Paineita salilla? Katso nämä pointit äläkä suotta stressaa!

*Sisältää mainoslinkkejä

Painojen, siis muiden kuin niiden omien suorituspainojen, kyttääminen salilla on lähes kaikille treenaajille tuttu juttu ja se voi luonnollisesti aiheuttaa paineita treenaamiseen ja sinne salille menemiseen. Usein painojen vilkuilu voi olla vain pelkkää kuvitelmaa, mutta ei suinkaan aina – jopa ilmiselvää tuijotusta tai suoraa kommentointiakin saattaa joskus tapahtua. Tällainen ilmiö on tietysti saliympäristössä epätoivottu, mutta joskus siitäkin huolimatta todellisuutta.

Tässäpä siis muutama pointti, jotka on aiheellista muistaa ennen kuin vetää johtopäätöksiä muista paikallaolijoista pelkkien vastusten pohjalta. Näitä voi myös olla hyvä muistutella itselleen siinä kohtaa jos salille sattuu saapumaan tällainen oman elämänsä pieni kilopoliisi ja jättää asia omaan arvoonsa.

Aloittelija vs. kokenut

Treenitausta vaikuttaa luonnollisesti painojen kokoon. Aloittelijan on normaalia tehdä pienemmillä painoilla kuin kokeneen nostelijan, kun voimatasot eivät vielä vähäisen treenitaustan vuoksi ole ehtineet kehittymään. Aloittelijoiden treenejä on erityisen hölmöä katsella nokka pystyssä, sillä kaikki ovat lähteneet liikkeelle jostain eikä kukaan ole mestari syntyessään. Ei ole ollenkaan mahdotonta, että tämän päivän vasta-alkajasta kehittyy tulevaisuudessa yksi koko salin kovimmista punttipateista- tai pirkoista.

Kaikilla ei ole samat tavoitteet

Treenien taustalla oleva tavoite vaikuttaa myös luonnollisesti painojen kokoon. Onko kyseessä yleinen lihaskunnon ylläpitäminen, mahdollisimman isojen rautojen nostaminen, fysiikan tehokas esteettinen kehittäminen, jotakin salin ulkopuolista lajia tukeva harjoittelu vai joidenkin tai vaikka kaikkien näiden välimuoto? Vieraiden ihmisten painojen ihmettely on melko hyödytöntä, sillä joukkoon mahtuu paljon porukkaa, joille vastuksilla on vain välinearvoa.

Esim. raskaita painoja tarvitaan kehonmuokkaustreenissä, sillä mekaaninen kuormitus on yksi lihaskasvun mekanismi. Toisaalta tästä ei voi vetää johtopäätöstä, että enemmän on aina parempi. Kokonaisuus on huomattavasti monimuotoisempi ja pelkkien kilolukemien pohtimisen lisäksi on tärkeää huomioida muitakin asioita. Mm. ensisijaisesti lihaksen rasittamisen kannalta tehokkaat suoritustavat, treenien periodisoiminen tavoitteiden mukaisesti, liikesuoritusten time-under-tension jne. ovat myös huomionarvoisia juttuja. Monipuolisuus on avainasemassa ja siihen kuuluu myös pienemmillä painoilla tekeminen. Jos siis joku joskus tiristeleekin verrattain pienillä painoilla naama irvessä hampaat kirskuen, ei kyseessä välttämättä olekaan erityisen heikko treenaaja. Ehkä käynnissä onkin asianmukaisella tekniikalla suoritettava, suhteelliselta intensiteetiltään kova hypertrofiasarja.

Mikä treeni? Millainen ohjelma? 

Edelliseen pointtiin liittyen käytössä olevalla ohjelmalla ja yksittäisillä treeneillä on toki myös väliä. Missä vaiheessa treeniä mennään? Onko liikkeitä jo alla? Miten treeniohjelma on laadittu, millaiseen jakoon ohjelma pohjautuu, onko menossa dieetti tai kasvukausi, kuinka usein eri lihasryhmät pääsevät töihin, millaisella jaksotuksella mennään jne? Ehkäpä esim. kyykkyä pienillä painoilla tekevä ei olekaan heikko, vaan meneillään on työsarjoja edeltävä lämmittely tai tehokkaamman kehityksen saavuttamisen toivossa vedettävä kevennetty treeni.

Collegetunika täältä

Pienilihaksinenkin voi olla hyvin vahva ja lihaksistoltaan kookas yllättävän heikko

Kunkin henkilökohtaiset treenitavoitteet vaikuttavat painojen suuruuteen ja niiden itseisarvona pitämiseen, mutta yksilöllisillä fysiologisilla edellytyksillä on myös lusikkansa sopassa. Joillain on luonnostaan toisia parempi kyky kehittää voimatasoja ja osalla taas on keskimääräistä helpompaa saada lihakset kasvamaan. Joskus nämä asiat kulkevat käsi kädessä, mutta eivät aina. Suht pienilihaksinenkin voi olla hyvin vahva ja toisaalta lihaksistoltaan kookas yllättävän heikko – lihaksen koko on voimakkuuden suhteen vain osatekijä. Joka tapauksessa, varsinkin jos pieni ja vahva tavoittelee kovaa maksimisuorituskykyä ja isompaa mutta heikompaa kiinnostaa ensisijaisesti koreampi peilikuva, niin kummankaan ei ole kauheasti järkeä tuijotella toistensa tekemisiä ainakaan kukkoilevin silmin.

Loukkaantumiset

Lisäksi esimerkiksi itse kunkin mahdollinen loukkaantumishistoria antaa myös syytä olla tuntematta omaa oloaan turhan tärkeäksi suhteessa muihin. Saleilla käy paljon porukkaa kuntouttamassa vammautuneita paikkojaan ja usein haaverit jättävät jälkeensä myös treenaamisen kannalta pysyviä haasteita. Esimerkiksi omalla kohdallani kovat kyykkytreenit ja kiekoista notkuvat prässisarjat ovat jääneet pakon sanelemana historiaan jo luisteluajoista asti juontuvien kulumien sekä myöhemmin tapahtuneiden tapaturmien vuoksi. Treenien suhteen tehtävät kompromissit voivat tuntua tietysti välillä turhauttavilta, mutta terveenä pysyminen on kuitenkin aina tärkeintä!

Kaikki nämä ja monet muut asiat vaikuttavat painoihin. Eli treenaa just niillä painolla, jotka ovat oikeat itsellesi juuri sillä hetkellä äläkä anna mahdollisten ulkopuolisten paineiden vaikuttaa toimintaasi. Jes! Näillä sanoilla kohti huikeita treenejä! 🙂

Ja hei iso kiitos kaikista ihanista viesteistä valmennusta koskien! Aivan mieletön Advanced-mimmijengi kasassa ja te tuutte saamaan niin huikeita aikaan!!😍 Jos sulla on mennyt koko homma ohi, niin ei hätää! Mukaan voi vielä liittyä. Jos kaipaat treenimotivaatiota, hyvää ja vahvaa oloa sekä ihan uusia muotoja, on Strong and Curvy Advanced just sua varten. Lue lisää ja nappaa omaksesi TÄÄLTÄ.

 

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: NYT MENNÄÄN!! HUOM VAIN EDISTYNEILLE!

 

👻 Seuraa snapchatissa: idajemina 👻
YouTubessa: Ida Jemina 
Instagramissa: @idajemina 
Facebookissa: Ida Jemina