdunnalle aikaa sopeutua tilanteeseen. Toisin sanoen vältellään dieetin jälkeistä lihomista.

Laihdutuksen jälkeen


Heti dieetin päätyttyä päivittäistä energiamäärää on syytä nostaa vain noin 10 – 20 prosentilla, jonka jälkeen energiamääriä kannattaa nostella vaikka kerran viikossa. Sopiva kalorinnostotahti riippuu ihmisestä ja dieetin kovuudesta, mutta aluksi kannattaa nostaa päivittäistä energiansaantia viikon välein noin 50 – 100 kalorilla, kunnes ollaan taas suunnilleen dieettiä edeltävän ajan kalorimäärissä. Kaloreita kannattaa kyllä pyrkiä nostamaan tästäkin ylöspäin, mutta se on syytä tehdä vielä hitaammin.

Kulutusta nostavan treenin (HIIT/aerobiset treenit) määrää kannattaa myös vähentää pikkuhiljaa dieetin jälkeisellä siirtymävaiheella – ei lopettaa niitä heti kokonaan. Kroppa on tottunut dieetin aikana mahdollisesti hyvinkin suuriin liikuntamääriin, jonka vuoksi on tärkeää vähentää kovaan kulutukseen tähtääviä treenejä systemaattisesti. Salilla on kuitenkin tärkeää käydä koko ajan ja jatkaa siellä kovaa treeniä läpi siirtymävaiheenkin.

Tiivistettynä

 

Dieettiä ei kannata mieltää ajanjaksona, joka loppuu kuin seinään jonain tiettynä päivänä. Äkillinen vanhoihin tapoihin eli kalori- ja treenimääriin palaaminen ei anna aineenvaihdunnalle aikaa toipua dieetin jäljiltä, joka voi aiheuttaa massiivisen rasvan kertymisen hyvin lyhyessä ajassa. 

Dieetti kannattaakin lopettaa siirtymävaiheella, jossa kalorimääriä nostetaan hiljalleen, samoin kuin kulutusta nostavan liikunnan määrää vähennetään pikkuhiljaa.

Lopputuloksena on todella paljon siistimpi kunto, kuin jos olisi vain lopetettu dieetti ja vedetty läskiksi – kyllä siinä vaiheessa itse kukin toteaa, että kannatti malttaa ja olla kärsivällinen.

 
Eilen kerroin, mikä laihdutusvalmiste oikeasti tepsii: Laihdutuspilleri, onko sellaista olemassa?

Ida Jemina

17 vastausta artikkeliin “Dieetin jälkeen – laihdutuskuurin lopettaminen”

 1. Pakko taas tulla kehaisemaan tuota jumalaista peppua kun noin hieno otos tuli ekana vastaan 😉

 2. Heippa! Olen saanut todella hyviä vinkkejä blogistasi. Aloitin treenaamaan pari vuotta sitten. Lihasta on tullut selvästi ja rasva% laskenut kuuteentoista. Olisi opittava syömään vaan tarpeeksi.. Kysymykseni kuuluu; jaksatko laskea päivittäin kaikki kalorit? Olen yrittänyt nostaa kalorimäärää offilla yli 2000 kaloriin mutta se on melkein väkisin syömistä. Syön kyllä terveellistä ruokaa ja jonkin verran hyviä hiilareita, ja raakasuklaalla ja pähkinöillä lisännyt kaloreita, mutta silti syöminen tuntuu vaikealta. Syön liikaa proteiinia? Mitä kaloripitoisia mutta terveellisiä ruokia syöt? Itselläni mitat 178cm/60kg. Pitäisi siis syödä reilu pari tuhatta kaloria päivässä että massaa tulis.. Dieetit on onnistunu liiankin helposti.

  • Heippa Lestacia!:) Kiva kuulla, että blogi on ollut hyödyllinen ja hienoa, että olet saanut tuloksia aikaan! Noudatan suunnittelemaani ruokavaliota, johon on laskettu kalorit ja ruokamäärät valmiiksi. Niin minun ei tarvitse laskea niitä joka päivä erikseen, toki ruokavaliota muutellaan aika ajoin. Hyvä, että haluat syödä enemmän. On tosi vaikea analysoida ruokavaliotasi kun en tiedä mitään tarkkaa tämän hetkisestä syömisestäsi. Ylimääräiset kalorit kannattaa ensisijaisesti ottaa hiilihydraatista, ei rasvasta tai proteiinista. Lähde nostamaan hiilarin määrää systemaattisesti niin totut kyllä pikkuhiljaa kasvavaan ruokamäärään. Jos tarvitset enemmän apua ruokavaliosi kuntoonlaittamisessa ja haluat sinun tavoitteisiisi suunnitellun ruokaohjelman, voit ottaa yhteyttä [email protected]

 3. Hei Ida Jemina!
  Löysin vasta blogisi, mutta olen aivan ällikällä lyöty. Todella Todella hyviä kirjoituksia – tämä varsinkin herätti (täällä tyhmästi tuohon sortunut ja hämmästellen kun kroppa ei kulutakkaan…). Vedin siis kehon äärimmilleen nollille kovalla treenillä ja olemmattomalla syömisellä, ei rasvaa missään. Mutta kun aloin syömään niin toki kaikki kiinnittyi varsin nopeasti, varsinkin pintarasvaa/selluliittia. Nyt kun treeni ja ruokavalio ollut hyvällä määrällä, ei kroppa kuluta yhtään mitään ja varsinkaan tuosta selluliitistä en pääse millään eroon. Olisikohan siis hyvä tehdä pieni dieetti tähän väliin ja sitten palautella syöminen asianmukaisesti kehiin vai jatkaa nyt vain näin?
  Täytyy kyllä lukea jokainen postauksesi – näissä on niin paljon asia tietoa kaikesta ja olet todella inspiroiva ja tulen hyvälle mielelle lukiessani kirjoituksiasi. 🙂

  Tsemppiä jatkoon ja kaikkea hyvää! 🙂

  -a

  • Hei Anni!
   Kiitos! Kiva kun löysit blogiin ja hienoa, että olet myös löytänyt hyödyllisiä tekstejä:) Kuulostaa siltä, että kroppasi ei ole ehtinyt kunnolla palautumaan kovasta dieetistä. Tällaisessa tilanteessa uusi dieetti painaisi metabolista kapasiteettia entistä alemmaksi ja saattaisi olla pitkässä juoksussa huonompi ratkaisu. Nyt olisi tärkeää saada kroppa käymään normaalikierroksilla ja vasta sen jälkeen harkita hyvin maltillisesti ja huolellisesti toteutettua rasvanpolttojaksoa. Kaikkea hyvää sinullekin ja hyvää alkanutta viikkoa!:)

 4. Wau, näistä sun blogin ohjeista juurikin näissä asioissa on ollut valtavasti apua. Mulla toki haittaa hyvinkin vammainen kilpirauhanen asiaa, mikä turhauttaa hyvin paljon. Aineenvaihduntaa ei ole olemassakaan, kun lääkitystä ei saada kohdilleen 🙁 Seuraavaksi lähdetään tutkimaan kortisoliaineenvaihduntaa eli lisämunuaisten uupumusta. Onneksi sentään tutkitaan, jotta joskus se aineenvaihdunta palaisi kohdilleen ja voisi lähteä pudottamaan painoa turvallisesti ja tyytyväisenä 🙂

  • Todella mukava kuulla, että ohjeista on ollut apua. Kurja kuulla haasteistasi, toivottavasti ratkaisu löytyisi pian ja aineenvaihdunta palautuisi taas pikkuhiljaa kohdilleen. Tsemppiä ja hyvää joulun aikaa <3

 5. Moikka! Miten vhh-dieetin lopetus ts. siirtyminen perus hiilariruokavalioon kannattaisi toteuttaa? Paljon on tietoa normaalidieettien lopetuksesta, mutta itse en ole löytänyt vhh:sta minkäänlaista vastaavaa tietoa.. Kannattaa varmaan alkaa lisätä hiilareita asteittain?

  • Moikka Jade! Oikeassa olet, hiilareita tosiaan kannattaa lisäillä asteittain. Perusperiaatteet ovat aikalailla samat hiilarin määrästä riippumatta, mutta toki keho tulee totuttaa hyvin vähähiilarisen jakson jälkeen erityisen huolellisesti jälleen hiilihydraattiin sekä siinä samalla myös ruveta kääntämään makroja rasvan osalta hiilaripainotteisemmaksi. Tsemppiä!

 6. […] Tällaisessa tilanteessa on tärkeää alkaa korjaamaan tilannetta ja normalisoimaan kropan toimintaa, jotta joskus myöhemmin dieettaaminen voisi onnistua. Käytännössä tämä tarkoittaa reverse-dieetin aloittamista ja sitä saattaa joutua tapauksesta riippuen tahkomaan läpi hyvinkin pitkään. Siitä, miten reverse-dieetti kannattaa toteuttaa, olen kirjoittanut tässä postauksessa. […]

 7. Heippa Ida!

  Kiitos hyödyllisestä ja mielenkiintoisesta blogista. Minua jäi askarruttamaan muutama asia aihepiiriin liittyen, toivotaan että vastaat näinkin vanhoihin postauksiin tuleviin kommentteihin. 🙂
  Olen treenannut runsaan vuoden. Puolisko tästäkin ajasta kului syödessä epäsäännöllisesti ja vemputellessa tehottomasti pikkupainoilla salilla miten sattuu. Pikkuhiljaa minulle alkoi muokkautua totuudenmukaisempi käsitys koko touhusta kokonaisuutena ja olen siirtynyt treenaamaan tehokkaammin kotikutoisten treeniohjelmieni pohjalta, joka käsittää kolme salitreeniä viikossa sisällyttäen plyometriset, sekä yhden rauhallisen kävely/hölkkälenkin.
  Lihasta on tarttunut toistaiseksi mukavasti mutta tässä vaiheessa taivaltani pitäisi varmaan paneutua syvemmälle harrastukseen. Tavoitteenani on lihaksikas ja atleettinen kroppa, kuten vaikka Katy Hearnillä esimerkiksi on.
  Olen päättänyt alkaa eroitella bulkki/dieetti kaudet. En osaa laskea kaloreita enkä tiedä tasan tarkkaan kalorinkulutustani. Köyhänä opiskelijana minulla ei ole varaa palkata ketään alan ammattilaistakaan hoitamaan asiaa.

  Tähän mennessä olen syönyt 2-3 tunnin välein ja pyrkinyt syömään terveellisesti ja laadukkaita ruokia. Olen päivä kerrallaan yrittänyt pitänää huolta että syön omasta mielestäni tarpeeksi. Avuksi varmaan kannattaa ostaa ruokavaaka?
  Suunnitelmissa olisi pitää välidieettejä alkavan rakennuskauteni sisällä 1-2 kuukauden välein. Miten nämä käytännössä toimivat? En ole koskaan ennen dieetannut.
  Suunnittelin dieettikautta vähintään vuoden päähän tästä hetkestä. Miten dieettikauden salitreenit poikkeavat rakennuskauden treeneistä? Mitä ruokia diettikausilla kannattaa syödä?

  • Heippis Iida! 🙂 Kiitos itsellesi! Kulutuksen saat selville seurailemalla kehonpainon kehitystä samalla tiedostaen kuinka paljon syöt. Ruokavaaka ei ole pakollinen mutta toki siitä on apua. Välidieeteistä voisin joskus kirjoitella, se on sen verran laaja kysymys. Siitä miten dieettitreenit erovat bulkkitreeneistä kirjoitin tässä postauksessa 🙂 Tsemppiä lihasten kasvatukseen ja kovia treenejä!

 8. […] Rasvaa kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan polttaa niin vähällä vaivalla, kuin se vain onnistuu. Tällä tarkoitan sitä, ettei suotta tehdä liian äkillisiä peliliikkeitä, joita pahimmassa tapauksessa kadutaan sitten myöhemmin. Pointtina on jättää ässiä hihaan myöhempää käyttöä varten, eikä lyödä saman tien kaikkia pöytään. Esimerkiksi dieetille lähtiessä ei välttämättä tarvitse tehdä oikeastaan paljon muuta, kuin vähentää vain syödyn ruoan määrää. Näin ainakin, jos rakennuskauden aikana ollaan huolellisesti ja pikkuhiljaa kohoteltu annoskokoja mahdollisimman suuriksi antamaan hyvät lähtökohdat kylkien kaventelulle (ts. totuttauduttu suureen määrään energiaa = nostettu kulutustasoa ylös). Ennen dieettiä tapahtuvilla teoilla on toden totta suuri vaikutus siihen, kuinka kivistä tietä kuntoa siistiessä joutuu kulkemaan. Sama ihminen voi nimittäin kuluttaa joko merkittävästi enemmän tai vähemmän samallakin aktiivisuustasolla, riippuen siitä minkälaiseen energiamäärään on ajan mittaan adaptoiduttu. Jos haluat tietää miten onnistut nostamaan annoskokojasi ilman yletöntä lihomista, kurkkaa tämä postaus. […]

 9. Hei! Olen sairastanut syömishäiriötä 13-vuotiaasta. Nyt 19-vuotiaana olen kymmenisen kiloa painavampi, näennäisesti parantunut, mitoissa 53kg ja 167cm, mikä on luonnostaan hoikalle raamilleni aivan tarpeeksi. Kuitenkin energiansaantini on edelleen hyvin alhaista, sillä painoni kertyi n.1200-1700 kalorin päiväsaannilla ja jäi sille tasolle, ei 3500+ kaloreilla, kuten syömishäiriöstä parantuvan pitäisi korjatakseen muutakin, kuin painonsa. Ongelmani on, etten saa tehoja irti tai tuloksia rankastakaan liikunnasta, olen muuten suorastaan laiha, mutta kaikki kehoni rasva kerääntyy vatsaani navan alle ja sisäreisiini ja haluaisin olla kireämmässä kunnossa, mikä ei tällä kulutuksella onnistu, mutta pelkään lihovani entisestään, jos nostan energiansaantia.
  Syön muuten erittäin terveellisesti ja varsinkin kasviksia ja hedelmiä monipuolisesti.
  Millaisella ruokavaliolla minun pitäisi lähteä liikkeelle? Toimisiko reverse dieetti tapauksessani? Entä millainen liikunta olisi paras vastapaino?

 10. Mihin perustat sen että normaali kulutus voi olla 3000 kcal ja dieetillä 1700 kcal olettaen että aktiivisuus on samaa. Meinaatko että tämä mystinen ”aineenvaihdunnan” hidastuminen tekisi tämän eron? Tutkimusten mukaan ero on parhaimmillaankin ns. säästöliekissä vain parista muutamaan sataan kaloriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 7
Tykkää jutusta