7 asiaa jotka tekisin toisin jos aloittaisin saliharrastuksen nyt

Mita tekisin eri tavalla
Sis. mainoslinkkejä

Voi kun voisikin matkata ajassa taaksepäin ja tehdä jotkin asiat toisin! Virheistä oppii, joten niitä ei kannata liikaa pelätä tai hävetä. Pääasia onkin, että ryhtyy tuumasta toimeen eikä jää mähmimään. Sillä välin kun yksi vielä pohdiskelee aloittamista, on toinen jo ehtinyt ottaa sen kriittisimmän ja tärkeimmän askeleen eli aloittaa.

Tekemällä oppii ja kommelluksia sattuu jokaiselle matkan varrella. Mitä asioita tekisin itse toisin, jos palaisin nyt takaisin lähtöruutuun?

1. Olisin keskittynyt alusta asti enemmän tuntuman saamiseen. Olen aina treenannut suhteellisen suunnitelmallisesti ja sain ensimmäisellä ohjelmalla loistavia tuloksia. Tästä ohjelmasta olen kirjoittanut täällä: Tällä ohjelmalla aloitin saliharrastuksen. Pyrin kasvattamaan painoja, kun sain tavoitellut toistomäärät mikä oli ehdottomasti hyvä juttu. Kuitenkin jos nyt voisin tehdä jotakin asioita toisin, keskittyisin alusta asti myös mahdollisimman hyvän tuntuman saamiseen pelkkien liikkeiden suorittamisen sijaan. Painoja ei missään nimessä pidä pelätä ja niitä on syytäkin hilata pikkuhiljaa suuremmiksi, mutta toisaalta tämän ei tulisi tapahtua tuntuman kustannuksella.

sali aloittelija
Björn Borg trikoot täältä

2. Tekisin liikkeet kontrolloidummin. Keskittyisin enemmän siihen, että teen liikkeet kontrolloidusti ja raskaasti – en helpoimman kautta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei painoja nosteta elastisella energialla tai muullakaan trampoliinimomentumilla (esim. kyykyn tiputtaminen turhan nopeasti alas). Sen sijaan keskittyisin enemmän suoritusten eksentriseen vaiheeseen tekemällä sen hallitummin jarruttaen.

3. En kyykkäisi niin syvään. WHAAAAAAAT?!?!? Kyllähän se perse pitää lattiaan osua tai olet pelkkä fuskari! On kuitenkin yksilöllistä kuinka alas kyykkyyn pääsee asennon pysyessä luonnollisena ja tähän liittyy liikkuvuuden lisäksi ratkaisevasti henkilön ruumiinrakenne (esim. selän ja jalkojen pituus). On tärkeää tehdä kyykky niin, että se ei riko paikkoja ja tuntuu luontevalta. Aloittaessani tein kyykyt niin syvään kuin vain olla saattaa ja alaselkä lähti dippaamaan liikaa. Eihän siitä seurannut kuin harmia ja armottomat selkäkivut. Aiheeseen liittyen lue: 5 yleisintä virhettä kyykyssä.

kyykky-takaa
ICANIWILL leggings täältä

4. Olisin panostanut selkään enemmän. Olisin mm. opetellut maastavedot heti sekä panostanut lapojen liikuttelun opetteluun vetoliikkeissä.

5. Olisin tehnyt eristäviä liikkeitä vähemmän. En tehnyt eristäviä liikkeitä juuri muille kuin käsille, mutta niitäkin olisi voinut heilutella vähemmän. Aloittelijalle kokonaisvaltaiset perusliikkeet ovat poikaa!

6. Olisin rohkeampi! En välittäisi niin paljon muiden katseista ja antaisi epävarmuuden vaikuttaa esim. uusien liikkeiden kokeiluun. Lue: EPÄVARMA OLO SALILLA.

potku
Porvoon vanha kaupunki <3 Karvavuorelliset Converset täältä

7. Olisin asettanut selkeämmät tavoitteet. Kun aloitin, en oikein itsekään osannut kunnolla vastata, kun minulta kysyttiin miksi käyn salilla. Tykkäsin vain salilla treenaamisesta, kehityksestä painoissa ja siinä ohella kroppaan tuli myös muutoksia. Toisaalta nämä olivat täysin riittäviä syitä treenaamiseen ja tavoitteet selkeytyivät myöhemmin tekemisen myötä, joten enpäs tiedä olisinko sittenkään osannut edes asettaa sen kummempia tavoitteita.

Sellaisia juttuja! Olisitko sinä tehnyt jotakin toisin, jos voisit palata ajassa taaksepäin? Jos taas olet aikeissa aloittaa salipuuhat tai olet juuri aloittanut, lue nämä 11 vinkkiä salitreeniin.

KATSO MYÖS: 4 ASIAA JOTKA MUUTTAISIN SYÖMISISSÄNI JOS ALOITTAISIN TREENAAMISEN NYT

Mahtavia jumppia! Edellisessä postauksessa: Kuinka paljon voin syödä lihomatta? Näin lasket oman kulutustasosi kotikonstein!

Ida Jemina

38 vastausta artikkeliin “7 asiaa jotka tekisin toisin jos aloittaisin saliharrastuksen nyt”

 1. Hei! Löytykö sulta jostain postausta tästä ”lapojen liikuttelusta”? Siitä lukisin mielellään lisää 🙂

  Ps. Kärsimättömänä odottelen sitä tulevaa ”kohti pyöreämpää…”;)

 2. Moikka! Minua kosketti erityisesti tuo nelonen ”en kyykkäisi niin syvään” -kohta. Minulla on hieman pidempi selkä kuin jalat ja kyykätessä nojaudun hieman eteenpäin ja alhaalla minun alaselkäni pyöristyy ikäänkuin peppuni alle. Jos tajuat mitä tarkoitan:D Haen tässä takaa sitä, että onko minun mahdollista oppia kyykkäämään niin, että alaselkä ei pyöristy, vai pitääkö minun vai tyytyä kohtalooni? Auttaisiko mahdollisesti liikkuvuuden parantaminen vai pitääkö vain alkaa kyykkäämään siihen tasoon kun liike pysyy puhtaana?=) luin myös sinun kirjoittamasi tekstin 5 yleisintä virhettä kyykyssä, mutta haluaisin sinun henk koht mielipiteen tähän:)

  • Moikka! Toki liikkuvuuden parantaminen voi edesauttaa asiaa, mutta vain rajallisesti. Jokaisen kehon yksilöllinen antropometria määrittää suurimmaksi osaksi, minkälaisessa asennossa kyykky onnistuu ja kuinka syvälle. Pari mahdollisesti helpottavaa kikkaa voisivat olla pienen koron asettaminen kantapäiden alle (esim. laudanpätkä tai pienet kiekot tai kyykkääminen painonnostokengillä) tai tangon paikan vaihtamista high bariin (epäkkäiden päälle), mikäli olet yleensä tehnyt low barina. Näillä keinoilla voi todennäköisesti hieman helpottaa tuota asennon ruodussa pysymistä syvemmissäkin kyykyissä 🙂

 3. itsekin olen harrastanut salia jo aika kauan mutta silti välillä inhottaa muiden katseet ja varsinkin uusien liikkeiden harjoittelu on ahdistavaa. Tämä on toisaalta hassua mutta en ymmärrä miksi annan muiden vaikuttaa niin paljon.

  • Ei ole hassua ollenkaan ja ihan ymmärrettävää! Myös kauemmin treenanneita saattaa joskus jänskättää ja se on omalla tavallaan ihan rohkaiseva ajatus aloittelijoille.

 4. Moi!
  Oon pitkään jo lukenut sun blogia, ja tykännyt tosi paljon! Olis kiva saada sellanen postaus missä kertoisit kehonhuollosta, ja esim venyttelystä. Kuinka usein sitä pitäisi tehdä ja mitä vaikutuksia sillä on 🙂

  • Moikka Miisa! Mahtavaa kuulla! 🙂 Kiitos postaustoiveesta!

 5. 8. Mietityttää. Jos käy salilla vain hrrastamisen ilosta, minkälaiset tavoitteet kannattaisi asettaa? Pyrin kehittämään jokaista osa-aluetta tasapuolisesti, mutte ei mulla ole mitään kirkasta tavoitetta mitä kohti taivaltaisin. Onko se huono? Ja lopuksi vielä, mitkä ovat sinun tavoitteesi tällähetkellä salin suhteen?

  • Jokaisen osa-alueen kehittäminen on ihan hyvä tavoite, ei huono ollenkaan! Monesti tekemisen kautta tulee uusia osa-tavoitteita ja ne päivittyvät aina silloin tällöin uudestaan. Pääasia, että motivaatiota riittää ja tykkää siitä mitä tekee 🙂 Omat tavoitteet liittyvät tällä hetkellä eniten tuonne olkapääakselille 🙂

 6. Hyviä pointteja kaikki! Ilo lukea postauksia, joissa on aidosti mietitty sisältö ja johdonmukaisuutta.

  Jo jonkin aikaa lihaskuntopainotteisesti treenanneena mieleen tuli pari kysymystä:
  1. Suosittelisitko normaalipainoiselle istumatyöläiselle punttitreeniä, jos treenejä tulee vain 3 viikossa? Muistan aiemmin lukeneeni sun postauksista, ettet ole kova aerobisten puolustaja (?)
  2. Jos isoja lihasryhmiä treenatessa jostain syystä lämmöt ja syke laskee sarjojen välissä, kannattaako sarjojen välille ujuttaa jotain ”sykkeennosto”- osioita? Kovasti sitä kuulee toistettavan, että riittävän kovalla vastuksella kroppa kyllä pysyisi ”käynnissä” koko ajan. Onko supersarjat ainoa vaihtoehto? Tai toistojen lisääminen ( silloin tosi kuormia joutuu keventämään)?

  • Kiitos paljon! Lämmittää mieltä! 🙂

   1. Kannattaa ehdottomasti harrastaa sitä liikuntaa mistä nauttii eniten, oli se sitten aerobista tai punttia. 3 kertaa viikossa salitreeniä on oikein hyvä vaihtoehto. Jos taas lenkkipolut houkuttaa niin sitä voi tottakai sisällyttää mukaan.

   2. Riippuu vähän mitä treenillä haetaan. Jos kyseessä on esim. voimatreeni, voi tauot venyä jopa useiden minuuttien pituisiksi. Tällöin on ihan suotavaa, että syke laskee selvästi. Toisaalta jos tavoittelee mahdollisimman kovaa kulutusta, niin sitten vain lyhyemmällä tauolla seuraavan työsarjan kimppuun. Supersarjoja voi toki hyödyntää, myös vuorosarjat toimivat erinomaisesti. Niistä voit lukea lisää tässä postauksessa 🙂

 7. Hei, voisitko tehdä postauksen jossa näkyisi kuvia siltä ajalta, kun ekan kerran aloitit salin? Vähän semmonen vartalon kehitys-tyylinen postaus siis. Antaisi näin aloittelijalle motivaatioita..

  • Kuvia ja tekstiä sun saliharrastuksen etenemisestä olis aika bueno.

   Itse tein ”kaikki oikein” niillä tiedoilla mitä minulla on salitreeneistä ollut, ja selvitinkin pitkin internetiä miten tulisi tehdä ja miksi. Kärsin vain tietämättäni magnesiumvajeesta pitkän aikaa, koska ymmärsin liian myöhään kyseisen ravintolisän olevan tarpeellista. Sitten ostinkin vielä huonosti imeytyvää laatua ja määrätkin olivat alkuun liian pieniä.

  • Heips Sanna ja Henna! Kiitos toiveesta! Voisin tämän joskus toteuttaa jos löydän jostain kuvia tuolta ajalta 🙂

 8. Moikka idajemina!! Ihania vinkkejä ja postauksia kaiken kaikkiaan! Loisto blogilöytö siis!! 🙂 Susta saa motivaatiota salille! Pakko kysyä että onko sulle mahdollista laittaa ihan ykstyisviestiä ja kysellä saliin liittyvistä asioista? 🙂

  • Moikka Jonna ja kiva kuulla että tykkäät! 🙂 En valitettavasti millään pysty pitämään sähköpostitukea, mutta täällä koitan vastailla parhaani mukaan 🙂

  • Ymmärrän. 😊 en löytänyt mistään vastausta niin haluankin kysyä sinulta.. eilen (sunnuntaina) salilla meni totaalisesti voimat tai jotenkin henkinen jaksaminen loppui. Samalla aamiaisella menin millä ennenkin ja hyvin oon jaksanut, nyt vaan tuli jo itku silmään kun ei vaan enää noussut. Sattuuko tällasta joskus väistämättä? Mistä se vois johtua? :/

  • Ei hätää! Ihminen ei ole kone, joten joskus voi olla huonompia päiviä, joskus parempia. Treenitehoihin vaikuttaa niin monet eri asiat (yleinen stressi, unen laatu ja määrä yms.), joten ei syytä huolestua. Seuraavassa treenissä taas paremmalla menestyksellä 🙂

 9. Hei! Olisi myös kiva tietää tämänhetkisestä treenijaostasi ja miten treenaat keskivartalon lihaksia.

 10. Hei!
  Ei nyt tähän postaukseen liity mut joskus linkitit ebaysta valkaisuliuskoja hampaille..kävin sitä joskus vilkaseen mut ei enää löytyny niin kehtaisitko laittaa linkkiä niistä? 🙂
  Ja samaa postaustoivetta ois ku sannalla, eli kehityskuvia 🙂

  • Moi Elli! Hyvä kombo! Vähän riippuu sinun koostasi ja päivän muista syömisistäsi, mutta hyvä nyrkkisääntö on lähteä liikkeelle 1:1 suhteesta. Esim. noin 30-40g kumpaakin. Vettä kannattaa pistää oman maun mukaan, itse laitan melkein sheikin täyteen 🙂

   Kiitos! Pistetään toiveet ylös 🙂

 11. Millähän painoilla millaista sarjaa sun kokoinen tyttö tekee maastavetoa? ☺

  • Riippuu vähän ohjelmasta. Viime aikoina olen tehnyt kympin sarjaa toistaiseksi vielä kaksinumeroisella vastuksella 🙂

 12. Heippa ja kiitos motivoivasta blogistasi <3 Tällä hetkellä viikkoni koostuu 4 treenistä… 1. jalat 2. selkä,hauis 3. jalat 4. olkapää,ojentajat
  Kuinka tärkeänä pidät rintaliikkeitä? Kannattaisiko muutama liike sijoittaa esim olkapää, ojentaja päivään… Ennen oli 5-jakoinen jolloin ojentajat ja rinta yhtenä päivänä. Nyt kuitenkin 4-jakoinen toimii paremmin ainakin toistaiseksi.. 🙂

  • Heippa sinii 🙂 Kiitos kiitos<3 kyllä suosittelen kaikkien lihasryhmien treenaamista vaikka painotus olisikin jollain tietyllä alueella. Rinnan voi hyvin tehdä tuossa 4. treenissä.

 13. Moikka! Oon nyt käynyt noin 4kk kuntosalilla, niin miten usein painoja pitäisi nostaa? Joka toinen kerta vai miten? Entä millaisia ravintolisiä uskoisit minun tarvitsevan? Tarkoitan siis vitamiineja, magnesiumia jne?

  • Moikka Veera! Voit nostaa painoja aina kun saat tavoitellut toistomäärät tehtyä. Treenin jälkeisellä proteiinipitoisella palautusjuomalla pääsee pitkälle. Itse käytän tätä valmistetta (edullinen ja tarkoitukseen sopiva). Tässä postauksessa olen kertonut mielestäni tärkeimmät vitamiini yms. lisäravinteet ja tässä postauksessa tärkeimmät ja vain tärkeimmät urheilulisäravinteet.

 14. Huhuh, moniakin juttuja olisin tehnyt eri tavalla!

  1. Se tuntuma – tein ehkä liikkeet jotakuinkin oikein, mutta liian pienillä painoilla
  2. Treenin jälkeinen tankkaus. Usein en syönyt mitään tuntikausiin! Nykyään ei tulisi mieleenkään jättää syömättä treenin jälkeen tai ottamatta palkkaria.
  3. Lepopäivät… alle parikymppisenä kun kroppa palautuu nopeasti ja lihakset on harvoin niin jumissa kuin nykyään kolmekymppisenä, olisin voinut pitää enemmän lepopäiviä.. usein treenasin esim. ma-pe joka päivä, parikin jumppaa putkeen. Viikonloppuna lepäsinkin sitten laakereillani —->
  4. Ravinto. Syömisissäni ei ollut mitään järkeä. Viikolla saatoin elää miinuskaloreilla jonkin verran, mutta viikonloppuna vedin ranttaliksi. En liikkunut viikonloppuna, ja ostin oikein kaapit täyteen herkkuja ”rentoutumista” varten. Siinä sitten vetelin jädeä, sipsejä, karkkia, mitä milloinkin koko viikonlopun. No, arvaahan sen ettei tuloksia tullut… en laihtunut, yllättävää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta