5 yleisintä virhettä kyykyssä

Heippistähei! Tänään olen valmistellut teille toivepostauksen yleisimmistä kyykyssä tehtävistä virheistä. Kyykystähän on moneksi ja kyykkyä voi suorittaa monella eri tavalla oikein riippuen henkilöstä, yksilöllisistä välityksistä, tavoitteista ja mieltymyksistä. Tässä postauksessa ei kuitenkaan keskitytä eri variaatioihin vaan yleisimpiin teknisiin virheisiin.

kyykky-takaa
ICANIWILL-trikoot / Nike Toppi täältä

Vaikka kyykky olisikin jo tuttu kaveri treeneissä, voi tekniikassa silti olla kohtia, joita voisi vielä parantaa. Joskus saattaa käydä myös sillä tavalla, että tottuu tekemään jonkin liikkeen hieman vinksallaan tai unohtaa jo opitut asiat. Saliharrastus onkin jatkuvaa opettelua. Siksi joskus onkin hyvä kriittisesti ja rehellisesti katsoa omaa suoritusta ja miettiä, voisiko sen tehdä joltakin osin vieläkin paremmin.

Tässä yleisimmät kohdat, joissa voi helposti mennä vikaan. Käy jokainen kohta läpi ja mieti onko jokin näistä sellainen, johon kannattaisi omassa suorituksessa kiinnittää huomiota.

 

1. Polvet kääntyvät sisäänpäin

kyykkytekniikka

Auts! Näin voi käydä helposti ylös noustessa, jos polvien linjaan ei kiinnitä huomiota (kuva 1.). Etenkin isoissa painoissa kannattaa olla tarkkana, etteivät polvet lähde kääntymään sisään päin. Voit kokeilla tiputtaa hieman painoa, jotta polvet pysyvät linjassa jalkaterien kanssa (kuva 2.).

2. Selkä pyöristyy

selka pyoristyy

Vielä isompi AUTS! Kyykkyä ei missään nimessä saa tehdä selän kustannuksella. Pyöreä selkä voi saada pahaa jälkeä aikaan.

3. Selkä taittaa liikaa eteen

Kyykky virheet
Oli kiva kun pääsi salille huomaamaan, että kengät unohtuivat kotiin – no menee se näinkin!

Yksi virheistä on liian iso noja eteen. Tällöin tanko ei kulje suoraan ylhäältä alas vaan tekee kaaren. Olisi suotavaa pysyä niin pystyssä, kuin se on rakenteellisesti ja liikkuvuuden puolesta mahdollista (jossa on toki hyvinkin suuria yksilökohtaisia eroja) sekä liikuttaa tankoa kyykkäämällä nojaamisen sijaan.

4. Tiputus

Tämä on seuraavan kohdan kanssa yleisin virhe, jota tapahtuu niin kyykyssä kuin muissakin liikkeissä. Liikkeessä on konsentrisen vaiheen lisäksi eksentrinen laskuvaihe. Ei siis pelkästään ylösnousua! Kyykkyyn pystyy laittaamaan isojakin rautoja, jos sen aina tiputtaa alas ja sieltä ponkaisee trampoliinin lailla ylös. Kehonmuokkauksen, kasvuärsykkeen tavoittelun ja kohdelihasten työskentelyn kannalta onkin järkevää tehdä laskuvaihe kontrolloidusti. Unohda ”drop it like a squat”. Ei tiputuksia. Oma treenifilosofiani on, että teen liikkeet periaatteessa aina niin raskaasti kuin mahdollista. Liikkeitä ei riuhdota, tiputeta, ponkauteta vaan pyritään siihen, että kohdelihasryhmä työskentelee mahdollisimman paljon.

5. Vajaa ”kyykky”

vajaa kyykky

Sitten päästäänkin siihen asian ytimeen. Kyykky tarkoittaa sitä, että mennään kyykkyyn (kuva 2.). Kyykky ei ole yhtä kuin niiaus ja kumarrus vaikka se yleinen tapa salilla saattaa ollakin (tarkoitukselliset osatoistot ovat asia erikseen). Yleinen virhe on se, että kun liike alkaa laskeutuessa tuntua raskaalle ja ikävälle, ei enää mennäkään alaspäin vaan noustaan liian aikaisin ylös. Tällöin lopputuloksena on vajaa liike. Hyvin yleistä näissä kyykyissä on myös se, että kun jaloilla ei enää mennä alaspäin, jatkaa selkä silti hetken matkaa (kohta nro 3). Siinä vaiheessa alas mennessä, kun kyykky alkaa tuntua raskaalle on oleellista jatkaa vielä hetki alas päin. Älä päästä itseäsi helpolla. Jos painot ovat liian raskaat, tiputa niitä ja harjoittele tekniikka ensin kunnolla. On myös huomionarvoista, että kyykky laskeutuu jalkojen väliin. Jos näin ei tapahdu, saattaa lopputuloksena olla helposti tällainen vajaa kyykky (kuva 1.).

On yksilöllistä kuinka alas kyykkyyn pääsee asennon pysyessä luonnollisena. Tähän liittyy myös valittu tangon paikka: high bar (tanko hartioiden päällä) mahdollistaa syvemmän kyykyn selän pysyessä pystymmässä asennossa suorituksen ajan verrattuna low bariin (tanko alempana yläselällä). Tangon paikkaan liittyen voisi vielä lisätä bonuskohtana melko yleisen virheen, jossa tankoa pidetään luonnottoman korkealla niskassa. Jos siis tanko kolisee takaraivoon aiheuttaen kipua tai pään sumenemista, kannattaa tangon paikka tarkistaa mahdollisimman luontevalta tuntuvan asennon löytymiseksi. On yleisestikin aina tärkeää tehdä kyykky niin, että se ei riko paikkoja ja tuntuu luontevalle. Kenenkään ei kuitenkaan ole syytä tehdä niiausta ja kumarrusta kyykyn sijasta.

Kyykky on yksi inhottavimmista liikkeistä ja siksi moni sitä vältteleekin. Se on kuitenkin juuri kaikessa vaativuudessaan erittäin tehokas liike ja siksi se kannattaakin opetella tekemään turvallisesti. Omaa suoritustaan pystyy varmasti aina parantamaan ja siksi kyykkytekniikan tsekkaaminen voi olla paikallaan niin aloittelijoilla kuin salikonkareillakin. Helppoa kyykkääminen ei missään nimessä ole, mutta oppia ikä kaikki! Rohkeasti kyykkytangolle siis 🙂

Lue myös: Kyykky paras peppuliike – Totta vai tarua?

just do it

 

Mukavia hetkiä kaikille! Edellisessä postauksessa: Mikään tavoittelemisen arvoinen ei tule ilmaiseksi

Ida Jemina

52 vastausta artikkeliin “5 yleisintä virhettä kyykyssä”

 1. Mä en ymmärrä miks mulla menee aina kyykyt ihan reisille, kirjaimellisesti 🙁 olisko mitään vinkkiä antaa?

  • Kyykky on vahvasti etureisiä rasittava liike, mutta erilaisilla asennoilla ja variaatioilla sekä aktivaatioharjoituksilla että tekniikkaa viilaamalla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon esimerkiksi pakarat pääsevät työskentelemään.

  • ite tykkään tehä ensin vielä ennen kyykkyä lantionnostot, sillä niissä saan niin hyväm tuntuman pakaraan. tää auttaa mulla ainakin löytämään sen pakaralihaksen myös kyykyissä! kokeile säkin 🙂

 2. Minulla olisi kysymys kohdasta 5. ”Vajaa kyykky”:
  En pysty menemään yhtään noin alas kuin sinä menet 2. kuvassa, vaan alaselkä alkaa kääntymään/pyöristymään ja peppu ei pysy enään takana. Mistä se johtuu, ja miten sen voi korjata? Voiko sitä treenata tai venyttää (notkistaa) jotenkin? Aina sanotaan että pitäisi tehdä syväkyykkyjä, mutta minusta tuntuu, että hyvin harva pystyy menemään noin alas selkä suorana.

  • Laita ohuet levypainot kantapäiden alle tai hommaa kyykkykengät. Vietä aikaa syväkyykyssä ja paina kyynärpäillä polvia ulos. Googlaa myös goblet squat ja vietä aikaa siinä asennossa ennen kyykkytreeniä.

  • Moi pusa! On yksilöllistä kuinka alas kyykyssä voi luontaisesti mennä selän pysyessä neutraalissa linjassa. Rakenteelliset erot, liikkuvuus ja tekniikka ovat tähän vaikuttavia tekijöitä. Aina ei suinkaan tarvitse tehdä syväkyykkyä, pikemminkin niin laajalla liikeradalla kuin se onnistuu luonnollisesti. Vaikka kyykky ei ihan lattiaan asti menisikään, ei se silti tarkoita että se olisi vajaa kyykky. Mikaela laittoikin hyviä vinkkejä jotka voivat auttaa. Kannattaa myös pitää paikat notkeina.

 3. Kiitos näistä vinkeistä, tuli just hyvään saumaan! Itellä aina välillä tulee alaselkä kipeeksi kyykätessä, tekniikassa on siis paljon hiomista 🙂

 4. Huomasin ettei sinulla ole kenkiä jalassa, auttaako tämä kyykyssä? Itselläni ongelmana se ettei tasapaino meinaa pysyä, tiedän että jotain teen väärin mutta en vaan keksi mitä. Kyykky ei suju sit yhtään 🙁

  • Normaalisti kyykkään aina tukevat kengät jalassa, mutta tuolla kertaa ilokseni huomasin kenkien jääneen pois treenikassista. Joten sukilla mentiin 🙂 Tasapaino-ongelmiin voi olla monia syitä riippuen mihin suuntaan liike tuppaa kallistumaan. Harjoitus tekee mestarin, tsemppiä!

 5. Heei kiitos tästä postauksesta! Tämä aihe tuli juuri sopivasti, sillä lisäsin omaan saliohjelmaani kyykyt smithissä. Tanko taisi olla liian korkealla niskassa ja lisäksi puristin varmaankin liikaa käsillä, koska kämmenet tuli tosi kipeiksi. Ei se tanko varmaan päälle tipu, vaikka sitä ei hullun lailla puristaisikaan… 😀

  http://pumppailua.blogspot.fi/

  • Jes! Kiva, että osui hyvään saumaan! Mahtavia kyykkytreenejä sinne 🙂

 6. Osaisitko sanoa mistä voi johtua kun kyykkään, niin kaikki muut kohdat on kondiksessa, mutta en pysty menemään alas asti, koska lonkat/nivuset kinnaavat kipeästi vastaan. Pitääkö vain venytellä lonkankoukistajia enemmän jne? Tätä olen yrittänyt tehdä ja lisätä liikkuvuuttani että kyykkääminen onnistuisi

  • Moi Pinja! Jos tekniikka on kunnossa ja silti kiristää, niin kannattaa ehdottomasti jatkaa sitkeästi liikkuvuuden lisäämistä. Tsemit!

 7. Moikka 🙂 Olisi ollut hyvä jos olisit lisännyt tähän postaukseen, että käsittelet tekstissä kyykkyä optimaalisen lihaskasvun kannalta. Nämä kaikki kohdat ei nimittäin päde jos on kyse esim. painonnostosta tai voimanostosta. Painonnostossa tankoa pidetään usein ylhäällä niskassa ja voimannostossa tuosta kyykyn ”tiputuksesta” ja elastisuudesta on hyötyä 🙂

  Todella hyvä postaus muuten! Itsekkin saa aina kauhistella salilla joidenkin treenaajien kyykkytekniikoita…. joskus ne näyttävät jopa vaarallisilta.

  • Ei voimanostossakaan kyykkyä pamauteta alas mitä tässä nyt lähinnä tarkoitetaan. Kyllä lihasten elastisuusefekti on ihan tällaisessakin kyykyssä mukana. Ja voihan voimanostossakin vedellä high bar-tyylillä, sillä vaan ei välttämättä saa niin paljon painoa ylös 😉

   • En tarkoittanutkaan, että voimanostossa kyykky pamautetaan alas. Tarkoitin sitä, ettei voimanostossa tehdä kyykkyä ”vaikeimman kautta” niinkuin Ida Jemina postauksessa sanoi tekevänsä kyykkynsä. Yleisesti painonnostokyykyssä tanko on niskassa korkeammalla kuin voimanostokyykyssä, sitä lähinnä hain takaa,mutta kyllä molempien lajien harrastajat voivat pitää tankoa missä haluavat, mutta niinkuin sanoit se ei välttämättä tue lajia. Itse olen kiinnittänyt huomiota, että painonnostajilla se on vähän ylempänä. Tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta 🙂 Lähinnä halusin vain tuoda poikkeuksia esille!

  • Moikka Miia! Käsittelen blogissani aiheita aina kehonmuokkauksen näkökulmasta. Lajista riipputta liikkeet tulee kuitenkin suorittaa luonnollisesti , hallitusti ja turvallisesti, mikä oli näissä kohdissa pointtina. Kiva, että pidit postauksesta ja mahtavia treenejä! 🙂

   • Ajattelin vain sitä, että joku saattaa lukea tämän yksittäisen postauksen eikä välttämättä tiedä, että kirjoitat aina kehonmuokkauksen näkökulmasta. On täysin totta, että lajista riippumatta tulee liikkeet suorittaa luonnollisesti, hallitusti ja turvallisesti. Olen samaa mieltä, enkä turvallisuutta mielestäni kieltänyt tai vähätellyt. Ymmärsin pointtisi, halusin vain tuoda esille, että syväkyykyn tekniikassa saattaa olla pieniä eroja lajista riippuen.

    Toivottavasti ymmärsit pointtini, mahtavia treenejä myös sinulle! 🙂

 8. Olen huomannut joskus treenin päättyessä venyttelyjen aikana polviani särkevän. Nyt kun tarkemmin katson listaamiasi virheitä, voi olla että olen tehnyt kyykyissä viimisissä toistoissa polvet taipuneina sisäänpäin? Ja kun kuivaharjoittelen, ne melkei väkisin taipuvat sisäänpäin. Onko vinkkejä saada pidettyä polvet ojennuksessa ?

  • Heips! Voi olla, että olisi paikallaan tiputtaa hieman suorituspainoja ja lähteä opettelemaan tekniikkaa ihan rauhassa uudelleen kiinnittäen huomiota polvien linjaan. Seisoma-asennon tulisi olla luonnollinen leveydeltään ja jalkaterien asennoltaan. Yksi kätevä keino löytää itselleen sopiva jalkaterien linja on seisoa sopivalla leveydellä ja puristaa pakarat tiukasti jännitykseen antaen jalkaterien kääntyä sen seurauksena luonnolliseen asentoon. Sitten ei muuta kuin kyykkyä kyykyn perään:)

 9. Moikka, tosi hyvä ja tarpeellinen postaus. Ja aina pinnalla omussa treeneissä, kyykky on ehdottomasti se liike joka meinaa aiheuttaa harmaita hiuksia 😀 tai oikeastaan liikkuvuuden puute ärsyttää.. heräsikin kysymys kyykyn syvyydestä; kuvassa olet kyykännyt tosi alas, itse jätän kyykyn 90 asteen kulmaan, lähinnä sen rajallisen liikkuvuuden takia. Mitä olet tästä mieltä? Lasketko 90 asteen kulmaan pysäytetyn kyykyn vajaaksi? Jos menen syvemmälle niin ”häntä kääntyy alas” eli peppu tavallaan kippaa kropan alle. Olen käsittänyt että tämäkään ei ole hyvä vaihtoehto.

  Kaikesta huolimatta hyvä liike, haastava mutta kuitenkin yksi lemppareitani 🙂

  • 90 asteen kulmaan yltävä kyykky on varsin kelpo kaveri! Tämä ei tarkoita siis vajaata kyykkyä. Tärkeintä on tehdä kyykky juurikin niin alas kuin se jokaiselle on turvallista ja luonnollista. Liikelaajuutta voi toki halutessaan jonkun verran harjoitella tekniikkaa hiomalla ja liikkuvuutta parantamalla, mutta syväkyykkyyn sen varsinaisessa merkityksessä ei kaikki ihmiset rakenteellisistakaan syistä pääse. Hienoa, että kyykky on päässyt lemppariksi asti!:)

 10. Miten sä osutkin aina iselleni ajankohtasiin aiheisiin! 😀 Ei ole eika kerta kun oon jotain asiaa miettinyt niin sä käsittelet aiheen blogissa 🙂 joten kiitos!
  Olen vasta uskaltanut alkaa opettelemaan kyykkyä vapaalla tangolla (ennen tehnyt smithissä) joten tässä tuli huomioon otettavia asioita. Itselläni ainakin tanko jää niin helposti liian ylös..ja ensi kerralla uskaltaudun menemään vähän alemmaksi kuin viimeksi 😉
  Ja ihana blogi olen ollut hiljainen lukija jo pitkään! 🙂

  • Hihiii jes loistavaa! 😀 Mahtavaa, että olet uskaltautunut treenailemaan kyykkyä vapaalla tangolla, niin sitä pitää! Ja tosi kiva kuulla, että olet pysynyt matkassa mukana pidempään ja tulit kommentoimaan:) Tsemppiä treeneihin Heli!

 11. Apua kiitos!! Oon kartellu salilla vapaan tangon kanssa kyykkäystä mutta kumminki tilaisuuden tullen (yksin salilla, kun kukaan ei näe :D) kokeillu monet kerrat, ja oon aina aatellu että ehkei se vaan yksinkertasesti sovi mulle/en vaan osaa. Ongelmaan ratkasu tuliki tässä; tanko niskassa! Nyt en malta oottaa että pääsen yrittään uudestaan, oikeaoppisesti! 😉

   • Ai kun ihana kuulla, että ongelmaan löytyi mahdollisesti ratkaisu! JES! Mahtavia kyykkytreenejä Emmi!

 12. Mullekin tuli valtava ahaa-elämys joku aika sitten kun opettelin kyykkäämään ilman smithin luomaa pystysuoraa liikerataa. Nimenomaan tuo että kyykätään sinne jalkojen väliin eikä jäädä niiden päälle, ja niitä polvia saa ihan tosissaan keskittyä painamaan ulospäin että mahtuu sinne koipien väliin kyykkäämään. Mulla autto tohon persakseliinkin tämä oivallus ja kyykyt alkoi tuntua myös hanurissa kun pääsi ihan alas asti!

  • Loistava oivallus! Tuollaiset ahaa-elämykset on aina tosi palkitsevia salitreeneissä. Hyvä, että tuntuu nyt myös hanurissa, kovia treenejä sinne! 🙂

 13. Todella hyödyllinen kirjoitus ja vielä upeilla ja selkeillä kuvilla, nyt ei voi enää kyykyt mennä pieleen! Veikkaan, että saatan itse sortua virheeseen 3… Nyt äkkiä korjaamaan tilanne! 🙂

  • Kiitos Dieettidaami! Todella mukava kuulla, että sait postauksesta apuja! Hieno asenne! 🙂

 14. Moi! Olipa hyödyllisen oloinen postaus! 🙂 Aloittelijana näitä on hyvä aina muistutella mieleen 🙂 Osaisitko sanoa, mitä teen väärin, kun lyhyehkönkin lihaskuntotreenin jälkeen alkaa joskus hirveä päänsärky illalla ja saattaa jopa vielä aamullakin hetken tuntua? Mielestäni juon tarpeeksi ennen ja jälkeen suorituksen sekä sen aikana, yhteensä noin litran. Voiko olla, että neste ei minulla imeydy, kun aamulla sitten saa juosta ensimmäisenä vessaan? Joku mainitsi, että voi johtua myös siitä, että hartiat ovat niin jumissa ja se ärsytyksen jälkeen oireilee päänsärkynä? Onko liikeradoissani tai tekniikassani siis vika? :/ särkyä ei kuitenkaan joka kerralla tule..

  • Moi Mari! Kiitos, kiva että pidit! Nesteytyksen lisäksi riittävä suolansaanti on tärkeää etenkin treenavilla ihmisillä, joten muista pitää myös siitä huolta juomisen lisäksi. Hartiajumit voivat myös toki olla syynä pääkipuiluun. Pidä myös huoli siitä, että hengität treenien aikana kunnolla etkä vahingossa pidätä hengitystä. Toivottavasti näistä löytyisi ratkaisu pulmaan:)

 15. Hei! Noista Six deucen valkosista trikoista vaan kysyisin, että onko ne yhtään läpinäkyvät? Tuo valkoinen on niin harvinainen väri trikoissa, että heti jotenkin tuli vaan mieleen että paistaako peppu läpi.. 😀

  • Hei Susanna! Itselläni ei ainakaan näkynyt läpi kun eilen niitä sovittelin eri valoissa. Toki alla kannattaa pitää jotain sellaista joka ei paista samantien läpi. Oli kyllä aika päheet päällä ja ei vielä joka tallaajalla tule vastaan:)

 16. Heippa! Kiitos tästä, itse vasta opettelen” käymään salilla ja tässä tuli varsinkin aloittelijalle hyviä vinkkejä! Sitten ei postaukseen liittyvä kysymys: milloin palkkari kannattaa juoda? Tarkoitan tällä sitä että kuinka kova treeni tarvitaan jotta sellainen kannattaa vetäistä? Joskus kun treeni jää kiireen takia esim vain puolen tunnin mittaiseksi (kuitenkin suht raskaaksi) niin kannattaako palkkari juoda? Tulipa sekava teksti. Kiitos mahtavasta blogista!

  • Heippa! Kiva kuulla ja hienoa, että olet päätynyt salitreenailun pariin:) Palkkari kannattaa juoda pian treenin jälkeen. Jos alla on raskas puolen tunnin treeni ei palkkarista haittaa ole.

 17. Hei! Itse olen myös vast ikään alkanut käymään salilla ja kun yritän itse miettiä tai kysellä apua alakropan treenin suhteen tulee aina ensimmäisenä liike-ehdotuksena kyykky. Minulla on kuitenkin vasemmassa kädessä synnynnäinen vika enkä saa otettu tangosta kiinni siten kuten nyt kyykyssä yleensä pidetään tangosta. siitä syystä kaiken näköiset kyykyt tanko harteilla eivät ole mahdollisia. Onko joitakin liikkeitä joilla saisi yhtä hyvän poltteen ja tuntuman pakaroihin ja reisiin kuin kyykyllä? Voiko kyykyn ns korvata joillakin muilla liikkeillä?

  • Hei! Kyykky on ehdottomasti yksi parhaista liikkeistä alakropan treenaamiseen ja sitä kannattaa hyödyntää jos pystyy. Onneksi kyykystä on moneksi ja siitä löytyy paljon eri variaatioita takakyykyn lisäksi. Etukyykyssä tanko ei tule hartioille vaan etupuolelle. Oletko kokeillut tehdä tätä? Myös Smithissä jotkut kyykkyliikkeet voivat olla helpompia suorittaa kuin vapaalla tangolla. Jos tangosta ei saa otettua harteilta kiinni, voit kokeilla esimerkiksi käsipainokyykkyä, joka on erittäin tehokas liike. Myös askelkyykyt, bulgarialaiset yms. voit suorittaa käsipainoilla. Näiden lisäksi kannattaa toki hyödyntää mahdollisuuksien mukaan jalkaprässejä ja hackeja jos niitä salilta löytyy.

 18. Hei tä on ehkä vähän kyykkyaiheesta poikkeava kysymys, mutta kuitenkin 😀 mulla on nimittäin sellanen ongelma, että esimerkiksi kun teen deadliftejä suorin jaloin, niin peppu ja takareidet kyllä jaksavat laskea ja nostaa sen painon, minkä olen tangolle iskenyt. en kuitenkaan pysty tehdä niin monta toistoa kun haluaisin, sillä mun ”puristusvoima” käsissä on todella heikko ja en siten jaksa puristaa käsieni avulla tankoa tarpeeksi kauan. Voiko tästä ongelmasta päästä eroon joillain ilveellä? 😀

  • Hei! Ei hätää ollenkaan, tuo on täysin normaalia. Itse käytän kyseisissä liikkeissä usein vetoremmejä apuna. Niiden avulla voi nostaa painoja sormien ja forkkujen väsymättä sekä keskittyä olennaiseen eli jalkojen työstämiseen. Esimerkiksi nämä remmit ovat edulliset ja toimivat hyvin.

 19. Mikä koko sinulla on noista icaniwill leggareista? Vähän saisi osviittaa mitkä itse pistää tilaukseen 🙂

 20. Itse asiassa olen nimenomaan kyykyssä onnistunut rikkomaan totaalisesti alaselkäni ja tällä hetkellä ihan rampakunnossa ja useampi kuukausi varmasti menee ennekuin pääsee taas kyykylle. Osaatko sanoa mikä yleisin virhe olisi nimenomaan kyykätessä että rikkoo alaselkänsä? Pyöristymisestä itsellä mielestäni ei ainakaan ole kyse 🙁

  Selkävaivat alkoivat kun aloitin koulun syksyllä ja joudun istumaan ja lukemaan päivät. Sen jälkeen alkoi oireilemaan myös salilla hiljalleen vaikkei reeneissä tapahtunut muutosta. sitten yksi päivä kerrasta rikki.

  • Hei Elisa! Vaikea sanoa etänä missä meni vikaan,mutta yleisin virhe selän rikkoutumiselle kyykyssä löytyy keskivartalon puutteellisesta kontrollista suorituksen aikana. Jos keskivartalo ei ole ollut syystä tai toisesta suorituksessa kunnolla mukana voi paikat kärsiä äkillisestikin. Mene vain niin alas, että selkä pysyy neutraalissa asennossa ja pidä myös vatsalihakset tiukkana tukemassa liikettä. Tsempit selän paranteluun!

 21. […] 4. En kyykkäisi niin syvään. WHAAAAAAAT?!?!? Kyllähän se perse pitää lattiaan osua tai olet pelkkä fuskari! On kuitenkin yksilöllistä kuinka alas kyykkyyn pääsee asennon pysyessä luonnollisena ja tähän liittyy liikkuvuuden lisäksi ratkaisevasti henkilön ruumiinrakenne (esim. selän ja jalkojen pituus). On tärkeää tehdä kyykky niin, että se ei riko paikkoja ja tuntuu luontevalta. Aloittaessani tein kyykyt niin syvään kuin vain olla saattaa ja alaselkä lähti dippaamaan liikaa. Eihän siitä seurannut kuin harmia ja armottomat selkäkivut. Aiheeseen liittyen lue: 5 yleisintä virhettä kyykyssä. […]

 22. […] Näiden asioiden lisäksi myös heikolla suoritustekniikalla on totta kai joskus osuutta kyykyn sujumattomuuteen ja usein ihan vain perusteiden opetteleminen voi tuoda kaivattuja ahaa-elämyksiä, joiden myötä homma helpottuu kummasti. Tällöinkin kuitenkin vain yksilöllisten ominaisuuksien rajoissa. Kyykyn suhteen on myös usein syytä tarkastella henkistä kanttia, sillä moni liikerata jää vajaaksi myös ihan muista kuin fyysisistä syistä. Ego on hyvä pitää aisoissa kyykkytreeneissä ihan jo pelkästään turvallisuuden vuoksi, mutta myös parhaimman kehityksen saavuttamisen kannalta. Liian suurilla painolla höpöhöpö niiausten nytkyttämisen sijaan kehonmuokkaajan kannattaa suorittaa liikkeet sopivilla vastuksilla ja mahdollisimman raskaan kautta panostaen mm. sopivan maltilliseen suoritustempoon ja toivotunlaista tuntumaa tuottavaan liikerataan. Kunnon kyykkytreeni ei tunnu kivalta tai mukavalta, eikä sen kuulukaan tuntua – kipua tai muuta luonnotonta tuntumaa ei kuitenkaan tule sekoittaa tähän. Lue: 5 yleisintä virhettä kyykyssä […]

 23. Mistä johtuu että kun teen kyykkyä tangolla niin kun yritän suoristaa selkää se sattuu alaselkään? Olen kyykyssä etukenon/suoran selän keskivaiheella, aivan suoraksi en selkää saa vaikka pelkällä tangolla tekisin. Mulla on vähän ehkä taipumusta notkoselkään muttei pahasti. Treenaan keskikroppaa tunnin viikossa ja selkää puolituntia viikossa. Voiko notkoselkä olla syynä? Liikkuvuutta ja venyttelyä tulee viikossa 4,5h viikossa ja koen liikkuvuuteni hyväksi ainakin jalkojen osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 24
Tykkää jutusta